Sosem volt még ilyen rossz éve a magyar gyümölcstermesztőknek: már most áremelkedést jósolnak

HelloVidék   
  Megosztom
Sosem volt még ilyen rossz éve a magyar gyümölcstermesztőknek: már most áremelkedést jósolnak

Az összes gyümölcsfajtát - a kajszit, a cseresznyét, a meggyet, a szilvát, az almát és a körtét - folyamatosan érte valamilyen fagykár. Idén nagyon gyenge terméssel számolnak, ami valószínűleg meg fog látszani a termékek árában is.

A teljes hazai gyümölcstermés legalább 40 százalékát tették tönkre a március elejétől május közepéig pusztító fagyok, nyilatkozta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke. Azt is kijelentette:

Fagykár ugyan máskor is esett az ültetvényekben, de általában a virágzás vagy a terméskötődés időszakában egy-egy faj sínylette meg a fagyokat, és a többinél normálisabb volt a termés. Most viszont március végétől április elejétől 8-10 napon keresztül ismétlődve, vissza-visszatérő fagyok voltak, egészen május közepéig. A legkorábban virágozó kajszit szinte teljesen letarolta a hideg, de még a szamócát is érte fagy.

Mártonffy Béla szerint emiatt idén nagyon gyenge terméssel számolnak, ami valószínűleg meg fog látszani a termékek árában is. "Talán a friss ellátásra elég gyümölcsünk lesz, az ipari felhasználásnál viszont lesznek gondok", fogalmazott a szakember, az áremelés mértékével kapcsolatban viszont nem kívánt nyilatkozni, miután szabadáras termékről van szó. "Én úgy gondolom, ha emelkednek is az árak, az nem fogja kompenzálni a termelők kiesését, a bevételeik elég gyengék lesznek ebben az évben", tette még hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

gyümölcstermesztés

időjárás

fagykár

fagy