Turbózd fel a termést egy egyszerű praktikával: így válaszd ki a tökéletes talajtakarót

HelloVidék   
  Megosztom
Turbózd fel a termést egy egyszerű praktikával: így válaszd ki a tökéletes talajtakarót

Függetlenül attól, hogy virágágyásokat vagy zöldséges kertet akarunk felturbózni, hogy megnöveljük a terméshozamot jó, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel. A profi kertészek egyik apró kis trükkje a mulcs. Nem is hinnénk, hogy a jól kiválasztott talajtakaró mennyire hasznos lehet a növényeink számára sőt, nagyban hozzájárulhatnak a terménynövekedéshez is. Lássuk, miből választhatunk illetve, mikor, mit érdemes használni.

Érdemes a kertrendezésben is a profi kertészek technikáit ellesni, hogy a lehető legjobb módon gondozzuk növényeinket. Egy kis gondoskodás, odafigyelés hatására növényeink még szebben fejlődhetnek és akár termésben is bőségesebb adaggal láthatnak el minket. Talán a legegyszerűbb, de leghasznosabb kertgondozási módszer a mulcsozás. Amellett, hogy a legtöbb talajtakaró növény megakadályozza a kártevők és a gyomok elterjedését, van néhány növény, ami másfajta gondoskodást igényel. Épp ezért mulcsból sem mindegy, mit és mi alá terítünk.

Talajtakarók a kertben

A talajtakarásnak két alapvető típusa van: a szerves és a szervetlen. A bio mulcsok közé tartoznak a korábban élő anyagok, például aprított levelek, szalma, széna, lenyírott fű, komposzt, faforgács, aprított kéreg, fűrészpor, fenyő tűlevele és még papír is! A szervetlen talajtakarók a műanyag és geotextíliák.

A talajtakarás mindkét típusa visszatartja a gyomok kifejlődését, de a szerves talajtakarók javítják a talajt is, mivel lebomlanak. A szervetlen talajtakarók nem bomlanak le és nem is gazdagítják a talajt, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem jelentenek megfelelő megoldást a kertünkben. Pozitív példa erre a fekete, műanyag talajtakaró hőmegtartó hatása. A népszerű szervetlen talajtakaró, melegíti a talajt az éjszaka folyamán, így kellemes hőmérsékleten tartja a meleget kedvelő zöldségeket, mint például a padlizsánt és vagy a paradicsomot.

A leggyakrabban használt talajtakarók:

  • Faforgács vagy aprított levelek:

    A helyi kertészetekben, áruházakban vásárolhatunk dekoratív faforgácsból vagy aprított kéregből készült zsákos kiszerelésű talajtakarót. Ezekkel legtöbb esetben virágoskertek és a cserjék talaját érdemes beborítani. Pénztárcabarát megoldás, ha van a közelünkben fatelep, mivel onnan olcsóbban vagy akár ingyen is hozzájuthatunk a felesleges faforgácsokhoz. De az is jó megoldás, ha télen nem dobjuk ki a karácsonyfánkat, hanem egyből felaprítjuk. Így tavasszal már lesz mivel gazdálkodni.

  • Lenyírt fű:

    A levágott fű szintén olcsó és bármikor elérhető talajtakaró. Ha van területünk, amit gyakran megnyírhatunk, akkor érdemes felhasználni a levágott füvet talajtakaróként a zöldségeskertekben.
  • Újságpapír

    Nedvesíts be néhány újságpapírlapot és fedd le vele a gyomokat. Ezt a módszert elfojtásnak nevezik, mivel megfosztja a gyomokat a fénytől és a levegőtől, emiatt nem fognak tudni nőni, és végül elpusztulnak.
  • Komposzt:

    Rengeteg cikk született már a témában, de ha röviden akarjuk összefoglalni akkor azt mondhatjuk, hogy a komposztálással természetes módon tudod feljavítani a kertedben lévő talaj minőségét. Ezzel az eljárással két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt csökkentheted a háztartási hulladékodat, másrészt saját szerves trágyát készíthetsz, mellyel felturbózhatod a kiskertedet. Minden növény hálás lesz, ha komposzttal táplálod a földjét, így minden kertész bártan használhatja a kertben.
  • Szalma vagy széna:

    Ha zöldségeskertünk van, érdemes megfontolni a szalmával való talajtakarást. Az ilyen típusú talajtakaró megtartja a talaj nedvességtartalmát, megakadályozza a gyomnövények kialakulását, és szerves anyagot ad a talajhoz, amikor lebomlik. Egy dologra kell csupán figyelni, hogy a zöldségek és gyümölcsfák törzseit szabadon hagyjuk, nem kell szorosan köréjük teríteni a szénát. Így elkerülhetjük, hogy a meztelen csigák és rágcsálók odafészkeljenek.
  • Műanyag talajtakaró:

    A zöldségeskertek talajtakarásával a fekete műanyag fóliák csodákat tehetnek. Amikor a fólia szorosan eloszlik egy sima talajfelületen, a fekete műanyag továbbítja a nap hőjét a talajba, és körülbelül három fokkal melegebb mikroklimatát hoz létre, mint egy átlagos talaj. Mivel a műanyag fólia meleg és száraz marad, megóvja az olyan növények termését a rohadástól, mint például eper, dinnye és az uborka.
  • Geotextíliák:

    A geotextíliák, más néven tájszövetek, a levegőt és a vizet juttatják a talajba, miközben megakadályozzák a gyomnövények elszaporodását. Ennek ellenére van néhány hátránya is ezeknek a talajtakaróknak: ha fénynek vannak kitéve, a geotextíliák idővel lebomlanak. Hogy hosszabb ideig megőrizzük őket, érdemes lefedni őket egy második talajtakaróval is. Cserják köré nem ajánlott fektetni őket.

Hogyan kell helyesen mulcsolni?

Két alapvető szabály vonatkozik a talajtakarókra, ha a gyomnövények ellen küzdünk. Először is gyomláljuk ki a védeni kívánt talajt, majd vékonyan fedjük be a kiválasztott mulccsal. Ezt követően még egy réteggel borítsuk be a kiválasztott területet, ügyeljünk rá, hogy ez vastagabb legyen, mint az előző réteg. Ez azért fontos, mert, ha az alsó réteg bomlani kezd, a felső még mindig véd a gyomoktól.

Másodszor, jó tudni, hogy a legtöbb talajtakaró visszatartja a nedvességet és lelassíthatja a talaj felmelegedését. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen a virág- és zöldségszárakhoz szorosan felrakott nedves talajtakaró rothadáshoz vezethet. Ha jól akarunk eljárni, érdemes néhány centit kihagyni a virág körül, ez elég lesz ahhoz, hogy felmelegedjen körülötte a talaj, valamint a felesleges víz elpárologjon.

Megéri otthon készíteni? Annak is utána jártunk már, hogy megéri bíbelődni a komposztok, mulcsok készítésével, vagy jobban járunk, ha boltokban vásároljuk meg őket? Erről itt olvashatsz részletesen.

(Forrás: www.goodhousekeeping)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

talajtakaró

mulcs

fa

széna

szalma

talajszövet

műanyag talajtakaró

kertrendezés

kert gondozás