Megdöbbentő, de működik: 8 növénypáros, amit mindenképp egymás mellé ültess a kertedben

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő, de működik: 8 növénypáros, amit mindenképp egymás mellé ültess a kertedben

A magas növények például árnyékot nyújtanak az alacsonyabb növényeknek, mások amik a kártevők, betegségek pusztításának állnak ellen: elriaszthatják a káros organizmusokat, vagy elűzhetik a kártékony bogarakat a kényesebb fajoktól.

A tapasztalt kertészek jól tudják, hogy a növények változatos keveredése, együtt élése egészséges és gyönyörű kertet eredményez. Sokan úgy vélik, hogy bizonyos növénykombinációk rendkívüli (akár titokzatos) képességekkel is segítik egymás növekedését. A folyamat tudományos vizsgálata megerősítette, hogy egyes kombinációknak, párosításoknak tényleg vannak előnyeik.

A magas növények például árnyékot nyújtanak a napfényt kevésbé tűrő alacsonyabb növényeknek, mások a kártevők, betegségek pusztításának állnak ellen: elriaszthatják a káros organizmusokat, vagy elűzhetik a kártékony bogarakat a kényesebb fajoktól, írja a The Good Housekeeping.

A módszert növénytársításnak nevezzük, aminek a lényege, hogy a növényeket kifejezetten úgy ültetik el, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a befektetett erőforrások és a terméshozam arányában.

Röviden ezek az elvek, amik mentén sikeresen lehet alkalmazni a módszert:

  1. Ugyanahhoz a családhoz tartozó növényeket ne ültessük egymás mellé vagy egymás után, mivel ezek ugyanazokat a tápanyagokat veszik fel a talajból és ugyanazokra a kártevőkre érzékenyek.
  2. Talajzsaroló növényt talajkímélő vagy talajjavító növény kövesse.
  3. A gyomosító vagy gyomnevelő növényeket követő szakaszba gyomfojtó vagy gyomirtó fajokat helyezzünk.
  4. Rendezzük össze azokat a növényeket, amelyek vetési ideje, tenyészideje és betakarítása, magassága és igényelt területe hasonló, az így kialakult sorok vagy ágyások kezelése könnyebb.
  5. A különböző mélységbe lenyúló gyökerű növények váltsák egymást.

Íme néhány növénypáros, amik remekül kiegészítik egymást:

1. Rózsa és fokhagyma

A hagymák képesek elűzni a rózsa kártevőit, így a kertészek előszeretettel ültetik egymás mellé ezt a két fajt. A metélőhagymának valószínűleg szintén van ilyen riasztó hatása, és a kis lila vagy fehér, késő tavasszal nyíló virágaik még szépen is mutatnak a rózsák mellett.

2. Paradicsom és káposzta

A paradicsom remek fegyver a káposztamoly lárvái ellen, amik alaposan megrághatják a káposzták leveleit. A káposzta (és a brokkoli, kelbimbó) mellé jó választás lehet még a kapor, ami vonzza a káposzta kártevőire támadó darazsakat.

3. Uborka és sarkantyúka

Kúszó, kapaszkodó száraival a sarkantyúka remek társa a cseperedő uborkáknak és tökféléknek. Hatásos az uborkákat támadó bogarak ellen, ugyanakkor pókok és ragadozó bogarak élőhelyéül is szolgálhat.

4. Kukorica és bab

A bab hasznos rovarokat vonz, amik előszeretettel leselkednek a kukorica kártevőire, többek között a mezeikabóca-félékre, különféle hernyókra és levélbogárfélékre. A bab indái egyébként fel tudnak kapaszkodni a kukoricaszárakon is.

5. Retek és spenót

Ha retket ültetünk a spenótok közé, elűzi a leveleket támadó kártevőket. Ha a kártevők a retekleveleket rongálják, az szerencsére nem akadályozza meg a termés föld alatti növekedését, és nincs is rá negatív hatással.

6. Krumpli és fülesternye (mézvirág)

E növény aprócska virágai vonzzák a jótékony rovarokat, beleértve a darazsakat is. Ültessük a fülesternyét bokros növények mellé, vagy csak hagyjuk, hogy elterjeszkedjen, mint egy élő talajtakaró, a brokkolihoz hasonló, lehajló levelű növények alatt. Bónusz, hogy édes illata van, ami egész nyáron belengi a kertet.

7. Leveles kel és macskamenta

A tudomány szerint ha ezeket a növényeket „összeültetjük”, a macskamenta jótékony hatásának köszönhetően a levélbogárfélék által okozott kár alaposan lecsökken. Az illatos növény emellett segíthet a szúnyogok távol tartásában is.

8. Eper és borzaskata

A magasra növő, kék virágú borzaskata fekete magját gyógynövényként is alkalmazzák gyomor- és bélhurut esetén, kiskertekben is kedvelt dísznövény. Az epersorok között pedig nemcsak hogy csodásan mutat, de még hasznos is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertészet

növények

polikultúra

növénytársítás

zöldség

gyümölcs

ültetés