Profi kertészek hozamnövelő trükkje: így duplázd meg olcsón a terményedet

HelloVidék   
  Megosztom
Profi kertészek hozamnövelő trükkje: így duplázd meg olcsón a terményedet

Ha még mindig külön, az udvar két oldalán elválasztva termesztjük a zöldséget és a virágokat, akkor ideje átgondolni ezt a felállást. Létezik ugyanis egy stratégia, miszerint érdemes megpróbálni együtt nevelni őket. Az, hogy miért éri meg, nagyon egyszerű. Nem is gondolnánk, de ez a fajta vegyes ültetés megkétszerezheti a hozamunkat a zöldségek terén. Hogy hogyan? Ennek jártunk utána.

Maggie Saska, a Rodale Intézet biogazdaságának növénytermesztési szakember szerint a zöldségágyba vetett virágok azért lehetnek a profi vagy akár a hobbitermesztők javára, mert magukhoz vonzzák a méheket és a hasznos rovarokat. Ráadásul a méh-barát virág ültetés a zöldségek közelében szintén támogatja a beporzó populációk, valamint a biodiverzitás növekedését.

Mielőtt indulsz és megveszed a virágmagokat, íme néhány tipp a szakember szerint, amire mindenképp oda kell figyelni. Főként azért, mert nem mindegy, hogy milyen virág illik a kertünkben termesztett zöldségek közé.

Vedd figyelembe a virágzást

Annak érdekében, hogy jól működjön a vegyes ültetés, figyelembe kell venned, hogy mikor virágoznak a zöldségeid. Érdemes úgy elültetni a virágokat, hogy minden zöldség mellett olyan fajta legyen, amivel egyszerre borulnak virágba. Ez főként a beporzás miatt fontos, így tehát, ha a virágod két héttel hamarabb virágzik, mint mondjuk a borsód, akkor lőttek a furfangos hozamnövelésnek.

Ha nem vagy benne biztos, hogy egy-egy virág mikor nyit, akkor mindenképp olvasd el a vetőmag ültetési útmutatóját vagy keress rá a neten. Így könnyen szinkronizálhatod a virágzást a zöldségekével. A szakember kitért arra is, hogy érdemes különféle virágot elültetni annak biztosítása érdekében, hogy folyamatos legyen a virágzás a teljes növekedési időszak alatt.

Nem mindegy a forma

A méheket, jótékony bogarakat nem mindig ugyan azok a növények vonzzák. A virág alakja megkönnyítheti vagy akár meg is nehezítheti a fajok számára a nektár és a pollen elérését. A méhek és más beporzók bevonzása érdekében Saska azt javasolja, hogy válasszunk olyan kompozit alakú virágokat, mint a rézvirág vagy másik nevén legénycsalogató. De jó választás lehet a sallangos pillangóvirág, a százszorszépek vagy akár a kasvirág is.

Szétszórva a legjobb

A szakember szerint az a legjobb, ha szétszórva ültetjük el a virágokat a kertben, ahelyett, hogy egy csomóba helyeznénk el a magokat. Ültethetünk úgy is, hogy egy sor virág, egy sor zöldség és fordítva. Akár jelölhetjük is a virágokkal, hogy meddig tart egy-egy zöldségfajta és hol kezdődik egy másik. Használjuk a színeket és a fajtákat!

Gondolj a magasságra

Ha nem akarod, hogy a virágaid versenyezzenek a napfényért a zöldségekkel, akkor válassz többnyire alacson termetű virágokat. Néhány növény (például a saláta) számára azonban a nyári hónapokban előfordulhat, hogy szükség van egy kis árnyékra, ezért időnként érdemes magasabb fajtát választani számukra.

Kezdődhet az ültetés

Saska azt javasolja, hogy a kezdők kezdjenek az egynyári virágokkal, mivel ezek a fajták könnyen és gyorsan nőnek és sok virágot hoznak. Ráadásul, nem kell aggódni, hogy évente ugyan ott fognak kinőni. Éppen ezért a következő évben akár meg is változtathatjuk azt, hogy mit ültetünk a helyükre.

Na de mit ültessek és mivel?

Ahogy korábban írtunk róla, vannak olyan növények, melyeket egymás mellé ültetve segítik egymást a növekedésben és a kert területének hatékony kihasználásában.

A magas növények például árnyékot nyújtanak a napfényt kevésbé tűrő alacsonyabb növényeknek, mások a kártevők, betegségek pusztításának állnak ellen: elriaszthatják a káros organizmusokat, vagy elűzhetik a kártékony bogarakat a kényesebb fajoktól.

Hogy melyek azok a növények, amelyeket érdemes növénytársításban, egymás közelében nevelni? Ilyen például a rózsa és fokhagyma, krumpli és mézvirág, uborka és sarkantyúka, leveles kel és macskamenta. És a sort még egészen hosszan folytathatnánk, de a különleges növénypárosokról már itt írtunk korábban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

virágok

ültetvény

palánta

zöldségek

méhek

kert gondozás

kert rendezés