Elpusztult a magyar gyümölcstermés nagy része: mutatjuk, mi drágul meg iszonyúan

HelloVidék   
  Megosztom
Elpusztult a magyar gyümölcstermés nagy része: mutatjuk, mi drágul meg iszonyúan

Európában Magyarországot érintette legjobban a tavaszi fagykár, ami miatt a csonthéjas gyümölcsök termésátlaga töredéke a szokásosnak, míg a kontinens többi országában átlagos hozamok várhatók.

A magyarországi szabadföldi gyümölcs- és zöldségtermesztés rossz helyzetben van, amit nem a március-áprilisi fagyok vittek el, azt most az elmúlt időszak csapadékos időjárása teszi tönkre, írja a Napi.hu. A portál azt írja, a magyar gyümölcstermés 50-80 százaléka elpusztult.

de a barack vagy a cseresznye ára nagyban múlik az importtermékek árain. Az étkezési (frisspiaci) paradicsom, uborka termesztése már 80-90 százalékban fóliákban történik, ezért az időjárás (főleg a csapadék) ezek termelésére nincs hatással, nyilatkozta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Így sem a paradicsomnál, sem az uborkánál nem kell áremelkedésre számítani. A szabadföldön termelt fajoknak (hagymafélék, gyökérzöldség, burgonya káposztafélék) inkább kedvező az eddigi csapadékos időjárás, mint hátrányos, így itt nem várható jelentősebb áremelkedés.

Az idei terméshozamokon meglátszik a sok időjárási viszontagság.

Az átlagtermés - leginkább a fagykár miatt - 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál, az őszibaracknál a szokásos 35-40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka terem majd meg. A cseresznyénél, meggynél a sok eső miatt jelentős lehet az érőfélben levő gyümölcsök repedése, mely értéktelenné teszi a termést. A nem érő gyümölcsöknél, ha a növényvédelmet meg tudják oldani a gazdák, az esők pozitívan hatnak a termés fejlődésére. Amit pedig nem tett tönkre az időjárás, arra most a betegségek jelentenek kockázatot.

Szinte minden gyümölcsből Magyarországon kevesebb lesz, mint tavaly vagy az elmúlt évek átlaga, ez pedig kihatással lesz az árakra is. Az árak teljes elszabadulásától megvédi a fogyasztókat, hogy az importált termények majd ellensúlyozzák valamennyire a drágulást. Az áremelkedést az is féken tartja, hogy a frisspiaci szükségleteket nagyjából kielégíti a hazai termésmennyiség, ugyanakkor gyümölcsféléknél a frisspiaci árak magasabb lesznek, mint az elmúlt években megszokottak, a zöldségeknél viszont nagy baj nem lehet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

gyümölcstermesztés

gyümölcstermés

időjárás

pusztulás

kár