Ellepik a kertet a szúnyogok? 5+1 növény, ami elriasztja a kellemetlen vérszívókat

HelloVidék   
  Megosztom
Ellepik a kertet a szúnyogok? 5+1 növény, ami elriasztja a kellemetlen vérszívókat

A szúnyogok borzalmasak: zümmögnek a fülünkben, viszkető vörös csípéseket hagynak maguk után, súlyos esetben akár betegségeket is terjeszthetnek. Ugyan a legtöbben rovarirtó szerrel próbálják elriasztani őket, ezek a rovarok táplálékot jelentenek a madaraknak és denevéreknek is. Éppen ezért, első körben mindig próbáljunk környezetbarát módon elbánni a kellemetlen vérszívókkal. Szerencsére van néhány megoldás a szúnyogok vegyszerek nélküli elriasztására.

Ahogy az időjárás melegszik, tömegével jelennek meg a kertekben, házak körül a szúnyogok. Hazánk szerencsésnek mondhatja magát, hiszen az itt élő rovarok csípése első hallásra leginkább csak egy múló kellemetlenséggel függ össze. Kevesen tudják viszont, hogy a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, miközben a behurcolt, invazív szúnyogfajok komolyabb fenyegetést is jelenthetnek.

A szúnyogok által terjesztett betegségek térnyerése az egész világon jelentős. Gondoljunk csak a Zika-, a Chikungunya- vagy a Dengue-vírusra. De vajon hogyan tudunk védekezni a leginkább hatásosan a szúnyogok ellen? Miért annyira elavult és gyakran hatástalan a hazánkban folytatott szúnyoggyérítési eljárás? Korábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kemenesi Gáborral, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusával, aki több mint 12 éve foglalkozik a szúnyogok tudományos vizsgálatával. Hogy mit gondol a magyar viszonylatokról, arról több itt olvasható.

A gyérités folyamatosan zajlik az országban, hogy csökkentsék a kellemetlen vérszívók létszámát, és ugyan az így használt szerek az egészségünket nem veszélyeztetik, akik allergiában vagy asztmában szenvednek, fontos, hogy gyérítéskor fedezékbe húzódjanak. Korábban beszámoltunk arról, hogy assztmás rohamot kapott egy lány a földi szúnyoggyérítés után. Az eset után az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata felhívta a figyelmet arra, hogy a gyérítéshez használt szer rendelkezik a közegészségügyi hatóság – a Nemzeti Népegészségügyi Központ – engedélyével. A szúnyoggyérítésre használt dózisban nem jelent emberre kockázatot, egyetlen hivatalos bejelentés sem érkezett ilyen hatásról. Amennyiben bármikor orvosi szakvéleménnyel alátámasztott bejelentés érkezik, azt az illetékes szakemberek azonnal kivizsgálják.

Éppen ezért, aki valamilyen érzékenységgel vagy éppen asztmával küzd, nehezebben talál olyan eszközöket, amikkel távol tarthatja a szúnyogokat. Hogy ebben segíteni tudjunk, összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, amely minden kertben bevált szúnyogriasztóként alkalmazhatók. Lássuk, mit és miért érdemes ülteni a kertünkbe vagy legalább a teraszunk, erkélyünk köré, ha azt akarjuk, hogy ne környékezzenek meg a vérszívó rovarok.

Környezetbarát szúnyogirtás

A szúnyogokkal szembeni védekezés első lépcsőfoka, ha lakókörnyezetünkben, kertünkben látunk neki a gyérítésnek. Ez azért fontos, mert, ha a kertben kevesebb a vérszívó rovar, akkor a lakásba is kevesebb jut majd be. Különösen figyeljünk a kerti tavak, madáritatók, ereszcsatorna, és vízgyűjtők területén, hiszen a nedvesebb, párásabb közeg nagyon kedvező élettér a szúnyogoknak. Ha megvannak a kiemelt területek, nyírjuk le a füvet, hogy ne legyen számukra menedékhely. Ezután jöhet az ültetés.

Először furcsa lehet, hogy az illatok erejét használjuk fel a szúnyogok ellen, de ez a trükk tényleg működhet. Bizonyos erős szagú növények elfedik az emberek illatát, ezzel megakadályozzák, hogy a vérszívók közelebb merészkedjenek hozzánk. Gondoljunk csak a citromos illatú irtó spray vagy gyertya szagára. Számos riasztásra alkalmas spray kapható már a boltokban, de ezek illatát nem mindenki képes elviselni. Sőt, vannak olyanok is, akiknél köhögést vagy épp bőrirritációt idéznek elő. Éppen ezért, érdemes természetes szúnyogriasztót használni a kertben, teraszokon, ezek pedig különböző gyógynövények lehetnek. Mutatjuk, melyek ezek!

  • Citromfű: A menta családnak ezen tagja fehér virágokkal és enyhe citrom illattal rendelkezik, valamint néhány gyógyító tulajdonsággal is. A citromfű különösen jó a szúnyogok távoltartásában. Nagyon gyorsan nő, ezért bármikor elültethetjük a kertben. Akkor is kiváló hatása van, ha csak egy cserépben ültetve kihelyezzük az erkélyre vagy a teraszra.
  • Bazsalikom: Egy 2009-es tanulmány szerint, ez a növény mérgezően hat a szúnyogok számára, tehát messzire elkerülik. Azoknak kifejezetten ajánlott, akinek van kerti tava, köré ültetve el tudjuk riasztani a kellemetlen rovarokat.
  • Levendula: Levendulaképes elriasztani a repülő rovarokat, például szúnyogokat, lepkék és legyek. A virág parfümje jól ismert, és bár illatosítja a levegőt, kevesen tudják de ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy elűzzük a kártevőket.
  • Borsmenta: Erős mentolos illata taszítja a szárnyas rovarokat. Ráadásul nem csak a kifejlett példányokat riasztja el, sok rovar lárváját és petéjét is képes elpusztítani.

  • Muskátli: Nagyon kevesen tudják, de ez a növény is képes elriasztani a szúnyogokat. Kevésbé erős illata van, ezért nem is olyan hatékony mint a fentebb említett fajok, de ha már díszítjük a teraszt vagy az erkélyt, érdemes néhány tövet beszerezni és tenni egy próbát.
  • +1 tipp: Ha kerti sütögetést, bográcsozást tervezel és szeretnéd távol tartani a szúnyogokat, akkor érdemes zsályát vagy rozmaringot égetni a tűzben. A füst, ami így keletkezik, számunkra kellemes és különleges illatú lesz, a szúnyogok és más rovarok viszont messze el fogják kerülni. Érdemes adagolva mindig a tűzre dobni egy-egy szálat, míg tart a sütés, főzés.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyogirtás

szúnyogirtó

növény

kert

ültetés

növényápolás

rovarriasztó

szúnyogcsípés

szúnyoggyérítés