Ezt az ültetvényt a viharok sem teszik tönkre: így vágj bele a konténerkertészetbe

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt az ültetvényt a viharok sem teszik tönkre: így vágj bele a konténerkertészetbe

A kiszámíthatatlan időjárás gyakran keresztbe tesz a termesztőknek, hiszen az, hogy mennyi eső esik, mennyit süt a nap, pusztítanak-e viharok, nagyban befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét is. Ha olyan kertet akarunk kialakítani, ami ellenáll az időjárási viszonyoknak, ráadásul egyenletes hozamot termel, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy konténertermesztésbe kezdjünk. Hogy mit is jelent ez? Mit és hogyan lehet nevelni ilyen körülmények között? Ennek jártunk utána.

Egyre elterjedtebb módszernek számít a konténerkertek kialakítása. Ugyan sokan próbálkoznak a hasonló elven működő magaságyásokkal, a konténerkertészet előnye, hogy itt minden mozgatható és áthelyezhető. Ez pedig a hirtelen feltámadó viharok, vagy több hétig tartó hőség esetén hatalmas előnyt jelent. Na, de mi is pontosan ez a konténerkertészet és hogyan működik? Ennek jártunk most utána.

Hogyan kezdjünk neki? Ezek a legfontosabb szabályok!

Konténer kialakítása:

Az, hogy mibe ülteted a zöldségeket szinte mindegy. Használhatsz virágládákat, cserepeket, vödröket, kaspókat és mindenféle tárolókat, ami viszont fontos: minden edény aljára lyukat kell vágni, ha még nincs rajta. Ez azért fontos, mert itt tud távozni a felesleges víz. Egy másik sarkalatos pont, hogy ezeket a cserepeket egy tálcára vagy ládába kell szervezned. Ez azért lényeges, mert így válik a "kiskert" mozgathatóvá. Így nem megfelelő időjárás esetén az összes növényt egyszerre lehet fedezékbe szállítani, vagy ősszel melegebb helyen folytatni tovább a termesztést.

Vízelvezetés:

Ahogy fentebb említettük, figyelni kell, hogy minden növény cserepe lyukas legyen, hiszen így a felesleges nedvesség távozik, nem rohad meg a zöldségünk. Másrészt, ha ládában vagy tálcán tároljuk az edényeket, figyeljünk rá, hogy ne álljon a tárolók alatt feleslegesen víz. Ezt rendszeresen távolítsuk el!

Figyelj a színekre:

Talán nem is gondolnánk, de fontos a cserepek, ládák színe. Ha fekete edényeket használunk, akkor érdemes tudni, hogy ezek hőt vesznek fel, amely károsíthatja a növény gyökereit. Ha sötét színű cserepeket, ládákat szereztünk be, akkor ajánlott világosabb színűre festeni őket, vagy gondoskodni arról, hogy kellő árnyékot kapjanak hőség esetén.

Talajturbózás:

Érdemes kiegészíteni a növények földjét a konténeres zöldségkertben.Ha már megvettük a palántákhoz való földet, javíthatunk a minőségén, ha keverünk hozzá tőzeget vagy komposztot. A komposzt javítja a terményhozamot, és hozzájárul a növény fejlődéséhez, egészségéhez. A boltokban megvásárolható tőzeg steril és a pH-értéke is be van állítva. Jótékony hatása még, hogy lehetővé teszi a növények számára, hogy elegendő levegőt és vizet kapjanak.

Öntözés:

Az edényeket és tartályokat mindig gyakrabban kell öntözni, mint a talajban lévő növényeket. A szezon előrehaladtával és a növények fejlődésével gyökérzetük kibővül, és még több vizet igényelnek. Nem szabad addig várni, amíg a növények hervadni kezdenek. Éppen ezért naponta ellenőrizzük a talajt a cserepekben.

Szeles helyek:

A szél valódi veszélyt jelenthet bármilyen konténerben termesztett növény számára, főleg a magasra növő fajták esetében (például a paradicsom, uborka, tök), hiszen ezek nehézek lesznek, mivel az ágaikon nőnek a termések. Hogy ezt elkerüljük, a konténereket úgy kell elhelyezni, hogy ne legyenek túlságosan szeles helyen. Egy kis szellő kellemes légáramlást jelent és segít megelőzni a gombás betegségek. De egy szélvihar felboríthatja a növényeket és tönkre teheti a már meglévő termést.

Melyek a legtöbbet elkövetett hibák?

  • A legtöbben azt rontják el, hogy nem az egyforma igényű növényeket ültetik egy közös ládába. Amikor egy kupacba váloatjuk a zöldségeket, fontos ismerni őket, főleg, hogy mit szeretnek: napfényt, árnyékot, sok vizet, kevesebb vizet stb.
  • Fontos, hogy figyeljünk arra, milyen állapotú a talaj a cserepekben. Az öntözés elhanyagolása pusztuláshoz vezethet. Épp úgy, ahogy a túlzott locsolás is. Tartsunk mértéket!
  • Nem védjük őket a környezeti hatásoktól. Fontos, hogy ne tároljuk a ládákat olyan helye, ahol mindig tűz a nap. Valamint olyan területet keressünk a termesztéshez, ahol nem éri a növényeket túlzott szél és eső.
  • Nem figyelünk a növények méretére. Fontos, hogy az azonos méretű növények esetén se essünk túlzásba és ne zsúfoljuk őket össze egy ládába. Ha nem férnek el, nem tudnak megfelelően fejlődni és a betegségek is hamarabb megtámadhatják őket.

Mit ültessünk, ha sikerre vágyunk?

A friss zöldségek termesztéséhez nem feltétlenül kell hatalmas földterületekkel rendelkezni, ráadásul a konténeres termesztéshez szinte az összes zöldségfajtát alkalmazhatjuk. Persze vannak olyan olyan típusok, amelyek az átlagnál jobban fejlődnek ilyen közegben. Éppen ezért, ha biztosra akarunk menni, akkor ültessünk olyan zöldséget, amely kevés helyet foglal el (például sárgarépa, retek és saláta), vagy amelyek hosszú ideig hoznak termést (például a paradicsom és a paprika).

Ennek fejében a következő növényeket bátran alkalmazhatjuk, ha konténerkerteket szeretnénk kialakítani:

  • paradicsom
  • borsó
  • tök
  • salátafélék
  • paprikafélék
  • uborka
  • retek
  • padlizsán

(Forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

konténerkertészet

konténer

kertészkedés

zöldségtermesztés

zöldségek