Íme a szobanövények ősellenségei: ha bejutnak a lakásba, szörnyű pusztítást végeznek

HelloVidék   
  Megosztom
Íme a szobanövények ősellenségei: ha bejutnak a lakásba, szörnyű pusztítást végeznek

Ahogy közeleg a nyár vége, szép lassan az összes szobanövény visszakerül a lakásba. Míg nyáron a legjobb dolog, ha a teraszon, erkélyen vagy az udvaron tölthetik az időt, úgy az ősz közeledtével az időjárás egyre alkalmatlanabb számukra a szabadban. Fontos, hogy mielőtt nekilátunk a növények behurcolásának, néhány dolgot vegyünk végig. Nem árt ugyanis ellenőrizni őket, hiszen egy kis figyelmetlenség is végzetes lehet a számukra.

A szobanövények legtöbb idejüket beltéren töltik, csak tavasszal vagy nyáron ajánlott őket a szabadba vinni. Beltéren képesek vagyunk szabályozni a hőmérsékletet, így kialakítva számukra is kedvező körülményeket. Viszont a szabadban ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Éppen ezért van szigorú határvonal meghúzva nyár végén, hiszen ez az az időszak, amikor el kell kezdenünk a virágok betelepítését, mivel odakint, az ősziesre forduló időjárás miatt már könnyen elpusztulhatnak.

Ez az egyik sarkalatos pont, amit figyelembe kell venni a hobbikertészeknek. A másik a növények kártevői. Amikor ismét betelepítjük növényeinket, a kártevők észrevétlenül kúsznak be otthonunkba velük együtt. Vannak intő jelek, amikre érdemes figyelni, hogy még időben elcsípjünk egy-egy betegséget.

Melyek a legismertebb szobanövényeket károsító bogarak? Hogyan ismerhetjük fel, ha valamilyen kártevő már javában pusztítja virágunkat? Ennek jártunk most utána!

A szobanövények legnagyobb ellenségei

Nagyon nehéz kiszúrni, ha egy virágot megtámadott valamilyen kártevő, sokszor már csak azokat a jeleket, tüneteket vesszük észre, ami a növény kipusztulása előtt jelentkeznek. Mivel ezeknek a kártevőknek nincsenek ellenségeik, amik pusztítanák őket, így populációjuk gyorsan növekszik.

Ne várd meg, amíg a szobanövényed teljesen elgyengül! Ellenőrizt rendszeresen a beltéri növényeid, ne csak akkor, amikor nyár végén betelepíted őket és figyeld a fertőzésekre jellemző tüneteket. Hiszen, ha korán észreveszed őket, akkor nagyobb esélyed lehet abban, hogy megmentsd növényed/növényeid életét.

 • levéltetű:

  Az levéltetvek kis, zöld, fehér, sárga vagy fekete foltoknak tűnnek, amelyek a növény minden részén megjelenhetnek. Gyengítik a növényeket mivel a szárakat és leveleket szívogatják. A levéltetvek olyan gyorsan szaporodnak, hogy a fertőzés pár nap alatt ellepheti a növényt. Jó hír az, hogy a levéltetvek lágy testű rovarok, és nagyon könnyen elpusztíthatók erős zuhanyoztatással vagy rovarirtó szappan ismételt permetezésével. Fontos, hogy kitartónak, és szorgalmasnak kell lennünk az irtás során, hogy megszabadulhassunk a kártevőktől.

 • atka:

  Kevesebbszer ütik fel a fejüket az atkák a beltéri növényeken, de ha megjelennek, borzalmas pusztítást végeznek. Ugyan túl kicsik ahhoz, hogy szemmel láthassuk őket, de ha a növényünk levelei torznak tűnnek, vagy a szélek behullámosodnak, gyaníthatjuk, hogy atkákkal van dolgunk. Rovarirtó szappannal vagy kertészeti olajjal lehet kezelni a fertőzött növényt. Ami még fontos, hogy, ha észrevettük a kártevők megjelenését, különítsük el a kezelés idejére a növényünket a többiektől.
 • pajzstetű:

  Sunyi módon a növények szárára ragadnak fel, majd kemény burokkal vonják be magukat. Ezek a bogarak is a növényekből szívják ki a tápanyagokat. Megoldást jelenthet, ha egy kefével lesikáljuk az érintett növény szárát vagy, ha rovarirtó szappannal permetezzük be a növényt.
 • liszteskék:

  A kedves név szintén egy pusztító kártevőt takar, hiszen ezek is a növényekből szívják magukba a tápanyagokat. Nagyon gyorsan szaporodnak és torzulást okoznak a levelek színében és formájában is. Szappanos permetezéssel küzdhetünk ellenük.

Feladatlista a költöztetéshez

Ahhoz, hogy sikeresen visszatelepítsük a lakásba a nyárra kipakolt növényeket, érdemes a következő hat pontos feladatlistát végigolvasni és betartani.

 1. Zuhanyoztasd le a növényeket
 2. Helyezd őket napos, világos helyre
 3. Ne pakold őket fűtőtestre vagy közelébe
 4. Kerüld a huzatos helyeket, erre érzékenyek lehetnek
 5. Öntözd őket rendszeresen
 6. Csökkentsd a tápoldatok mennyiségét

Hogy miért ezek a legfontosabb lépések? Arról itt írtunk korábban részletesen.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szobanövény

lakás

növény

növényápolás

kártevők

kártevők elleni védelem

rovarok

rovarvédelem