Most jött el a másodvetés ideje: ezt ültesd, hogy még idén újra szüretelhess

HelloVidék   
  Megosztom
Most jött el a másodvetés ideje: ezt ültesd, hogy még idén újra szüretelhess

Az augusztus mesés hónapnak számít a kertekben. A nyár során fejlődő és mostanra beérő zöldségek és gyümölcsök elárasztanak minket terméssel. Fontos viszont, hogy a betakarítási munkák után se tétlenkedjünk! Kevesen tudják, hogy most van ideje a másodvetésnek.

Ha még lefoglalnánk magunkat a kertben, gyűjtögetnénk friss terményt a hidegebb hónapokra is, akkor érdemes ismét belevágni a veteményezésbe. Mielőtt bevásárolnánk a szokásos magvakból, palántákból, szem előtt kell tartani, hogy a nyár végén, ősz elején már teljesen átalakul a talajunk, amibe korábban már veteményeztünk.

Pénzre van szükséged a kertészkedéshez? Olcsó pénzügyi segítség ITT!

Mielőtt nekiesünk a veteményezésnek, fontos tudni, hogy mindennek az alapja a megfelelő talaj. Mint minden ültetés előtt, így most is: a maradék növényrészeket, gyökereket, leveleket eltávolítjuk a veteményesünkből, majd felássuk, megmozgatjuk az itt lévő talajt. Ez azért fontos, mert a felforgott földhöz adjuk majd hozzá a komposztot vagy a műtrágyát, hogy ezzel is felturbózzuk az ültetvényünk talaját. Ezután nincs más hátra, mint az összekevert földet elegyengetni és elkészíteni az ágyásokat. A késői termények sikere attól függ, hogy a talajukat jól előkészítették-e.

A szakemberek szerint érdemes olyan fajtákat választani, amik nem csak az augusztusi meleget, de az októberi első fagyokat is elviselik.

Hogy melyek ezek a fajták? Mutatjuk!

  • bazsalikom
  • kapor
  • téli retek
  • zöldbab
  • zöldborsó
  • fejeskáposzta
  • vöröskáposzta
  • karalábé
  • kínai kel
  • bimbóskel

Októberben sincs minden veszve

Októberben is akadnak olyan növények, amelyeket még elvethetünk a kertbe, ilyenek a mezei saláta, a sóska és a spenót. Ők még a nagyobb fagyok előtt kikelnek, sőt a saláta még karácsonykor is szedhető, a másik két zöldség pedig kora tavasszal lesz betakarítható. A sóska elég szívós, évelő levélzöldség, akár a fák árnyékába is vethetjük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetemény

vetés

ültetés

zöldségek

fűszerek

augusztus

másodvetés