Most jött el a másodvetés ideje: ezt ültesd, hogy még idén újra szüretelhess

HelloVidék   
  Megosztom
Most jött el a másodvetés ideje: ezt ültesd, hogy még idén újra szüretelhess

Az augusztus mesés hónapnak számít a kertekben. A nyár során fejlődő és mostanra beérő zöldségek és gyümölcsök elárasztanak minket terméssel. Fontos viszont, hogy a betakarítási munkák után se tétlenkedjünk! Kevesen tudják, hogy most van ideje a másodvetésnek.

Ha még lefoglalnánk magunkat a kertben, gyűjtögetnénk friss terményt a hidegebb hónapokra is, akkor érdemes ismét belevágni a veteményezésbe. Mielőtt bevásárolnánk a szokásos magvakból, palántákból, szem előtt kell tartani, hogy a nyár végén, ősz elején már teljesen átalakul a talajunk, amibe korábban már veteményeztünk.

Pénzre van szükséged a kertészkedéshez? Olcsó pénzügyi segítség ITT!

Mielőtt nekiesünk a veteményezésnek, fontos tudni, hogy mindennek az alapja a megfelelő talaj. Mint minden ültetés előtt, így most is: a maradék növényrészeket, gyökereket, leveleket eltávolítjuk a veteményesünkből, majd felássuk, megmozgatjuk az itt lévő talajt. Ez azért fontos, mert a felforgott földhöz adjuk majd hozzá a komposztot vagy a műtrágyát, hogy ezzel is felturbózzuk az ültetvényünk talaját. Ezután nincs más hátra, mint az összekevert földet elegyengetni és elkészíteni az ágyásokat. A késői termények sikere attól függ, hogy a talajukat jól előkészítették-e.

A szakemberek szerint érdemes olyan fajtákat választani, amik nem csak az augusztusi meleget, de az októberi első fagyokat is elviselik.

Hogy melyek ezek a fajták? Mutatjuk!

  • bazsalikom
  • kapor
  • téli retek
  • zöldbab
  • zöldborsó
  • fejeskáposzta
  • vöröskáposzta
  • karalábé
  • kínai kel
  • bimbóskel

Októberben sincs minden veszve

Októberben is akadnak olyan növények, amelyeket még elvethetünk a kertbe, ilyenek a mezei saláta, a sóska és a spenót. Ők még a nagyobb fagyok előtt kikelnek, sőt a saláta még karácsonykor is szedhető, a másik két zöldség pedig kora tavasszal lesz betakarítható. A sóska elég szívós, évelő levélzöldség, akár a fák árnyékába is vethetjük.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetemény

vetés

ültetés

zöldségek

fűszerek

augusztus

másodvetés