Ints búcsút a drága bolti fűszereknek: termeld meg a konyhában, fillérekből

HelloVidék   
  Megosztom
Ints búcsút a drága bolti fűszereknek: termeld meg a konyhában, fillérekből

Ha visszatekintünk az idei nyárra, azt láthatjuk, hogy sokan fogtak neki a kertészkedésnek. Finom, illatos fűszernövényeket termesztettek a főzéshez, ételeik ízesítéséhez, saját gyógynövényeket neveltek, melyekből teák készülhettek. Ha belejöttünk a palántázásba és ültetésbe, akkor nem érdemes feladni az új hobbinkat, csak azért mert közeleg az ősz. Mutatunk néhány növényt és trükköt, amelyekkel nem csak ősszel, de akár még télen is friss és zamatos terményre tehetünk szert.

A fűszerek fontos szerepet játszanak ételeink elkészítésében, nem csak a hazai ízekben dominálnak jellegzetes ízek, de számos más ország fogásaiban is. Éppen ezért, aki szeret bíbelődni a főzéssel, az némi időt mindig eltölt a boltok polcai között, hogy átböngéssze a különböző ételízesítőket és bevásároljon kedvenceiből.

Mi bizonyítja, hogy a magyarok imádják fűszerezni ételeiket? Talán az, amit már korábban is megírtunk:

A magyar gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piac a termékek számára a szárítottfűszer-piac is. Itthon népszerű fűszernek számít az örök paprikán kívül a majoránna, a kapor, a különféle zöldfűszerek, a kakukkfű vagy a kömény.

A dolog különlegességét mégis az adja talán, hogy ezeknek a fűszernövényeknek a nagy része gond nélkül megteremhet a saját konyhánkban is. Éppen ezért, ha már a kertünkben neveltünk némi bazsalikomot, mentát vagy oregánót, érdemes őket cserépbe költöztetni és betelepíteni a konyhába.

Sokat spórolhatunk, ha nem vásárolunk minden egyes nagyobb főzéshez egy csomag ilye-olyan fűszert, ha karnyújtásnyira elérhetővé tesszük a friss, zsenge növényt a lakásunkban. Nem gondolnánk, de a legtöbb fűszernövény nem igényel hatalmas törődést, viszont egy kis odafigyelésért cserébe akár több hónapig is ízesíthetjük velük ételeinket.

Ideje elővenni a cserepeket

Nagyon egyszerűen beköltöztethetjük a fűszernövényeinket a lakásba. A kakukkfű, menta, oregánó és metélőhagyma könnyedén kiásható, gyökerük nem túl hosszú. Miután kiemeltük őket a talajból, rázzuk le a felesleges földet és helyezzük át a növényeket egy-egy cserépbe. A petrezselyem trükkösebb lehet. Hosszú gyökere van, és nem veszi jónéven, ha zavarják. Ha ki szeretnénk ásni, lehet kicsit mélyebbre kell mennünk, hogy megtaláljuk a gyökerek végét. Épp ezért fontos, hogy méretéhez viszonyítva válasszunk cserepet. Hogy a gyökérzet is kényelmesen elférjen. A rozmaring imádni fogja a lakás hőmérsékletét, ügyeljünk rá, hogy napos helyre kerüljön. A bazsalikomról két teória létezik: vannak, akik ezt is simán kiássák és betelepítik. Vannak viszont, akik úgy vélik, érdemesebb újabb tővel vagy palántával próbálkozni beltéren. De ugyan ezt mondják a mentafélékről és a citromfűről is.

Gondozási útmutató

Ha a gyógy- és fűszernövényeinket beltéren szeretnénk tovább nevelni, vannak olyan szabályok, amiket érdemes betartani a sikeres termesztés reményében.

  • Fény:

    Ezeknek a növényeknek nagy szüksége van a fényre, így érdemes őket déli fekvésű ablak közelébe helyezni. Ha kevesebb a természetes fény a lakásban, akkor rakjuk őket oda, ahol a legtovább van világos a lakásban, hiszen a legjobban akkor érzik magukat a növények, ha napi nyolc órát nafényben fürödhetnek.
  • Öntözés:

    A legnagyobb trükk a beköltöztetés terén az öntözés. A legtöbb fűszernövény kedveli a nedvességet, ezért érdemes őket rendszeresen locsolni. Viszont vannak olyan fajták, mint a rozmaring és a kakukkfű, amelyek nem szereti a nedves talajt. A legegyszerűbb, ha talajpróbát végzünk minden tervezett öntözés előtt. Nyomkodjuk meg a földet a cserében, nézzük meg milyen mélyen szárad már meg a föld és, ha már 1-2 centiméteren érezzük a szárasságot, akkor mehet egy kis víz a növénynel.
  • Kártevők: Amikor behozzuk az udvarról a növényeket, ajánlott őket alaposan átvizsgálni, néhány napra elkülöníteni őket, a többi beltéri növénytől. Így nem csak könnyebben megfigyelhetjük őket, de megakadályozhatjuk az esetleges fertőzések terjedését. Melyek a legfontosabb szabályok a kártevők kivédése szempontjából? Erről itt írtunk korábban.

Mikor és hogyan "szüretelhetünk"?

A fűszerek aromája és aromája a levelekben található illóolajokból származik, amely a napszaktól és a növény életciklusától függően változik. Akkor tudod a legjobb minőségű szárított fűszereket elkészíteni, amikor azok illóolaj-tartalma a csúcson van, vagyis amikor a növény csak leveleket ont magából, magokat és virágokat nem termel. A nyár folyamán valószínűleg többször is vágtál a gyógynövényedből, így észrevehetted, hogy minden egyes vágáskor új hajtásokat ad. Ha hosszú ideig nem érsz hozzá, akkor a növény elkezd virágozni, ezért még akkor kell betakarítani a levelek, amikor rengeteg zöld levél van rajta. Az a legjobb, ha ezt nyár végén vagy kora ősszel tesszük meg: ilyenkor a napok egyre rövidebbek, a legtöbb fűszernövény általában ilyenkor lép be virágzó üzemmódba, hogy még a szezon előtt tudjon magokat termelni.

A betakarításhoz használj egy ollót, a növényeket pedig a száraknál vágd le. Ügyelj arra, hogy csak a friss, zsenge szálakat vágd le, az idősebb levelek már nem tartalmaznak annyi ízélményt. Annak érdekében, hogy ne álljon meg a növény a növekedésben, legfeljebb az egyharmadát lehet egyszerre betakarítani. A legjobb eredményt úgy tudod elérni, ha a konyhád mennyezetéről lógatod le a levágott és összecsomózott fűszernövényeket. Bárhova helyezed őket, csodálatos illatokkal fogja megtölteni a házat, ha pedig gyógynövényekkel teszed ugyan ezt, akkor nyugtató hatást is elérhetsz velük. Hogyan tudod megszárítani majd tárolni a fűszernövényeket? Ehhez itt adtunk néhány tanácsot. De írtunk már arról is, ha nem szeretnéd kiszáítani a zöldségeket, hogyan tárolhatod el őket, hogy sokáig friss maradjon a levágott zöldfűszer. Erről itt olvashatsz többet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűszer

fűszerek

fűszernövény

fűszernövény termesztés

konyha

konyhai növény