Ne hagyd, hogy pocsékba menjenek: így tárold ősszel a zöldséget, gyümölcsöt

HelloVidék   
  Megosztom
Ne hagyd, hogy pocsékba menjenek: így tárold ősszel a zöldséget, gyümölcsöt

Megfelelő tárolással sokat spórolhatunk ahelyett, hogy télen drága pénzért a boltban vennénk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Íme néhány tudnivaló, ha visszatérnénk nagyszüleink praktikus hagyományaihoz!

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Alapvető cél, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük.

Sajnos a száraz időnek, a késői fagyoknak köszönhetően az idei gyümölcstermés mennyisége nagyon elmarad a tavalyihoz képest, ezt már tavasszal is lehetett érzékelni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi tájékoztatása szerint a tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem, a körtét pedig még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal csappan meg a termés. Sok olyan ültetvény is van az országban, ahol abszolút nincs szüretelhető termés.

Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderül, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult. A gyümölcsök ára 46 százalékkal emelkedett, ezen belül is az alma például most duplaannyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Sajnos a klímaváltozás áldatlan hatásainak köszönhetően még évekig drága maradhat a gyümölcs Európában.

Már csak az áremelkedés miatt sem mindegy, hogyan érdemes tárolni a szezon zöldségeit, gyümölcseit, hiszen könnyen ráfizethetünk, ha végül ránk romlik a megvett vagy megtermelt finomság. A CS Monitor cikke alapján erre hoztunk most néhány példát. Arra minden esetben nagyon figyeljünk oda, hogy csak tiszta, alaposan fertőtlenített helyiséget használjunk erre a célra!

Az elfeledett módszer: vermelés

A faluhelyen régen népszerű vermek, ahol kiválóan lehetett tárolni a különféle zöldségeket (főleg gyökérféléket), a modern otthonok térhódításával már rég kimentek a divatból, a döngölt földes pincék helyett pedig a mostaniak és az alagsorok már inkább betonpadlóval rendelkeznek, gyakran fűtik is őket.

Íme néhány tudnivaló, ha mégis visszatérnénk nagyszüleink praktikus hagyományaihoz

  • A verem készítésére olyan területet válasszunk, ami nem fekszik túl mélyen, nem gyűlik fel a környékén a csapadék, és ahol biztosan nem jön fel a talajvíz.
  • Mielőtt jönnének a talajfagyok, ássunk egy nagyobb, mély gödröt védett helyen, lehetőség szerint a házunk közelében. A hosszát aszerint válasszuk meg, hogy mennyi terményt akarunk benne elraktározni. (A vermelőgödör ideális esetben 80-120 cm mély, 130-150 cm széles, 20-50m hosszúságú.)
  • Ha a vermeléshez nem használunk rétegező közeget, 20-30 cm vastag szalmatakarót tegyünk fedésnek, majd 20-30 cm vastag földréteget borítsunk rá. Ha a rétegezéses vermelés szimpatikusabb, rétegezzünk homokkal, porhanyós, laza földdel vagy tőzegkorpával. Bármit is használunk, mindenképp figyeljünk arra, hogy tiszta, csíramentes legyen!
  • A verem tetejét akár deszkákból is elkészíthetjük, a biztonság kedvéért néhány helyen alulról is megtámogathatjuk. A tetőt befedhetjük kátránypapírral és szalmával, vagy a tél beállta előtt földdel is szigetelhetjük.

Gyümölcsök, zöldségek tárolása

Alma: tároljuk a veremben vagy sötét, hűvös pincében, alagsorban, esetleg garázsban. Különítsük el őket, mert az etiléngáz, amit kibocsátanak, megrohaszthat más zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb fajtát 3-6 hónapig tárolhatjuk.

Körte: tegyük zárt zacskókba a hűtőszekrénybe, hogy ne száradjon ki. 60 napon belül fogyasszuk el.

Káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó: lógassuk fel őket a lehetőleg magasabb páratartalmú alagsorban, garázsban vagy melléképületben, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Legfeljebb egy hónapig tartanak ki.

Hagyma: hálós zsákokban vagy nyitott kosárban tartsuk hűvös, száraz helyen.

Krumpli: hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki, és ezzel megrohaszthatja a krumplit! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.

Tök, sütőtök: tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tárolás

vermelés

verem

zöldség

gyümölcs

ősz