Ezt a gombát falja a legtöbb magyar: mutatjuk, hogy juthatsz hozzá fillérekért kedvencedhez

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a gombát falja a legtöbb magyar: mutatjuk, hogy juthatsz hozzá fillérekért kedvencedhez

Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez a gombafogyasztásra is. Van, akik szinte minden ételükbe képesek gombát tenni, akad olyan is, aki csak ritkán vetemedik gombával ízesített ételek fogyasztására és bizony van, aki ki nem állhatja ezt a terményt. Most azoknak kedvezünk, akik bármikor szívesen fogyasztja az erdők aranyát. Utána jártunk ugyanis annak, hol szerezhetjük be a legolcsóbban kedvenc fajtáinkat.

Vannak olyan gombafajták, amik akár egész évben szedhetők, de a legideálisabb időszak a gombaszedésre a tavasz és az ősz, mivel a gomba szereti a nyirkosabb, esősebb időszakot. Ahhoz, hogy csak úgy nekivágjunk az erdőnek, némi szakértelemmel rendelkezünk kell, hiszen borzasztó veszélyes lehet, ha csak úgy gyűjtögetni kezdjük kosarunkba az erdők aranyát.

Sokkal egyszerűbb, ha az erdőben kóborlás, gyűjtögetés helyett inkább betérünk egy boltba, majd a polcról a kosarunkba tesszük kedvenc gombafajtánkat. Az üzletekben, termelőktől mindig szigorúan ellenőrzött és minőségi termékeket találunk, így bátran fogyaszthatjuk az általuk kínált fajtákat.

Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatóját kérdezte a HelloVidék a témával kapcsolatban.

HelloVidék: Milyen számokat mutat most a hazai gombatermelés? Mennyit termeltünk idén?

Hunyadi István: A hazai termesztett gomba mennyisége évek óta stabil, minimális ingadozás tapasztalható, de általánosságban elmondható, hogy 31-32 ezer tonna körül mozog a termesztett gomba mennyisége. A termelés gyakorlatilag egész évben folyik, így lezárt adatok híján az idei évről még nem lehet nyilatkozni, valószínűsíthető azonban, hogy a korábbi évekhez hasonló lesz a volumen.

HelloVidék: A gombatermesztés rendkívül kézimunkaerő-igényes ágazat. Mennyire befolyásolta a munkákat a koronavírus-járvány?

Hunyadi István: A koronavírus-járvány hatása a termesztést kevésbé befolyásolta, a kellő számú munkaerőt az üzemek tudták biztosítani és a fokozott higiéniai és biztonsági intézkedéseknek köszönhetően ezt fenn is tudták tartani. Az iskolák bezárása okozott némi nehézséget azon dolgozók esetében, ahol iskolás korú gyermek is van, ezekben az esetekben a műszakbeosztások megváltoztatása segített a problémán. A hazai termelésű gomba nagyobb része, közel 60 százaléka exportra megy. A vírus megjelenését követő időszakban eleinte a logisztika területén akadtak problémák, fennakadások előfordultak a határátlépéseknél, ezt a szabályozások egyértelműsítése később rendezte.

HelloVidék: Mit lehet tudni a magyarok gombafogyasztásáról? Mennyi fogy évente?

Hunyadi István: A magyar lakosság gombafogyasztása alapján az európai rangsor második felébe sorolható, az egy főre eső éves fogyasztás mindössze 1-1,5 kg. Ez a nyugat-európai tagállamokban általában a duplája, ezen a téren még van hova javulni.

HelloVidék: Melyek a legkedveltebb fajták itthon? Mit nevezhetünk slágerterméknek?

Hunyadi István: A hazai termelés zömét a csiperke adja, éves szinten átlagosan 28-29 ezer tonnát termelnek a hazai üzemek. A második helyen a laskagomba áll, 2,5-3 ezer tonnás mennyiséggel. Egyéb termesztett gombaféléből (pl. shiitake) elenyésző az éves mennyiség, összesen 200 tonnára tehető. A csiperke a népszerűbb a hazai fogyasztók körében is.

HelloVidék: Miért ajánlott gombát fogyasztani?

Hunyadi István: A gomba kiváló természetes D-vitamin forrás, ezért a téli időszakban különösen ajánlott lenne a fogyasztása, mivel az emberi szervezet D-vitamin szintje és az immunrendszer állapota szoros összefüggésben van. E mellett szerepet játszik a szervezet cukorháztartásában és az idegrendszer fejlődésében, működésében, de a csontozat fejlődésében és állapotában is. Számos ásványi anyagot, vitaminokat és zsírsavakat tartalmaz. A húsokhoz hasonló aminosavprofilja miatt a gombafogyasztás a vegán étrenden lévőknek is fontos lehet, a szervezet számára szükséges néhány aminosav csak húsokban és gombában található meg.

Mennyi az annyi?

Hogy melyek a kedvelt fajták már tudjuk, éppen ezért most annak is utána jártunk, hogy hol és mennyiért juthatunk hozzá a slágertermékekhez. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy mennyiért csemegézünk a vitamindús, immunerősítő növényből.

Ehhez megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb adatait. Ennek alapján a következő árakkal találkozhatunk vásárlás közben:

A belföldi gombák tekintetében (10 budapesti üzlet átlagárát nézve) a laskagombáról találtunk pontos adatot a portál táblázatában. Ennek alapján laskagombát 1033 Ft/kg áron vásárolhatunk átlagosan, főként a budapesti üzletekben. Megnéztük azt is, hogy ez a fajta, mennyibe kerül a Budapesti Nagybani Piacokon. Keresésünk eredménye elég meglepő volt, hiszen az adatok alapján itt 700 Ft/kg áron juthatunk laskához.

Természetesen megnéztük azt is, mi a helyzet vidéken. A portál adatait nézve, Vidéki Nagybani Piacok szempontjából csak debreceni és szegedi árakat találtunk. A csiperkét Szegeden 560 Ft/kg áron kínálják, Debrecenben ugyan ez a gombafajta már 800 Ft/kg áron található.

A Vidéki Fogyasztói Piacokat tekintve már volt egy kis eltérés az árak között. A debreceni fogyasztói piacokon 1200 Ft/kg áron vehetünk csiperkét, a vargánya kilója 5000 Ft, a laskáé pedig 1800 Ft. A szegedi fogyasztói piacokon 850 Ft/kg áron kínálják a csiperkét, míg a laskát 1100 Ft/kg árban mérik.

Aki kedveli a gombákat, annak érdemes kilátogatni egy-egy piacra és helyi termelőktől beszerezni a kedvencét. Ugyanis nem csak friss és minőségi, magyar termékhez juthatunk így, amellyel támogathatjuk a magyar gazdákat, de belefuthatunk kedvező akciókba is.

Hogy a kép teljes legyen, a legnagyobb vidéki üzletláncok kínálatát is végigböngésztük. Ennek alapján azt tapasztaltuk, hogy változatosan alakulnak a gombák árai.

Tesco Spar Auchan
csiperke 119-599 Ft 289-1090 Ft 329-1199 Ft
laska 415 Ft 529-479 Ft 299-1299 FT
Shiitake 599 Ft 569 Ft 498 Ft
Portobello 798 Ft 749 Ft 598-799 Ft
Shimejii - 499 Ft -

A táblázatban jól látszik, hogy egyre több gombakülönlegesség kap helyet a polcokon és nem is olyan kiugró áron. A legnépszerűbb fajta a csiperke a magyarok körében, ezt a Tesco üzleteiben vásárolhatjuk meg legolcsóbban. Laska gombából az Auchan kínálja a legkedvezőbbet árak tekintetében. Shiitake gombát közel azonos áron szerezhetjük be az említett üzletekben, épp úgy, ahogy a Portobello, illetve Shimejii nevű gombákból is hasonló árakat tapasztalhatunk a boltokban.

Otthon termeszteni? Fillérekből összejöhet!

A jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtaláljuk a különböző gombafajtákat vagy a belőlük készült szószokat, önteteket. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel is.

Hogy feltérképezzük, mennyiből jönne ki, ha otthon szeretnénk termeszteni, megnéztük mennyibe kerül egy ládányi gomba. Otthoni termesztésre választhatunk termődobozt, termőládát vagy termőzsákot is. Ezeknek ára 1700-2800 Ft között mozog, attól függően, milyen típusú gombát akarunk nevelni. Ha ilyen dobozokat szeretnénk vásárolni, arra kell számítanunk, hogy az első szüret kb. 30-40 nap után történhet meg. Amit még érdemes tudni, hogy egy termődoboz élettartama 1,5-6 hónap és a termés várható mennyisége legfeljebb 1,5-3 kg szokott lenni.

Összességében elmondható, hogy jövedelmező megoldás lehet ez a módszer, ha kedveljük és rendszeresen fogyasztjuk a gombákat és szívesen fogyasztjuk a saját termésünket. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyeket tartalmazzák a spórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat. Ez pedig jó opció lehet arra, hogy elraktározzuk, befőttként eltegyük a megtermelt gombát, hiszen mint írtuk, az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente. Ettől pedig többet tudunk termelni akár egyetlen doboz felnevelésével is.

Hogy milyen buktatókra kell számítani? Mennyiből lehet saját gombaültetvényünk és milyen jogszabályokat kell betartanunk? Ezekre a kérdésekre korábbi cikkünkben már meg is adtuk a válaszokat, itt már olvashatod is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

gombatermesztés

gombafogyasztás

gombatermesztés otthon

gombatermesztés házilag