Sün kószál a kertben? Ezt semmiképp se adj neki, veszélyes lehet az állat számára

HelloVidék   
  Megosztom
Sün kószál a kertben? Ezt semmiképp se adj neki, veszélyes lehet az állat számára

Gyakrabban találkozhatunk mostanában a téli álomra készülő sünökkel a kertekben és zöldterületek környékén. Sokan azonnal megfogják vagy megbolygatják őket, azonban nem biztos, hogy ez mindig szükséges. A teendőkről Ottó Erzsébettel és Rába Veronikával, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpont munkatársai számoltak be - írja a vaol.hu.

Az állatok a téli álomra készülődve bátrabban keresnek maguknak táplálékot. Sokan gondolkodás nélkül megfogják őket, ezzel pluszmunkát adva a szakembereknek. Ha esetleg maguk állnak neki a sünök gondozásának, bajt is okozhatnak a kis rovarevőknek. Többen tejjel itatják őket, pedig laktózérzékenyek

– figyelmeztetnek a szakemberek.

Ha mindenképpen itatni akarjuk őket, száraz, csapadékmentes időben vizet tegyünk ki, táplálékként pedig macskaeledellel, száraztáppal kínálhatjuk a sünöket. Az etetés és itatás alapvetően nem szükséges, téli álom előtt és után jelenhet kis segítséget

- tették hozzá.

Ahogy a portál írja, a Madárvédelmi Mentőközpontban, nemrég még több mint negyven sünről gondoskodtak, tegnap azonban már csak egy testvérpár élvezte a központ vendégszeretetét. Azért kerültek ide, mert fészküket egy kutya túrta ki, édesanyjuk pedig nem tért vissza utána. A problémát észlelő asszony nagyon helyesen a mentőközpont munkatársait kereste fel telefonon, ahol azt tanácsolták: várjon az anyaállatra, ha pedig valóban nem tér vissza, hogy kölykeit biztonságosabb helyre költöztesse, keresse fel őket újra.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy

hívjuk fel mindig a mentőközpontot, ne zavarjuk meg a stresszre érzékeny állatokat feleslegesen. Ha sérülést látunk, az állat bágyadtnak, esetleg soványnak tűnik, fogjuk meg, de minden esetben érdemesebb szakemberre bízni a sünök gondozását. A legnagyobb veszélyt az autók és kutyák jelentik, így segíthetünk azzal, ha este bevisszük négylábú házőrzőnk tálját, így az éjszaka aktívabb, remek szaglással és éles hallással rendelkező sünök nem kerülnek összetűzésbe háziállatunkkal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertészkedés

sün

sündisznó

udvar

etetés

itatás

állatgondozás

madárvédelmi mentőközpont