Sün kószál a kertben? Ezt semmiképp se adj neki, veszélyes lehet az állat számára

HelloVidék   
  Megosztom
Sün kószál a kertben? Ezt semmiképp se adj neki, veszélyes lehet az állat számára

Gyakrabban találkozhatunk mostanában a téli álomra készülő sünökkel a kertekben és zöldterületek környékén. Sokan azonnal megfogják vagy megbolygatják őket, azonban nem biztos, hogy ez mindig szükséges. A teendőkről Ottó Erzsébettel és Rába Veronikával, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpont munkatársai számoltak be - írja a vaol.hu.

Az állatok a téli álomra készülődve bátrabban keresnek maguknak táplálékot. Sokan gondolkodás nélkül megfogják őket, ezzel pluszmunkát adva a szakembereknek. Ha esetleg maguk állnak neki a sünök gondozásának, bajt is okozhatnak a kis rovarevőknek. Többen tejjel itatják őket, pedig laktózérzékenyek

– figyelmeztetnek a szakemberek.

Ha mindenképpen itatni akarjuk őket, száraz, csapadékmentes időben vizet tegyünk ki, táplálékként pedig macskaeledellel, száraztáppal kínálhatjuk a sünöket. Az etetés és itatás alapvetően nem szükséges, téli álom előtt és után jelenhet kis segítséget

- tették hozzá.

Ahogy a portál írja, a Madárvédelmi Mentőközpontban, nemrég még több mint negyven sünről gondoskodtak, tegnap azonban már csak egy testvérpár élvezte a központ vendégszeretetét. Azért kerültek ide, mert fészküket egy kutya túrta ki, édesanyjuk pedig nem tért vissza utána. A problémát észlelő asszony nagyon helyesen a mentőközpont munkatársait kereste fel telefonon, ahol azt tanácsolták: várjon az anyaállatra, ha pedig valóban nem tér vissza, hogy kölykeit biztonságosabb helyre költöztesse, keresse fel őket újra.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy

hívjuk fel mindig a mentőközpontot, ne zavarjuk meg a stresszre érzékeny állatokat feleslegesen. Ha sérülést látunk, az állat bágyadtnak, esetleg soványnak tűnik, fogjuk meg, de minden esetben érdemesebb szakemberre bízni a sünök gondozását. A legnagyobb veszélyt az autók és kutyák jelentik, így segíthetünk azzal, ha este bevisszük négylábú házőrzőnk tálját, így az éjszaka aktívabb, remek szaglással és éles hallással rendelkező sünök nem kerülnek összetűzésbe háziállatunkkal.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertészkedés

sün

sündisznó

udvar

etetés

itatás

állatgondozás

madárvédelmi mentőközpont