Ez a profi kertészek legfontosabb tippje: így készítsük fel a kertet a hidegebb napokra

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a profi kertészek legfontosabb tippje: így készítsük fel a kertet a hidegebb napokra

A nyári csúcsszezon után sem áll meg az élet a kertben. Számos meglepetést tartogathat az ősz az udvaron tevékenykedőknek, így munka is akad bőven. A legnagyobb feladatunk a következő sikeres szezon alapját jelentő talaj karbantartása és előkészítése a hidegebb napokra. A HelloVidék most összegyűjtötte a legfontosabb lépéseket.

Legtöbb kertész számára a nyár számít a csúcsszezonnak, ám az ősz is sok meglepetést tartogathat az udvaron tevékenykedőknek. Vannak zöldségek, amiket érdemes ősszel is ültetni, hiszen még tél előtt leszedhetjük a termést, de ha a késői veteményezést kevésbé kedveljük, akkor is akad bőven feladatunk októberben is a kertben.

Októberi feladatlistánkban összegyűjtöttük a legfontosabb őszi munkákat a metszéstől, a komposzton át, egészen a szerszámok karbantartásáig, ám a legfontosabb feladatunk a talaj, a veteményes karbantartása és felkészítése a következő időszakra, amelynek most a legfontosabb lépéseit listázzuk.

Ha egész nyáron gondoztuk a veteményeskertet, gyomláltunk és eltávolítottuk a beteg vagy elhasználódott növényeket, kevesebb dolgunk lesz. Csak frissítsük fel a munkánkat és esetleg adjunk egy kis komposztot a földnek. Ha viszont kevesebb időt fordítottunk eddig a veteményes rendben tartására, akkor kicsit több munkánk lehet ősszel, de természetesen nem kell aggódnunk, ez sem lesz lehetetlen küldetés.

1. Távolítsuk el a támaszokat!

Itt az ideje, hogy a különböző növénytámaszokat eltávolításuk. Szedjük fel a funkciójukat vesztett bambuszpálcákat, botokat, karókat, rácsos futtatót. Hipós vízzel tisztítsuk meg valamennyit, így elpusztítunk minden olyan kórokozót, amelyek egyébként akár sikeresen át is telelhetnének azokon.

2. Szemtelen gyomok, régi növények

Ha a növények körül bujkáltak a gyomok, akkor most itt az ideje megszabadulnunk tőlük. A következő lépés a régi növények, elhalt növényi részek, maradványok eltakarítása a veteményesből. Az elszáradt növényeket, zöldségeket, valamint a beteg, fertőzött növényeket mind távolítsuk el, dobjuk ki. A földből kihúzott egészséges növényeket a komposzthalomra hordhatjuk. A régi, elhasználódott, kertben felejtett növény rengeteg betegség és kártevő melegágya lehet.

3. Gyümölcsök

Ha még nem gyűjtöttünk össze minden lehullott gyümölcsöt, itt az ideje ellenőriznünk a kertet és összeszedni a maradékot. A rothadó gyümölcs vonzza a kártevőket.

4. Az ágyások átforgatása

Ha a talaj a nyár folyamán tömörödött, akkor kerti villával kissé mozgassuk át. Akár zöldségekről, akár virágágyásokról van szó, a hideg előtt érdemes átforgatni a földet. Ezzel ismét a felszínre emelhetjük azokat a kártevőket, amelyek már elhelyezkedtek a talajfelszín alatt, így nagyobb részük pusztul el az érkező hidegben, mintha háborítatlan földben vészelhetnék át a hideg éjszakákat.

5. A komposzt

Az utolsó lépés a komposzt, vagyis a komposztált trágyánk szétterítése az ágyásokban. Ezt követően egyenlítsük ki a felszínt gereblyézéssel.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

veteményes

kert

ősz

előkészület