Tíz helyszínen vizsgálták a búza fajtákat: erre nem számítottak a szakemberek

HelloVidék   
  Megosztom
Tíz helyszínen vizsgálták a búza fajtákat: erre nem számítottak a szakemberek

Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében.

Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján, a teszt végeredményéről pedig egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára. 2020-ban már tizenharmadik alkalommal került fókuszba az őszi búza a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) posztregisztrációs kísérletében.

Mint Takács Géza, a VSZT elnöke kifejtette: „az intenzív növénynemesítési munka nyomán folyamatosan jelennek meg újabb és újabb őszi búza fajták, amelyek bővítik az elérhető széles kínálatot. A fajtakísérleteink célja, hogy a gazdák számára jól hasznosítható adatokat nyújtsunk, amelyek segítséget jelentenek nekik a fajtaválasztásban. Az ország különböző adottságú tájegységeiről kapott mennyiségi és beltartalmi értékek objektív képet adnak egy-egy fajta teljesítményéről”.

Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke elmondta, hogy a gazdálkodók várják az adatokat, és örülnek annak, hogy az évek óta rendszeresen megjelenő kísérleti eredmények információi segítik a gabonatermesztők munkáját. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a köztestület 2018-ban csatlakozott a GOSZ és a VSZT által évek óta sikeresen koordinált posztregisztrációs kísérletekhez. Ezek eredményeire alapozva - jogszabályi felhatalmazás alapján - ajánlati fajtalistát állít össze a NAK, amelynek használata számottevően javítja a gazdálkodók versenyképességét.

Az idei évben a Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály közreműködésével. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

A kísérlet eredményeit összefoglaló teljes kiadványt az érdeklődők a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldaláról tölthetik le.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

búza

ősz

őszi búza

teszt

eredmény