Átformálta a szobanövénypiacot is a járvány: ezek most a magyarok kedvencei

HelloVidék   
  Megosztom
Átformálta a szobanövénypiacot is a járvány: ezek most a magyarok kedvencei

Egy nemrég végzett felmérés szerint, megugrott a szobanövények népszerűsége a karantén alatt. A kutatásban megkérdezetteknek különböző motivációik voltak arra, miért vásárolnak most zöldeket. A többség otthona szépítése miatt vásárolt, de sokan döntöttek úgy, hogy lakásukban, erkélyükön kezdenek termelni zöldségféléket, mikrozöldeket. Voltak, akik szimplán csak el akarták terelni a figyelmüket a világban zajló eseményekről. Mások ürügyként vásároltak növényeket, hogy a világjárvány idején több szabadidőt teremtsenek maguknak. Ennek mentén arra voltunk kíváncsiak, mit tapasztaltak a hazai kertészeti áruházak, valamint az is érdekelt minket, melyek voltak a karantén slágertermékei. A HelloVidék éppen ezért szakértőket kérdezett meg a témával kapcsolatban. Kérdéseinkre Tálas Adrienn, a Praktiker szakértője, valamint Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője válaszolt.

HelloVidék: Melyek voltak itthon a legkedveltebb fajták az elmúlt időszakban?

Tálas Adrienn: A legtöbb eladott termék ebben az időszakban 2020-ban a Phalaenopsis orchidea volt. A tavalyi évhez képest ez nem változott, a beltéri növények tekintetében mindig is az ún. első áras orchidea hozta a legjobb eladási számokat. Ezt követik a nagyobb méretű zöld növények, mint például az anyósnyelv, a dracéna és a pálmák.

Boross Dávid: A szobanövények között idén a trópusi levéldísznövények (fikuszfélék, Monstera, páfrányok) voltak a legnépszerűbbek.

HelloVidék: Változott a trend az elmúlt évekhez képest? Mi befolyásolhatja azt, hogy mely növényeknek lesz nagyobb a népszerűsége?

Tálas Adrienn: A trendeket tekintetében egyre nagyobb a kereslet a nagy méretű zöld növények iránt, de a kisebb, kompakt, asztali növények, mint a festett szobai kövirózsa is évről évre népszerűbbek.

Boross Dávid: A trend annyiban változott, hogy korábban főleg ajándékba vitték és elsősorban virágzó növényeket, a "maradj otthon szellemében" a levéldísznövények törtek elő. Ezekkel a növényekkel egyszerűen kellemesebbé tehetjük az otthonunkat és légtisztító hatásúak. Nyilván ma a legtöbb információt blogokból, internetes portálok cikkeiből lehet összeszedni, nem gondolom, hogy a hagyományos reklámcsatornák erre alkalmasak.

Ha most visszatekintünk, már több hónap adatait láthatjuk. Mit mutatnak a bevételek? Tényleg megugrott a kereslet a szobanövényekre?

Tálas Adrienn: Amennyiben a koronavírus első hullámának, március 15. és július 31. közötti időszakát nézzük, akkor a beltéri növények szegmensében az eladások növekedést mutatnak. Elmondhatjuk, hogy az értékesítés a darabszámot tekintve 2020-ban mintegy 8%-kal nőtt a 2019-hez képest. Ez annak volt köszönhető, hogy ebben az időszakban a kül- és beltéri növényeinket is akciós áron kínáltuk az áruházainkban. Ugyanez a szegmens a forgalmat tekintve 13%-os növekedést mutat a 2020-as adat a 2019-hez képest.

Boross Dávid: A kereslet valóban megugrott és úgy néz ki tartós is maradt. Aki egyszer felfedezi az időtöltésnek e hálás módját, az biztosan lakáskertész marad.

Mi várható az őszi/téli hónapokban? Mire lehet számítani?

Tálas Adrienn: Az őszi-téli időszakokban – a korábbi tapasztalatok alapján – a mikulásvirágok és a ciklámenek kerülnek leginkább a vásárlók kosarába.

Boross Dávid: Bízunk benne, hogy ősszel-télen nem lesz olyan járványügyi intézkedés, ami miatt nem tudnak a vásárlók eljönni hozzánk. Továbbra is azt gondoljuk, hogy egy nagy kertészet - ahol a hatalmas tér, szinte folyamatosan szellőzik és sosincs zsúfoltság - nem egy vírusveszélyes hely!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szobanövény

beltéri növények

növények

növényvásárlás

karantén

lezárás

koronavírus

koronavírus-járvány

vásárlás

vásárlási szokások