Súlyos károkat okoznak: itt az ideje elkezdeni a rágcsálóirtást a kertekben

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos károkat okoznak: itt az ideje elkezdeni a rágcsálóirtást a kertekben

Rendelet szabályozza, hogy az élelmiszertermelők a termelési-, az állattartók az állattartási telepeik mellett azok közvetlen környezetéért is felelősek, így a kártevő rágcsálóirtás is az ő feladatuk. A hideg őszi idő a kártevő rágcsálók gazdaságokban való megjelenését, ottani elszaporodását eredményezi, amely ellen védekezni kell – főleg mivel a piacon elérhető agrárbiztosítási konstrukciók nem feltétlen nyújtanak fedezetet az általuk okozott károkra. A részletekről a NovaTox rágcsálóirtó szakértője mellett a Nébih adott tájékoztatást.

A leginkább veszélyes, betegségeket terjesztő rágcsálók közé tartozó patkányok nem válogatnak: városi és agrárius közegben is feltalálják magukat, különösképp az állattartás helyszínéül szolgáló telepeket, illetve a könnyű élelemszerzési lehetőséggel kecsegtető földeket preferálják.

A patkányszaporulatok miatt leginkább veszélyben forgó területek azok, amelyeket nem bolygatunk napi rendszerességgel

- hívta fel a figyelmet Kovács Tamás, a NovaTox rágcsálóirtó szakértője.

Tipikusan ilyenek a ritkábban látogatott melléképületek, takarmány-raktárak, komposztálók vagy az állattartó telepek ember által ritkábban látogatott részei

- magyarázza a szakértő.

Mint mondta, nincsenek standardizálható körülmények, bárhol megjelenhetnek a kártevők. Éppen ezért az elsődleges cél mindig a kártevők távoltartása, a kártevőfertőzöttség elkerülése, megelőzése. A védekezés alapja a potenciálisan érintett létesítmények rendszeres karbantartása, rendjének, tisztaságának folyamatos biztosítása, a kártevők bejutásának megakadályozása.

A patkányok megjelenése mindent tönkre tehet, fedezet nincs a károkra

A cég kérésére a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) külön tájékoztatást közölt arról, hogy milyen veszélyekkel jár a patkányok elszaporodása. A hivatal hangsúlyozza, hogy a rágcsálók, főként a patkányok – életmódjukból adódóan – jelentős mérvű elszaporodásuk esetén szerepet játszhatnak az élelmiszerek szemmel látható károsítása mellett a különféle betegségek kórokozóinak terjesztésében. Egyes állatjárványok mellett emberre is terjedő, úgynevezett zoonózisok gazdatesteiként komoly veszélyforrást jelentenek. A szennyezett helyen (pl. szemétgyűjtők, csatorna) mászkáló rágcsálók a testükre tapadt vagy testváladékaikban jelenlévő kórokozókat az élelmiszerekre is átvihetik, így a különféle betegségek terjesztésében szerepet játszhatnak.

Az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997 FM rendelet külön szól a gazdák kártevőirtási kötelezettségéről. A rendelet értelmében kötelességük folyamatosan gondoskodni a rágcsáló- és rovarirtásról. Az ellenük való védekezés valamennyi élelmiszervállalkozásnak kötelező feladata, ennek érdekében saját programot kell készíteniük, amelyben a folyamatos, tervszerű végrehajtás lépéseit rögzítik. A Nébih külön felhívja a figyelmet arra, hogy mindezek mellett ugyancsak nélkülözhetetlen az élelmiszervállalkozások környezetének folyamatos rendbetétele, tisztán tartása, hogy a kártevők ne bújhassanak meg. A hatósági ellenőrzések során mind a programok meglétét, végrehajtását, mind pedig az ezzel kapcsolatban vezetett dokumentumokat vizsgálják.

A rágcsálóirtó cég szakértői csapata külön utánajárt annak, hogy a piacvezető agrárbiztosítási szolgáltatásokat nyújtó cégek nem mindegyike nyújt fedezetet a kártevő rágcsálók okozta káreseményekre. Kovács Tamás külön hangsúlyozza

Nincs egységes módszer a magyar biztosítási piacon, ezért minden esetben kérdéses, hogy egy káreseménynél hogyan jár el az illetékes biztosító – mivel a gazdák törvényi kötelessége a rágcsálók, így a patkányok távoltartása, ha mégis kárt okoznak, kérdéses, hogy a meglévő biztosításuk értelmében számíthatnak-e egyáltalán a veszteségek mérséklésére. A biztosítók nem kötelesek fizetni.

A koronavírushoz hasonló tünetekkel járó betegséget is terjesztenek a patkányok

Nemcsak a betegségek terjesztésében, de azok fennmaradásában is kiemelt jelentőségű a patkányok megjelenése, éppen ezért a rágcsálóirtás és az irtáskor elhullott patkányok összegyűjtése rendkívül fontos a megelőzés szempontjából. Olyan ismert betegségek mellett, mint a szalmonellafertőzés (Salmonellosis) vagy a fonálférgesség (Trichinellosis), az úgynevezett leptospirózis (Leptospirosis) nevű fertőző betegség terjedéséért is a patkányok felelnek. Ez utóbbi hidegrázással, fejfájással, izomfájdalmakkal és magas lázzal induló, esetenként súlyosabb következményekkel, máj- és veseelégtelenséggel járó, szerencsére antibiotikummal gyógyítható fertőzés.

A patkányok okos állatok: a szakszerűtlen irtási kísérletekből tanulnak

A szakember bevonása nélküli méregkihelyezés, mint a legtöbb esetben alkalmazott rágcsálóirtó technika, több szempontból is problémás lehet. Amennyiben a méreg nem rögzítve kerül kihelyezésre, nem kellő mennyiségben, nem a megfelelő minőségű mérgezett csalétek használatával, biztosan eredménytelen lesz az irtási kísérlet.

Ezzel azt kockáztatják a gazdák, hogy a helyi patkányokban tolerancia vagy rezisztencia alakul ki egy adott hatóanyagra, azaz ők maguk vértezik fel a patkányokat az irtás ellen

- hívta fel a figyelmet Kovács Tamás. Hozzátette, éppen azért, hogy a patkányok ne legyenek képesek alkalmazkodni a megváltozott, számukra veszélyes körülményekhez egy teljesen természetes módszert preferál, az úgynevezett görényes rágcsálóirtást.

A módszerünk lényege, hogy egy betanított keresőkutyákból és a természetes vadászösztöneiknek eleget tevő görényekből álló állatcsapat közös erővel, irányítottan keresik fel és kapják el valamennyi kártevőt. Mivel patkányok nem képesek megbújni a szűk járatokba is őket követő görények elől, azonnali eredménnyel jár az irtásuk

- magyarázta a szakember, aki leszögezte, hogy különösen az őszi időszakban fontos, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lépjenek fel az állattartó gazdák az esetleges patkányinvázió ellen, elkerülve azt, hogy a téli időszakban maradjanak állataik takarmány nélkül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rágcsáló

rágcsálóirtó

gazdák

szakemberek

patkány

patkányok

egerek