Ezek a legnépszerűbb virágok mindenszentek ünnepén: mutatjuk, mennyibe kerülnek idén

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legnépszerűbb virágok mindenszentek ünnepén: mutatjuk, mennyibe kerülnek idén

Idén is sokan látogatnak ki a temetőkbe mindenszentek és halottak napján, hogy virágokkal, gyertyákkal emlékezzenek meg elvesztett szeretteikről. Ahogy minden évben, úgy most is nagy rohamra számítanak a virágárusok és áruházak: kínálatukból választhatunk koszorúkat, cserepes virágokat, csokrokat is. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy a nagyobb áruházakban mennyiért juthatunk a legismertebb, legkedveltebb virágokhoz, amiket ilyenkor az emlékezéshez vásárolunk.

Az, hogy milyen növényeket választunk szeretteink sírjára, több dologtól is függ. A sírhelyekre legtöbbször szolíd és visszafogott virágokat helyeznek el, hiszen talán így sugározhatnak békességet, nyugalmat. A rendezett összkép szempontjából érdemes 2-3 fajta növénnyel számolni, hiszen a túlzsúfolt sírok nem csak a szemnek zavarók, de gondozásuk is sokkal bonyolultabb.

Hogy a családtagjaink sírjára milyen virágot lenne a legmegfelelőbb ültetni, azt két szempont alapján tudjuk eldönteni.

  • Milyen gyakran van időnk a sírokat és ezzel együtt a virágokat gondozni?
  • Valamint, hogy a sír árnyékos vagy naposabb helyen található?

Ennek alapján, ha többször ki tudunk menni a sírokhoz, érdemes igényesebb növényeket kiültetni. Ha tudunk időt szánni a rendszeres öntözésre, metszésre, átültetésre, akkor válasszunk egynyári növényeket melyek nyár elejétől egészen őszig szépen virágoznak majd a síron.

Azok, akik kevesebb időt tudnak szánni a sírok meglátogatására a távolság vagy időhiány miatt, érdemes kisebb, bokros, örökzöldeket választani, vagy olyan fajtát, ami kevesebb öntözést, gondozást igényel. Hiszen gondolnunk kell a melegebb, nyári napokra is, amikor az időjárás sokkal szárazabb.

Mit ültetnek a legtöbben a temetőkbe?

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a – teniszlabda nagyságú – közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény. Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők

– derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepest vásárolta a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott krizantém a kelendő.

Idén a koronavírus gazdasági kockázataitól tartva kevesebb krizantémot ültettek a termelők, de így is – a megszokott 20 millióhoz képest – 17 millió szál virág kerülhet a piacra. A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint ennek ellenére is elegendő lesz a hazai virág: a piacon minden típusból van bőven, cserepes és különleges virágú vágott fajtákból is.

Emellett a csokros – amely egész évben kelendő – és a cserepes fajták is választhatóak. Míg korábban a fehér színű volt a „divat”, manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb. Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik.

Mit kínálnak még a virágosok?

Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, amit az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okoz. Szakemberek szerint idén az is befolyásolja a vásárlásokat, hogy a koronavírus miatt sok idős ember nem, csak fiatalabb családtagjaik mennek ki a temetőbe, akik kisebb, kevesebb virágot vesznek. Valamint míg hagyományosan sokan előre jelezni szokták a virágüzletekben vételi szándékukat, ez most mérséklődött, az utolsó napokban veszik a növényeket.

Sokan még mai napig szívesen ültetnek virágot a szeretteik sírjára. Éppen ezért, hogy segítsünk, megnéztük, hogy az ilyenkor népszerű virágok, hol és mennyibe kerülnek.

Növények: Praktiker Obi Oázis kertészet Tesco
krizantém 179-1799 Ft 299-3499 Ft 499-5990 Ft 699-1799 Ft
árvácska 12-70 Ft 129-2199 Ft 954 Ft -
csarab 419-2599 Ft 419-2999 FT - -
hanga/erica 80 Ft 579-1599 Ft -

Az áruházak, kertészetek kínálatában szálas, cserepes és csokros formában is hozzájuthatunk az ilyenkor népszerű növényekhez. Ahogy a táblázatból látszik, krizantémot a Praktikerben vehetünk a legolcsóbban, ahogy árvácskát és hangát is. Persze mindig érdemes a kisebb virágboltokban sőt, a piacokon is körbenézni, hiszen mindig belefuthatunk egy-egy leárazásba, időszakos akcióba. Főleg a fontosabb ünnepek előtt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mindenszentek

virág

virágok ára

árak

krizantém

emlékezés

megemlékezés

ünnep

temető

temetői virág

olcsó virág