Ezek a legfontosabb kerti munkák novemberben: itt a 6 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák novemberben: itt a 6 pontos feladatlista

Ha kinézünk a kertünkbe, a legtöbb fa már lehullajtotta levelei többségét és a néhány hónapja gazdagon termő növények is megpihentek. Egy-egy örökzöld tarkíthatja csak az udvart. Kevesebbet gondolunk a kertészkedésre, ám novemberben is fontos feladatok várnak ránk: itt az ideje az utolsó lépéseknek, hogy felkészüljünk a télre!

November az ősz utolsó hónapja egyre hűvösebb az idő és a borongós, szürke, esős napok válnak hangsúlyosabbá a rövidülő napsütéses órákkal szemben. Mielőtt elszomorodnánk érdemes szemügyre vennünk az őszi tájat: a virágzó, zöldellő növények látványát talán pótolják az egész évben szép örökzöldek és a díszcserjék színes bogyótermései.

A rövid szemlélődés után, ebben az időszakban valószínűleg kevésbé gondolunk a kinti feladatainkra, ám ha nincs farkasordító hideg most is fontos némi időt szánnunk az udvarra. Itt az ideje rákapcsolnunk és még egy utolsó nagy adag segítséggel megtámogatni növényeinket, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Üljünk le és egy forró tea mellett írjuk össze a legfontosabb fagy előtti teendőinket! A HelloVidék most néhány ponttal segít a lista összeállításában.

1. Cserepek és kaspók lakói

Ha vannak cserépben, kaspóban nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá néhány téglát tenni, hogy a felesleges víz ne álljon meg a növény alatt. Azokat a növényeket, amik nem bírják a fagyot fokozatosan szedjük fel.

2. Falevelek és komposztálás

Az ősz egyik legfontosabb feladata a folyamatosan hulló levelek összegyűjtése. Az összegyűjtött leveleket azonban semmiképp ne égessük el, inkább válasszuk a komposztálást. A levelek és a kerti hulladékok komposztálásáról már korábban részletesen írtunk.

3. A fák és a cserjék hónapja

Itt az ideje, hogy megmetsszük a lombhullató fákat és cserjéket - valamint a gyümölcsfákat és bokrokat is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy legyen elég mulcs a megmetszett fák és cserjék alatt. Ha friss csemetéket akarunk ültetni, akkor még nem késtünk el. Arra viszont ügyelni kell, hogy az elültetett fa- vagy cserjecsemetéket karózzuk ki és szórjunk mulcsot közvetlenül a tövek köré.

4. A veteményeskert

Ha már betakarítottunk mindent, most kell felásnunk a veteményeskertet. Ahol viszont tavaszi szüretelésre vetettünk, ott érdemes fóliaalagúttal vagy fenyőgallytakarással védeni az ágyásokat. Novemberben vethetünk még vöröshagymát és zöldborsót, téli salátát, spenótot esetleg répát, de még fokhagymát is.

5. A virágoskert

A virágoskertben bőven akad dolgunk novemberben. Távolítsuk el a rózsák lehullott leveleit, nem csak a rozsdával vagy egyéb betegséggel fertőzötteket. Ezzel csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy a következő évben is fertőzöttek legyenek a rózsák. Elérkezett az idő, hogy felszámoljuk azokat a virágos növényeket, melyek nem bírják a téli fagyokat. Ilyen virág péládul a dália, kánna, gladiólusz, gumós begónia. A felszedett növények gumóit jó levegőző ládába gyűjtsük be és így tároljuk a tél folyamán.

6. Állatok

A madarak etetését ugyan még nem kell elkezdenünk, de már most felkészülhetunk és beszerezhetjük a madáretető és madárodú építéséhez szükséges alapanyagokat, a madáreleséget. A tél az állatoknak is nagy kihívás, ezért érdemes megerősítenünk, kibélelnünk a kutyaólat és a kint sok időt töltő macskák menedékét.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

kertészkedés