Te is fűtesz fával otthon? Ezt jobb, ha tudod, mert csúnyán pórul járhatsz

HelloVidék   
  Megosztom
Te is fűtesz fával otthon? Ezt jobb, ha tudod, mert csúnyán pórul járhatsz

A magyar emberek körében és a háztartások nagy részében mindig a fa az egyik legkedveltebb fűtőanyag. Szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy a tűzifával tudjuk a legnagyobb hőenergiát előállítani, méghozzá a legkedvezőbb áron. Ehhez azonban nem mindegy, milyen fát választunk. Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen fával érdemes fűteni, hogyan kell azt tárolni. De utánajártunk annak is, hogy milyen kártevők bukkanhatnak elő legtöbbször a farakásokból és hogyan tudunk ellenük védekezni.

Első lépés a vásárlás, amit érdemes megfontolni és jól körüljárni. Napjainkban már az interneten is számtalan helyről vehetünk fát, azonban legyünk elővigyázatosak, nehogy csalókba ütközzünk. Számtalan olyan esetet hallani, hogy jó minőségű száraz fa helyett nagyon magas víztartalmú, frissen vágott fát adnak el.

A szakemberek szerint az is fontos, hogy ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást. A tűzifát minél előbb szerezzük be, hiszen így van ideje száradni a felhasználásig. A tárolásnál a legfontosabb szempont, hogy a fa lehetőleg mindig védve legyen a csapadéktól, de azért az oldalakon hagyjuk helyet a szellőzésnek, hogy ne induljon korhadásnak. Fontos továbbá, hogy a kültéri fatárolót egy kis emelvényre helyezzük el, hogy a talajnedvesség ne érje el. Lehetőleg hasogatva tároljuk a fát, mert úgy gyorsabban szárad a nagyobb felülete miatt.

Milyen fát vásároljunk?

Praktikus megoldás lehet, ha kandallókész fát vásárolunk, igaz ez jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál. Ez azért van, mert a faanyag feldolgozottságával arányosan nő az ára és csökken az elérhetősége. A vásárlók körében az aprított fák, vagyis a fahasábok a legkelendőbbek, az úgynevezett kandallófák közül pedig azok, amelyek minél keményebbek, ugyanis ezek tovább égnek.

Ha spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni. Persze ehhez elengedhetetlen az is, hogy az otthoni feldolgozáshoz legyen megfelelő felszerelésünk, munkaeszközeink. Ha egyik sem áll rendelkezésünkre, érdemes a szakember segítségét kérni vagy inkább mérlegelni és megvásárolni a kandallókész terméket.

Meglepetés a farakásban

Azok, akik kazánnal, kandallóval, kályhával fűtenek, sokszor találják szembe magukat azzal a problémával, hogy bizony kártevők költöznek a farakásokba. Ez nem csak azért jelent problémát, mert esetleg a fában is kárt tesznek, hanem azért is, mert a fával együtt a házba is bekerülhetnek, így ott is elkezdhetik a pusztítást. Szerencsére van néhány módszer,ami csak néhány percet vesz igénybe, és amit érdemes mindig alkalmazni, ha megvásároltunk a téli tüzelőt. Lássuk, mit javasolnak a szakemberek.

  • Tűzifát tároljuk a lakóépülettől távol: A fatuskókat soha nem szabad a ház vagy más épületek mellett vagy közelében tárolni, mert a kártevők könnyen átfúrhatják magukat a lakásba is. Így tehát, ha a fát közvetlenül a ház közelébe helyezzük el, azzal egyenesen beinvitáljuk a rágcsálókat, rovarokat az otthonunkba. Érdemes ezért legalább 4-5 méter távolságot tartani a farakás és az épületek között.
  • Érdemes alátéteket kihelyezni: Ahogy már fentebb említettük, a farakásokat nem érdemes közvetlenül a földre halmozni. Betontömbök, téglák tökéletesen használhatók arra a célra, hogy megakadályozzuk, hogy a fa közvetlenül érintkezzen a talajjal. Azzal, hogy a fa nem érintkezik a földdel, nem csak a kártevők nem fognak hozzáférni, de lesz elegendő tér a szellőzéshez is, így nem fog nedvesedni, rohadásnak indulni a fa.
  • Kerüljük az élő fákat: Ne halmozzuk fel a rakást élő fák közelében vagy alatt, mert az azon élő rovarok, kártevők, bogarak, befészkelhetnek a tüzelőbe is.
  • Soha ne tárolj tűzifát a házban, kazánházban: A tűzifát nem szabad tárolni sem lakásban, sem alagsorban, de még a garázsban sem. Ezek a rakások vonzó menedékek lehetnek a rágcsálók, bogarak számára, így a darabok között megbújva senki nem szeretne velük szembetalálkozni. Éppen emiatt, a tökéletes tárolás erre a kert.
  • Folyamatos ellenőrzés: Érdemes a rakást átrendezni, folyamatosan újrapakolni, ezzel nem csak átfésüljük a terepet és ellenőrizhetjük, hogy jelen vannak-e kártevők, de mindig forgatva könnyebben szárad a nedves fa. Hiszen midig másik darab kerül felülre, más oldalával pakoljuk be újra a rakásba.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzifa

kártevők

kártevők elleni védelem

kártevő irtás

tüzelő

fa