Erről a legtöbb hobbikertésznek fogalma sincs: íme 4+1 tipp a tökéletes növényápoláshoz

HelloVidék   
  Megosztom
Erről a legtöbb hobbikertésznek fogalma sincs: íme 4+1 tipp a tökéletes növényápoláshoz

Nyáron nagyon sokan adnak kimenőt a szobanövényeknek és helyezik el őket a teraszokra, erkélyekre. Az ősz első hidegebb napjai után viszont ismét a lakásban foglalnak helyet a cserepes zöldek. Míg ősz elején a kártevők elleni védekezés kerül fókuszban, addig a tél közeledtével a tápanyagpótlás, a az elegendő napfény és a vízpótlás lesz a főszerepben. Az igazán gondos növényszülők persze olyan apróságokra is odafigyelnek, hogy turbózzák fel a növények talajának tápanyagtartalmát vagy, hogy mivel tisztítsák meg a leveleket. Most annak jártunk utána, milyen trükkökkel lehetünk jobb hobbikertészek.

A szobanövényekről való gondoskodás egyben azt is jelenti, hogy időt szánunk olyan tevékenységekre, amelyek kikapcsolnak és feltöltenek. Ahogy arról már korábban is írtunk, tudományos vizsgálatok igazolják azt, hogy a növényekkel való törődés, kertészkedés, pozitív hatással van a mentális egészségünkre, történjen kint vagy bent.

A növényeket nem érdekli, kik vagyunk vagy mit tettünk. A növények nem ítélnek minket. Ez a jutalmazó kapcsolat talán megmagyarázza, hogy a kertészkedéshez miért társul, az agyban a jó érzést előidéző vegyi anyagok megnövekedett termelődése, valamit a stressz hormon szintjének csökkenése

- magyarázza Dr. Sue Stuart-Smith pszichiáter. Mint mondja, hogy a természet befogadása, a természethez való kapcsolódás segít az összpontosításban is. Ezáltal képesek leszünk kizárni a külvilágot és csak a növényre, az elvégzendő feladatra gondolni. Ez nem csak a stressz szintet, de a szorongást is képes csökkenteni.

Most, hogy ismét több időt töltünk az otthonunkban a hűvös időjárás és a kijárási korlátozás miatt, a növények szerepe is felértékelődik a lakásban. A kertészkedés, még akkor is, ha a házban történik, sokak számára megnyugtató és terápiás jellegű lehet. Kutatások bizonyították azt is, hogy a növényeknek jelenléte javítja a hangulatot, és csökkenti a stresszt.

Akár csak néhány cserépnyi virágról beszélünk, akár egy dzsungelnyiről, íme, néhány növényápolási tipp, amelyek nem csak életben tartják, de még fel is turbózzák a zöldeket.

Portalanítás:

Egy egyszerű szivacs is megteszi. A fotoszintézist a portalan levelek végzik a legjobban, ezért fontos, hogy időnként áttöröljük őket. Ráadásul, a leveleken megtapadt por allergiás reakciót is kiválthat, így az erre érzékenyeknek kifejezetten ajánlott ezt elvégezni. Csak nedvesítsd meg a szivacsot és óvatosan töröld át a leveleket. Nem csak hasznos, de megnyugtató tevékenység is.

Ennek extrémebb változata, amikor banánhéjjal törölgetjük át a leveleket. Ezt legtöbben azért vetik be, mert így könnyebb távol tartani a levéltetveket. Egy próbát megér!

Öntözés:

Öntözzük állott vízzel. Persze ehhez nem kell sokáig tartogatni a vizet. Ha egy estét állni hagyjuk, akkor a vízből kicsapódnak azok a vegyületek, amik a növény számára károsak, így máris jobb eredményt érhetünk el.

Persze ezt is lehet még fokozni. Tojást főztél? A vizet semmiképp se öntsd ki, mivel a tojáshéj kalciumban gazdag, amely segít semlegesíteni a talaj pH-értékét. Ha tojást főzünk, a kalcium egy része a vízbe kerül, ezt pedig a növényeid imádni fogják. Ráadásul a vizet is újrahasznosítottad!

Palántázás:

Magvak elvetéséhez használj tojáshéjat. A palánták neveléséhet nem kell apró cserepeket vásárolni. Egyszerűbb, ha a feltört tojás héjába beleültetjük a magokat. Szórj egy kis földet a tojáshéj felébe, rejtsd el benne a magot és elég időközönként meglocsolnod. Ha már nagyobb méretet öltött a növény, egyszerűen csak ültesd el a héjjal együtt egy cserépbe.

Ez a trükk akkor is működik, ha tojástartót használsz. Ugyan úgy, mint a héjak esetében, csak itt a karton doboz kis mélyedéseibe szórj földet és ezekben ültesd el a magot. A többit pedig ugyan úgy végezd, mint a héjas verzió esetében.

Talajjavítás:

Keverj össze egy kis fahéjat és egy kis földet. Sok palánta gombás megbetegedések miatt pusztul el. A fahéj gombaellenes tulajdonságai viszont segíthetnek távol tartani ezeket a problémákat.

Ugyan ilyen hasznos lehet, ha zúzott tojáshéjat szórsz a növényed talajára. Ez segít kalciumot juttatni a talajba, valamint segít annak pH egyensúlyának megőrzésében. A tojáshéjak szintén segítenek a kártevők elűzésében.

Ugyan csak hasznos lehet, ha kávézaccot keverünk a talajba. Öblítsük át a zaccot, majd öntsük növényünk talajához. A kávé szintén segít a talajminőség megőrzésében és a kártevők távoltartásában.

+1 Tipp:

Használj mézet a növényi dugványok gyökereztetéséhez. Ha egy új növényt próbálsz gyökereztetni, akkor érdemes a szárat mézbe mártani (a legjobb a nyers méz), mielőtt a talajba helyeznémk, hiszen ez segít megvédeni a növényt a gombás vagy bakteriális problémáktól.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növénygondozás

növény nevelés

tippek

trükkök

tanácsok

növénytermesztés

növények

szobanövény

növényvédelem