Kiderült a titok a tűzpiros mikulásvirágról: így élheti túl az ünnepet a karácsony slágervirága

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a titok a tűzpiros mikulásvirágról: így élheti túl az ünnepet a karácsony slágervirága

Az idei nyár végi, ősz eleji hűvösebb időjárást megszenvedték a hazai termelők, de a mikulásvirág idén is az adventi szezon egyik legnagyobb slágere.

Ki gondolná, de a legtöbb vásárló, ha mikulásvirágról van szó, a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot teszi a kosarába legszívesebben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss piaci körképéből.

A vásárlók döntő többségben még mindig a pirosra esküszik, de a kínálat nagyjából tizedét már az extrább színek teszik ki. Egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is, például a fehér-lila cirmos.

A mikulásvirág a késő őszi, téli időszak kedvenc dísznövénye. Hazánkban korábban sokáig a nagy fellevelű, magasabb növények iránt volt erősebb a kereslet, ám az utóbbi években a kisebb fellevelű mikulásvirágokat is egyre többen kedvelik. A friss felmérés szerint több mint 50 százalékban 12-13 cm-es cserepes méretben kerül a piacra , de akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig terjedhet a választék.

Close-up image of vibrant red poinsettias, symbol of Christmas
Az adventi időszak egyik legszebb élő dísze, a mikulásvirág

Magyarországon mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel

A kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő. A termelők idén is főképp az örök kedvenc, a piros tucatnyi árnyalatával jelentkeztek, de természetesen rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható ez a különleges dísznövény.

A termesztése az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, a nemesítés révén stabilabb a növények fejlődése. Hazánkban a termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe közt ültetik el, fóliában illetve üvegházban nevelik, hajtatják. Szükség esetén sötétíteni is kell a környezetét.

Az idei nyár végi, ősz eleji hűvösebb időjárás, valamint a kevés őszi napsütés nehezítette a termesztését.

Akár még tavaszikg is különleges éke lehet otthonunknak

A termelők felhívják a figyelmet arra is, hogy a mikulásvirág azért lehet hosszú távon különleges dísze az otthonoknak, mert különösebb szaktudás nélkül március végéig, vagy április elejéig könnyen eltartható. A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is.

Azaz a növényt 10 percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet, de hosszabb ideig ne álljon a vízben.

Évenként virágzásra bírni már nem olyan egyszerű ezt sok törődést igénylő növényt

Lévén a mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fényektől mentes sötétre van szüksége.

Ez a különleges igényű, úgynevezett rövidnappalos növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a színes fellevelei. Emellett nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban fejlődik, viszont a túlzott öntözést és a direkt napfényt sem szereti.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

mikulásvirág

advent

karácsony

szobanövény