Itt várható intenzív havazas az országban: mutatjuk, mely területeket érint

MTI   
  Megosztom
Itt várható intenzív havazas az országban: mutatjuk, mely területeket érint

Elérte az országot annak a mediterrán ciklonnak a csapadékzónája, amelynek hatására kora délután már a nyugati határ közelében havazás kezdődött. Mi várható a folytatásban?

Miközben az ország északkeleti részén napközben még sütött a nap, és 10-11 fokot is mértek, addig a nyugati határszélen, Szentgotthárd környékén téliesre fordult az idő. Az őrségi teplepüléseken, Kétvölgyön és Felsőszölnökön a fagypont körüli hőmérsékletnek köszönhetően már kifehéredett a táj - írja az Időkép.hu.

Egy videófelvételt is közöltek a hóesésről:

A délnyugat felől ránk húzódó csapadékzóna ma a Dél- és a Nyugat-Dunántúlon még intenzív csapadékot eredményez (10-15 mm területi átlagban). A legtöbb helyen azonban az esti órákig csak kiadós esőre számíthatunk.

Késő estétől azonban halmazállapot váltás várható

A met.hu előrejelzése szerint többnyire a hegyvidékeken (~ Börzsöny, Budai-hg, Bakony, Mecsek), de 250-300 m fölött másutt is (ez főként a Győr-Pécs vonaltól nyugatra eső területeken lesz jellemző) az eső havas esőbe, havazásba válthat át.

Holnap a délelőtti órában már egyre inkább északra szorul vissza a csapadék, miközben a halmazállapota egyre inkább visszavált esőbe (kivétel: kb. 600 m fölötti hegyek, ott még holnap este is előfordulhat hószállingózás.) Többnyire lepel-5 cm hó eshet éjjel. Síkvidéken, délnyugaton 5 cm-t elérő hó is lehet.

Az Alpokalján, Őrségben azonban akár 10-15 cm tapadó hó is hullhat. Az éjszakai órákban hulló hó holnap napközben azonban már olvadni fog.

A most átvonuló ciklon hatására holnap reggelre lesznek helyek, ahol kifehéredik a táj. A hóréteg viszont a met.hu előrejelzése szerint nem lesz hosszú életű.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

havazás

előrejelzés