Elkezdődött: begyűjtik a kidobott fenyőfákat, mutatjuk, mi lesz a sorsuk

HelloVidék   
  Megosztom
Elkezdődött: begyűjtik a kidobott fenyőfákat, mutatjuk, mi lesz a sorsuk

A kidobásra szánt fenyőfák begyűjtése január 6-án, szerdán kezdődik. A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. a korábbi évek gyakorlata szerint az ünnepek után a megyeszékhely közigazgatási területén szervezetten gondoskodik a kidobásra szánt karácsonyi fenyőfák begyűjtéséről és elszállításáról - írja a haon.hu.

Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője a portálnak elmondta, a ritkábban és a sűrűn lakott övezetekben két módon valósul meg:

hogy a ritkábban lakott, azaz a kertes házas övezetekben a fenyőfát a kommunális hulladékgyűjtő járat gyűjti be, így azokat a kuka mellé kell kihelyezni az ürítési napon. A sűrűn lakott városrészekben, azaz a lakótelepeken kifejezetten erre a célra gyűjtőjáratot szervez a közszolgáltató január 31-ig. A lakótelepeket körzetekre osztják, és a körzetekből ütemezett járattal gyűjtik be a fenyőket; egy körzetben hetente kétszer takarítják fel a fákat. A begyűjtést két műszakban végzik, 5.30 és 13.30 óra között, valamint 14 és 22 óra között. A fenyőfákat a kommunális gyűjtőjárat útvonala mellé (lehetőség szerint a közelébe) kérik kihelyezni.

Külön kiemelte, hogy a január 31. után kidobott fákat is begyűjtik, de ezt már a beérkező jelzések alapján, címre érkezve.

A lakótelepek parkjaiból a DHK Kft. nem végez begyűjtést, az a parkfenntartási feladatokra szerződött alvállalkozók feladata lesz. Emiatt aki városi parkokban észlel kidobott fenyőfát, a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályát értesítse

- mondta a szóvivő, majd hozzátette, 2017-ben 21 tonna, 2018-ban 25,3 tonna, a következő évben 36,7 tonna, tavaly pedig 25,3 tonna fenyőt gyűjtöttek be.

A fenyőfák komposztálásáról elmodta

az évről évre változó mennyiségű fenyő a Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol aprítást követően komposztálják. A fenyőfákat ha asznosításuk előtt az A.K.S.D. Kft. munkatársai megtisztítják a rajtuk maradt díszeiktől, majd leaprítják őket. Így 2-4 centiméteres apríték keletkezik, amit ilyen formában használnak fel a saját komposztjuk készítéséhez. Ez úgy jön létre, hogy egy 100 méter hosszú, 200 köbméteres prizmában 100 köbméter előkezelt szennyvíziszap van, 50-50 köbméter szalma és faapríték. Ebből az 50 köbméterből körülbelül 3 köbméter a fenyőapríték. Tavaszra elfogy a fenyőfa. A komposzt fő alapanyaga a Vízmű Zrt.-nél már előkezelt szennyvíziszap, ami egy teljesen homogén állagú, viszonylag szagtalan, 25 százalék szárazanyag-tartalmú, egészségre teljesen ártalmatlan iszap. A szennyvíziszap komposztálásához szükség van szalmára és faaprítékra, egyrészt az optimális szén-nitrogén arány beállításához, másrészt a levegőátjárhatóság biztosítása érdekében, mivel ez egy aerob folyamat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fenyőfa

debrecen

hajdú-bihar-megye

fenyő

hulladék