Problémás kertek: mutatjuk, hol találjuk a legtöbb illegális kutat az országban

HelloVidék   
  Megosztom
Problémás kertek: mutatjuk, hol találjuk a legtöbb illegális kutat az országban

Január elsejével módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény, amely megoldást nyújt az illegálisan kialakított, öntözést szolgáló kutak helyzetének rendezésére, vízjogi engedélyezésére. Az Alföldön 50 és 100 ezer közé tehető a számuk, a legtöbb illegális kút a Homokhátságon található - írja a Délmagyar.

Első lépésként a felszíni vízből történő öntözés jogszabályi alapjait teremtettük meg, vannak azonban területek, ahol ez a készlet nem, vagy nagy költség árán használható fel, ezért csak felszín alatti vízből lehet öntözni

- közölte Nagy István.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a szükséges dokumentumok, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak magas költségére vezethető vissza, hogy a termelők jelentős része nem indítja meg az engedélyezési eljárást.

Mint fogalmazott, a tárca kútamnesztiát hirdet a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra a januártól hatályos jogszabály alapján. A Nemzeti Földügyi Központhoz 2023. december 31-ig ezek bejelentése szankciómentes lesz.

Ahogy a portál arról beszámolt, a jövőben a bonyolult engedélyeztetési eljárás helyett egyszerűsített adatlapon is bejelenthető, ha a az öntözés kizárólag talajvízből történik. Az egyéb, mélyebb ku­­tak létesítése és üzemeltetése azonban továbbra is vízjogi engedélyhez kötött marad.

Csak becsülni tudjuk, mennyi Tele az Alföldön, 50 és 100 ezer közé tehető a számuk, a legtöbb természetesen a Homokhátságon található. A probléma ismert Békéstől Szabolcs megyéig.

- tette hozzá B. Nagy László.

Alig van olyan önálló helyrajzi számú, gyümölcsöt termő föld, hogy ne tartozna hozzá kút, még ha ebből sok már használaton kívüli is, esetleg az örökös nem tudja, hogy a földjén van ilyen

- tette hozzá a képviselő, majd kiemelte, ezeknélkül a kutak nélkül nem indult volna el a virágzó zöldség- és gyümölcskultúra a Homokhátságon, ami települések kialakulásához, önállósodásához is nagyban hozzájárult.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kút

kútfúrás

illegális kutak

vízgazdálkodás

vízgazdálkodásról szóló törvény

büntetés

engedély