Borsos ára lesz, ha elfagynak a csapok: íme néhány tanács, hogy védd a vezetékeket

HelloVidék   
  Megosztom
Borsos ára lesz, ha elfagynak a csapok: íme néhány tanács, hogy védd a vezetékeket

Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz. Hogyan előzhető meg a fagykár, hogyan védhetjük meg a csöveket? Mi a teendő kertes ház és lakótelepi lakás, illetve egy nem lakott ingatlan esetében? És mit tehetünk, ha megtörtént a baj? Ezekre a kérdésekre kereste most a választ a HelloVidék.

Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból, ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, amely tönkretette a mérőszerkezetet is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A Vízművek éppen ezért arra figyelmeztetnek:

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha nem gondoskodik időben vízmérője téli védelméről?

  • a vízmérőcsere és az elfolyt víz költsége nagymértékben megterhelheti pénztárcánkat
  • váratlanul víz nélkül maradhatunk a házunkban
  • az elfolyt víz komoly károkat okozhat

Miért a felhasználónak kell gondoskodnia a vízmérők és a csövek védelméről?

Bár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató, azaz a Vízművek tulajdona, annak fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia. Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet ez a szabály, de gondoljuk át jobban: a bekötési vízmérő a felhasználó ingatlanán található, így annak védelméről nem is tud más gondoskodni, csak ő maga.

Éppen ezért előzzük meg a kellemetlenséget, és készítsük fel kültéri vezetékeinket, kerti csapjainkat a zord időjárásra! A szolgáltató szakemberei ehhez adnak is néhány tanácsot!

Mit tehetünk a vízmérők elfagyásának megelőzése érdekében?

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyeljünk azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
  • Szigeteljük – vagy ennek hiányában – időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Hogyan gondoskodhatunk a vízcsövek védelméről?

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Nagy hidegben – különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében – még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem – vagy csak sokkal nehezebben – tud megfagyni a víz a vezetékben.

Lakótelepi ház esetén kinek a feladata a fagy elleni védelem?

Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

Mi a teendő a nem lakott épületek esetében?

  • Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.
  • A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz!
  • Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

A fagyott vízvezetékek komoly kockázatot jelentenek, hiszen amikor a víz a csőben megdermed, kitágul, ez viszont hatalmas nyomást tud kifejteni. Ez pedig elég ahhoz, hogy szinte minden cső elrepedjen, mivel nincs hely, ahol a jég kitágulhat.

A megrepedt cső időzített bomba lehet. Kezdetben előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szivárgás, mivel a fagyott víz teljesen elzárhatja a csövet - egészen addig, amíg a jég enyhén olvadni nem kezd, viszont ezután akár képes az egész lakást elárasztani. Egy megrepedt cső óránként több száz liter vizet képes kiengedni, és hatalmas károkhoz vezethet.

Egy fagyott cső, amely még nem repedt szét, komoly veszélyt jelenthet. Ha nagyon hideg időben megnyitjuk a csapot, és nem jön ki víz belőle, vagy lassan csöpög, akkor jó eséllyel a cső valahol jéggel van eltömődve. Ilyenkor viszont azonnal cselekednünk kell!

Először is zárjuk el a főcsapot - mindegy, hogy beltéri vagy kültéri vezetékekről beszélünk, mindig ez az első lépés. Ezután - attól függetlenül, hogy tudjuk, hogy hol van a fagyás pontos helye vagy sem - nyissuk meg a csapot.

Ezután indulhat a keresés: fontos, hogy azokat a részeket vegyük szemügyre, ahol a leghidegebbre hűlhetett le a vezeték. Kövessük, hol helyezkednek el a csövek, és ne csak a jól látható helyeket nézzük át. A fagyott csövek enyhén kidudorodhatnak, erről felismerjük őket, de sok esetben mire észlelve vannak, meg is repednek.

A cső felolvasztása attól függ, hol található

A falba rejtett fagyott cső felolvasztása nagyobb kár okoz, mint a kültéren elhelyezett csapok. Amikor észleljük, hogy egy fagyott, de még nem repedt cső van a fal vagy a mennyezet felülete mögött, a legnagyobb gondot az okozza, hogy férjünk hozzá.

Erre két megoldás van:

  • Talán kevesebb rombolással jár, ha felvesszük a fűtést és megvárjuk, míg a jég olvadni kezd a csövekben. Ilyenkor figyelni kell a nyitott csapokat, hol indul meg a víz, és kihelyezni egy edényt, vedret, amibe belefolyhat majd. Ha arra gyanakszunk, hogy a cső a falon belül található egy beépített mosogatószekrény mögött, akkor mindenképpen nyissuk ki a szekrény ajtaját, hogy a hő elérje a falat.

    Durvább megoldás, ha észlelés után megbontjuk azt a falrészt, ahol a fagyást érzékeltük és itt kezdjük el melegíteni a csöveket. Ahogy írtuk, nyílt lánggal melegíteni tilos, de infravörös lámpát viszont használhatunk. Ezek a lámpák jobbak, mint a szokásos hőforrások, mert a levegőn keresztül sugároznak anélkül, hogy felmelegítenék azt, valamint több energiát irányítanak a fal és a fagyott cső melegítésére.
  • A kültéri fagyott cső felolvasztása, kicsit könnyebb feladat. Ha a befagyott cső, például egy befejezetlen pincében vagy garázsban található, akkor több lehetősége van annak felolvasztására. Bármelyik módszert is használjuk, kezdjük el a cső melegítését a csaptelep felől a fagyott terület felé. Ez lehetővé teszi a víz kifolyását a jég olvadásakor. Számos fűtőberendezés használható a cső felolvasztására, mint például hajszárító, hőlámpa, hordozható fűtőberendezés vagy elektromos hőszalag.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagy

fagyás

kert

vízmérő

elfagyás

üveg

óralap

víz

vezeték

vízvezeték

tél

téliesítés