Egekben a zöldségek ára: ezt tedd salátába, szendvicsbe és még spórolhatsz is vele

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a zöldségek ára: ezt tedd salátába, szendvicsbe és még spórolhatsz is vele

A bevásárlások alkalmával tapasztalhatjuk, hogy borsos áron kínálják a zöldségeket a bevásárlóközpontokban, élelmiszerboltokban. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak friss terményeket, nem szívesen mondanak le a szendvicsek, saláták legfinomabb kiegészítőiről a zöldségekről. De mit tehetünk, ha az amúgy is zsebbenyúlós bevásárlásokon, nem fér már bele néhány paradicsom, paprika vagy uborka? Érdemes kipróbálni a csíráztatást! A csírákat kifejezetten ajánlott a hidegebb hónapokban fogyasztani, a vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket, nem beszélve arról, hogy az emésztésünknek is kifejezetten jót tesz a fogyasztásuk. Ha nem szívesen hagyunk nagyobb összegeket néhány szem zöldségért a boltban, akkor mutatjuk, hogy tudunk fillérekből csírákat termeszteni.

Brutális drágulást tapasztalhatunk a boltokban, a legnépszerűbb zöldségek ára is az egekig emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tavalyi évben már megmutatkoztak a jelenlegi állapot előjelei.

A növénytermesztési és kertészeti termékek 15,5 százalékos drágulása, valamint az élőállatok és állati termékek árának átlagosan 6,2 százalékos csökkenése következtében tavaly novemberben a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára 7,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál; ezzel három hónap fékeződés után ismét gyorsult az éves áremelkedés üteme.

Ahogy írják, tavaly áprilisi és májusi után a novemberi volt a harmadik legmagasabb drágulási ütem. A növényi termékek áremelkedését az ipari növények 23,4 százalékos emelkedése mellett a gabonafélék árának 19,9 százalékos és a gyümölcsök árának 14,9 százalékkos növekedése táplálta, miközben a zöldségfélék átlagosan 0,6 százalékkal drágultak, a burgonya felvásárlási ára pedig 24,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző novemberinél.

A paprika és a paradicsom felvásárlási átlagára 18,9, illetve 45,2 százalékkal, az uborkáé 34,0 százalékkal volt magasabb tavaly, mint az előző év novemberében. A vöröshagyma 10,1 százalékkal a sárgarépa 17,1 százalékkal, a petrezselyemgyökér viszont csak 4,9 százalékkal drágult, a termesztett gomba ára 46,3 százalékkal szökött feljebb, a fejeskáposztát viszont 7,8 százalékkal olcsóbban adták a termelők.

Mi a helyzet most a piacokon?

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai alapján az év elején is foghatják fejüket a háziasszonyok, hiszen zsebbenyúlós lehet már néhány darab zöldség megvásárlása is. Legyen szó egy egyszerű szendvics elkészítéséről, vagy a reggeli kiegészítéséről, most nagyon meg kell nézni, mit és hol vásárolunk. A legnépszerűbb zöldségek között böngésztünk mi is, hol, mennyibe kerül kilója az egyes termékeknek.

Vidéki fogyasztói piacokon a belföldi zöldségfélék fogyasztói ára a következőképp alakul: a gömb paradicsom 850-580 Ft/kg áron eladó, a fürtös 850 Ft/kg, a koktél pedig igen borsos áron, 1800-1950 Ft/kg áron vásárolható meg. Sz édes paprika 1280 Ft/kg, a hegyes erős paprika 150 Ft/kg, a kaliforniai paprika 1450 Ft/kg, a lecsó paprika pedig 980 Ft/kg áron mozog. A szendvicsek, saláták, reggelik népszerű kiegészítője, a kígyó uborka is, ez 990-1000 Ft/kg, áron kapható.

Megnéztük a vidéki nagybani piacok kínálatát is. Itt a gömb paradicsom 450 Ft/kg, a fürtös 700 Ft/kg, a koktél pedig 1000 Ft/kg. Paprikából a tölteni való, édes 500-750 Ft/kg, a hegyes erős paprika 80 Ft/kg, a lecsó paprika pedig 300 Ft/kg áron kapható. A nagybani piacokon az uborka pedig 650-750 Ft/kg áron kapható.

Ahogy látjuk, az árak igen magasak, de a piacok között is igen nagy árkülönbség van. A fenti példa mutatja, hogy a nagybani piacokon mindig érdemes szétnézni, hiszen olcsóbban vásárolhatunk, ráadásul nagyobb eséllyel futunk bele valamilyen időszakos akcióba is. De mit tehetünk, ha ez még így is megterheli a pénztárcánkat, viszont nagyon szívesen csomagolnánk valamilyen zöldséget a szendvicsünkbe, vagy egészítenénk ki a reggelinket, salátával?

Olcsóbb lehet, mint a zöldség, viszont tele van vitaminokkal!

A csírák egyszerű zöldségek, melyek kiváló tápanyagforrások lehetnek minden étkezés során. Különlegességük, hogy nagyon hamar le lehet őket szüretelni, hiszen magas korukban már fogyaszthatók. Nem beszélve arról, hogy óriási trendnek számítanak, a bisztróktól kezdve, a neves éttermeken át, az élelmiszerboltok polcáig - szóval tényleg mindenhol megjelentek már.

Éppen ezért, ha vásároltál már előre csomagolt mikrozöldet vagy csírát, akkor tudhatod, hogy nem olcsók! Adódik kérdés, hogy akkor: miért gondoljuk, hogy kevesebbe kerül, mint néhány zöldség megvásárlása?

A jó hír az, hogy borzasztóan könnyű és egyszerű fillérekből csírákat növeszteni akár a konyhánkban, akár a kertünkben is. Most annak jártunk utána, hogy érdemes belefogni, ha minden nap feldobnánk az ételeinket valami friss, saját termesztésű, olcsó zöldséggel!

Mit lehet egyáltalán csíráztatni?

  • brokkoli - az intenzív ízű csírák inkább a hűvösebb helyeket kedvelik, így érdemes a melegebb napokon kétszer is megöntözni
  • lencse - a dió ízére emlékeztető aromája van, így tökéletesen elfér levesek, raguk töltelékeként.
  • lucerna - ez a csíra nő a leggyorsabban, ropogós, enyhe íze miatt pedig minden ételt kellemesen kiegészít.
  • csicseiborsó - szendvicseket, készételeket egyaránt fel lehet turbózni vele
  • mungóbab - kifejezetten wokban készült ételekhez és salátákhoz ajánlott fogyasztani
  • adzuki bab - a lencséhez hasonló íze van, érdemes legalább 1,5 centiméterre növeszteni a bab fehér hajtását, hogy fogyasztani lehessen nyersen

Hogyan neveljük a csírákat?

A csíráztatás előnye, hogy az év bármelyik szakában elkezdhetjük és nem kellenek hozzá drága eszközök. Így akár ősszel, télen, a hűvösebb évszakokban is friss élelmiszert varázsolhatunk az asztalunkra, kiegészítve ezzel a reggeliket, vacsorákat. Nem beszélve arról, hogy a csírák rendkívül egészségesek, ezért nagyon ajánlott a fogyasztásuk.

Az új hajtások rendkívül magas tápanyagtartalmúak, emellett könnyen emészthetőek. A brokkolicsírának például magas az antioxidáns-tartalma, a mungóbabcsíra kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont rengeteg fehérje található meg benne, így mindkét fajta tökéletes kiegészítője lehet egy ízletes salátának. A gabonamagvakat is lehet csíráztatni: ez a folyamat csökkenti a keményítő mennyiségét, és maximálisan ki lehet vele aknázni az előbb említett tápértékeket is. Még egy pozitívum: a csírák, csíráztatott magvak fogyasztásával több C-vitamint, B-vitamint és karotint csempészhetünk az étrendünkben, ami csak hasznunkra válhat.

Felszerelések a csíráztatáshoz:

  • csíráztatáshoz vásárolt magvak, termések
  • néhány befőttesüveg
  • szűrő
  • muszlin kendő
  • gumigyűrű

Amikor csíráztatni kezdünk, az első lépés mindig az, hogy a magokat, babszemeket egy egész estén át ázni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint fogni a befőttesüveget, felöntjük a negyedéig vízzel. Ezt követően a magok megduzzadnak, magukba szívják majd a vizet.

Másnap, a szűrő segítségével öntsük le a magokról a vizet úgy, hogy a magok az üvegben maradjanak. Fontos, hogy nedvesen kell tartani továbbra is a magokat, de nem szabad, hogy vízben ázzanak, különben bepenészednek. Éppen ezért, ne tegyük közvetlen napfényre és meleg helyre, mert így csak gyorsítjuk a kiszáradást. Ha melegebb van a lakásban, többször nézzünk a csírakezdeményekre, ha úgy érezzük szárazak, picit nedvesítsük be őket.

Érdemes a nedvesítések között egy muszlin kendőt tenni az üveg szájára, majd egy befőttes gumival rögzíteni az üveg nyakára, majd rácsavarni a fedőt. Ajánlott legalább kétszer nedvesíteni a magokat míg a hajtáskezdemények megjelennek. Tartsuk a csíráztató üveget olyan helyiségben, ahol 18-21 fok van.

Ha megjelentek a hajtások, mossuk át őket, szűrjük le róluk a vizet, és a felesleges nedvességet papírtörlővel itassuk le. Arra figyeljünk, hogy csírázás után néhány napnál tovább ne maradjanak az üvegben a hajtások. Hűtőben, lezárt edényben legfeljebb egy hétig tárolhatjuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldségárak

mikrozöldek

mikrozöldek ültetése

mikrozöldek nevelése

egészséges életmód

egészséges táplálkozás

házikert

beltéri kertészkedés