Túl magas a vízállás a Balatonban: megnyitották a Sió-zsilipet

MTI   
  Megosztom
Túl magas a vízállás a Balatonban: megnyitották a Sió-zsilipet

Megnyitották a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, figyelembe véve az időjárás előrejelzéseket is - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője pénteken az MTI-vel.

A tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszint-maximumot. A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza, nem hátráltatja a Sió-zsilip átépítési munkálatait - tette hozzá a szóvivő.

Az OVF vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei.

A Sió-zsilip látványterve (Illusztráció: SBS Komir Kft.)
A Sió-zsilip látványterve (Illusztráció: SBS Komir Kft.)

A 2019 végén megkezdett kivitelezés részeként átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

(Címlapfotó: MTI/ Varga György)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sió-csatorna