Borzalmas idő tarolta le az országot: hatalmas károkat okozott a nagy erejű, viharos szél

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas idő tarolta le az országot: hatalmas károkat okozott a nagy erejű, viharos szél

Összeütközött egy személygépkocsi és egy napraforgót szállító nyerges vontató tegnap délután Tiszaigaron, a Táncsics úton, egy ember életét vesztette a balesetben. Hat embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Rozsályban. Országszerte károkat okozott a nagy erejű, viharos szél, jellemzően fákat döntött az utakra, háztetők rongálódtak meg több helyen - írja közleményében a Katasztrófavédelem.

Ahogy írják, tegnap összesen 606 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 44 tűzesetet és a 478 műszaki mentést összesen 635 hivatásos, 83 önkormányzati és 6 létesítményi tűzoltóegység, valamint 91 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 81 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Összeütközött egy személygépkocsi és egy napraforgót szállító nyerges vontató tegnap délután Tiszaigaron, a Táncsics úton. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók a személyautóban rekedt két embert feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki. Az egyik utas a helyszínen életét vesztette, a másik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A kamion sofőrjének nem esett baja. Az egység ezután a forgalomirányításban működött közre.

Összeütközött három gépkocsi tegnap délelőtt Alsópáhokon, a Dózsa György utcában. Műszaki mentésükhöz a keszthelyi hivatásos, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltó vonultak, akik a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig biztosították. A beavatkozás ideje alatt a forgalom a jelzett útszakaszon fél sávra korlátozódott. A mentők két embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

Hajdúszováton, a Szoboszlói utcában két autó és egy kisteherautó ütközött össze tegnap. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. A mentőszolgálat az egyik sofőrt kórházba szállította.

Három személygépkocsi ütközött tegnap délután Újkígyóson, a Gyulai utca és az Újköz utca kereszteződésében. A baleset következtében egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat a helyszínen ellátta. Az esethez riasztott békéscsabai hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították, átvizsgálták, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak.

Árokba hajtott és a tetejére borult egy autó Debrecenben is, a Monostorpályi úton. A debreceni hivatásos tűzoltók ártalmatlanították a járművet. Utasai nem sérültek meg.

Este Püspökladányban, a 4-es számú főúton egy mikrobusz az árokba csúszott. A püspökladányi hivatásos tűzoltók kitolták onnan a járművet, amely így már tovább tudott haladni.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt két jelzés érkezett tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. Gázkonvektor és gázbojler is üzemelt abban a rozsályi házban, ahol tegnap rosszul lett két gyermek. A csengeri önkormányzati és a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók mérései alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere a gázkészülékeket kizárta a szolgáltatásból, a mentők az ott lakó hat embert, két felnőttet és négy gyermeket kórházba szállítottak megfigyelésre, kivizsgálásra.

Egy mérki családi háznál jelzett az érzékelő, az ingatlanban élő nő fejfájásra panaszkodott. A mátészalkai hivatásos és a nagyecsedi önkéntes tűzoltók mérései alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A mentőszolgálat a nőt megfigyelésre, kivizsgálásra kórházba szállította, a gázszolgáltató szakembere a házban használt konvektort a szolgáltatásból kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő tegnap kora reggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy taktakenézi családi házban. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos kikapcsolta a fürdőszobában üzemelő nyílt égésterű gázkazánt, és átszellőztette a házat. A tűzoltók rekonstruálták a helyzetet és gázkoncentrációt mértek, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet mutatott ki a mérőműszer. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Tegnap az erős szél okozta károk miatt több mint hatvan helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat Budapesten. Jellemzően útra, járdára dőlt fák, leszakadt, több mázsás faágak, megrongálódott hirdetőtáblák és utcára hullott cserepek miatt kérték a tűzoltók segítségét. A főváros számos, forgalmas részén is szükség volt az egységek munkájára, habár a vihar leginkább a budai kerületeket érintette. A tizenkettedik kerületi Eötvös úton egy húsz méter magas, terebélyes fa dőlt meg veszélyesen, míg a második kerületi Huba vezér úton egy fát döntött ki a szél. A tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrésszel darabolták fel a több mázsás fákat. A tizenharmadik kerületi Váci úton egy nyolc méter magas hirdetőtáblát bontott meg az erős szél, míg a hetedik kerületi Király utcában veszélyesen lógó cserepeket, vakolatdarabokat távolítottak el egy házról tűzoltók. Szintén cserepek hullottak egy első kerületi társasház tetejéről, Solymáron pedig egy tizenöt méteres, kidőlt fát daraboltak fel a tűzoltók. A fővárosi hivatásos egységek munkáját a rózsadombi, a budakeszi, a solymári és a nagykovácsi önkéntes tűzoltók támogatták.

A Baranya megyébe érkező hidegfront és viharos erejű széllökések miatt negyvenegy alkalommal hívták a tűzoltókat. Pécsett, a Király utcában egy épület tűzfalát döntötte meg a szél, a tűzoltók a téglák és a törmelék eltávolításával stabilizálták a falat, megszüntetve ezzel a veszélyt. Szintén Pécsett, a Wass Albert utcában egy háromszintes családi ház lemeztetejét bontotta meg a szél, és az udvar felőli tetőszerkezetét letépte, valamint a kémény is ledőlt. A pécsi tűzoltók mentő- és drótkötelekkel erősítették meg a tetőszerkezetet, megakadályozva annak további károsodását. Pécsett, a Szendrey Júlia utcában a Baranya Megyei Kórház egyik épületére dőlt rá egy magas fa, amelyet a tűzoltók visszadaraboltak, megelőzve a további károkat. Magyarszéken és Hertelend között a vihar egy nagy méretű fát a sínekre döntött, a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően a vasúti forgalomban nem volt fennakadás. Hosszúhetényben egy családi ház hullámpala tetejét emelte meg az orkán, ennek rögzítésére siettek a tűzoltók. A Siklósi Piac és Vásárcsarnok mögötti parkolót kellett kiüríteni a viharban leszakadt, magasban lógó ágak miatt, hogy ne károsodjanak a gépjárművek. A siklósi tűzoltóegység távolította el a veszélyes ágakat. Személyi sérülés nem történt.

Fákat döntött ki, tetőszerkezeteket rongált meg a szél tegnap Fejér megyében. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók negyven helyen avatkoztak be. Az éjszaka lehullott csapadék és hirtelen érkezett fagy miatt lesodródott az útról és fák közé hajtott egy személygépkocsi kora reggel Gánt-Kőhányás és Csákvár között. Az autót két fa tartotta meg, így nem borult fel. Az autó vezetője nem tudott kiszállni a megdőlt járműből, saját maga kérte telefonon a tűzoltók segítségét. A sofőrt a helyszínre elsőként kiérkező hivatásos – Csákváron az önkéntes – tűzoltóegység segítette ki a gépkocsiból. Nem sokkal később, kétszáz méterrel távolabb egy másik személyautó is lecsúszott az útról és az árokban a tetejére borult. Mindkét helyszínen a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a csákvári önkéntes tűzoltókkal közösen végezték a műszaki mentést. A 6-os főúton, Adonynál lesodródott az útról és a szalagkorlátnak dőlt egy kisteherautó. A jármű egyik kereke a korlát alá szorult. A rakomány nélküli kisteherautót a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók daru csörlőjével húzták vissza az útra. A megyében nyolc épület tetőszerkezetének lemezfedését szakította fel a szél. Csákváron egy kisbolt előtetejét rongálta meg az orkán, a fellazult lemezdarabok a gyalogosokat veszélyeztették. Csóron a református templom tornyának ugyancsak a lemezfedését tépte fel a szél. A balesetveszélyt a tűzoltók minden helyszínen elhárították. Tizenöt alkalommal útra dőlt, illetve épületeket veszélyeztető fák miatt riasztották a katasztrófavédelem egységeit. A legtöbb beavatkozás a móri, a székesfehérvári és a bicskei járásban történt.

A tegnapi viharos időjárás miatt huszonhét esetben kellett a tűzoltóegységeknek beavatkozniuk Pest megyében. Huszonhárom esetben kidőlt fák, leszakadt ágak adtak munkát a hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak, három esetben az orkán erejű szél épület tetőzetét bontotta meg, egy esetben pedig magasban lógó tárgyat kellett eltávolítani az egységeknek.

A viharos erejű szél miatt tizenegy alkalommal volt szükség a Vas megyei tűzoltók segítségére a tegnapi napon. Több helyen fa dőlt a közútra, házra, telefonvezetéket tartó oszlop dőlt ki, egy helyen pedig a tetőszerkezetet is megbontotta a szél. Petőmihályfán két fenyőfa dőlt a közútra, ezt a vasvári önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították. Szombathelyen, az Ádám László utcában egy fa dőlt a házra, amelyet a szombathelyi hivatásos tűzoltók távolítottak el. Táplánszentkereszten, a Dózsa György utcában egy telefonvezetéket tartó oszlop tört meg, a forgalmat veszélyeztetve. A szombathelyi hivatásos és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, magasból mentő tűzoltó gépjárműre is szükség volt a károk felszámolásához. Sárváron, a Gyöngyös utcában egy általános iskola tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A sárvári hivatásos tűzoltók magasból mentő tűzoltó gépjármű segítségével eltávolították a meglazult részeket. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Somogy megyében tíz helyszínre riasztották a tűzoltókat, miután a csütörtöki erős széllökések több vezetékben kárt okoztak, valamint a letört faágak, kidőlt fák is akadályozták a forgalmat. Nagyatádon egy társasház tetejét bontotta meg a szél, Magyaregresen és Kaposváron pedig épületre dőlt egy fa. A megye tűzoltói mindenhol rövid időn belül megszüntették a veszélyt.

A megélénkülő erős szél miatt tegnap délelőtt három esetben riasztották Békés megye tűzoltóit. Egy családi ház kéménye dőlt le Gyulán, a Scherer Ferenc úton. Fa dőlt ki Sarkadon, a volt kendergyár területén, és Békéscsabán, a Török Ignác utcában. A károkat a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók létra, láncfűrész és kéziszerszámok segítségével számolták fel. Az esetek során senki sem sérült meg.

Kidőlt fa miatt vonultak a debreceni hivatásos tűzoltók tegnap. A tizenöt méteres fa Ebes külterületén, az úttesten okozott problémát. Vámospércsen, az Ibolya utcában egy épület tetejére hasadt egy faág, a debreceni Egyetem sugárúton pedig a járdára dőlt egy fa. Minden esetben láncfűrésszel avatkoztak be az egységek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

katasztrófavédelem

szél

viharos szél

károk

időjárás

kidőlt fa

balest