Borzalmas idő tarolta le az országot: hatalmas károkat okozott a nagy erejű, viharos szél

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas idő tarolta le az országot: hatalmas károkat okozott a nagy erejű, viharos szél

Összeütközött egy személygépkocsi és egy napraforgót szállító nyerges vontató tegnap délután Tiszaigaron, a Táncsics úton, egy ember életét vesztette a balesetben. Hat embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Rozsályban. Országszerte károkat okozott a nagy erejű, viharos szél, jellemzően fákat döntött az utakra, háztetők rongálódtak meg több helyen - írja közleményében a Katasztrófavédelem.

Ahogy írják, tegnap összesen 606 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 44 tűzesetet és a 478 műszaki mentést összesen 635 hivatásos, 83 önkormányzati és 6 létesítményi tűzoltóegység, valamint 91 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 81 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Összeütközött egy személygépkocsi és egy napraforgót szállító nyerges vontató tegnap délután Tiszaigaron, a Táncsics úton. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók a személyautóban rekedt két embert feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki. Az egyik utas a helyszínen életét vesztette, a másik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A kamion sofőrjének nem esett baja. Az egység ezután a forgalomirányításban működött közre.

Összeütközött három gépkocsi tegnap délelőtt Alsópáhokon, a Dózsa György utcában. Műszaki mentésükhöz a keszthelyi hivatásos, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltó vonultak, akik a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig biztosították. A beavatkozás ideje alatt a forgalom a jelzett útszakaszon fél sávra korlátozódott. A mentők két embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

Hajdúszováton, a Szoboszlói utcában két autó és egy kisteherautó ütközött össze tegnap. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. A mentőszolgálat az egyik sofőrt kórházba szállította.

Három személygépkocsi ütközött tegnap délután Újkígyóson, a Gyulai utca és az Újköz utca kereszteződésében. A baleset következtében egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat a helyszínen ellátta. Az esethez riasztott békéscsabai hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították, átvizsgálták, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak.

Árokba hajtott és a tetejére borult egy autó Debrecenben is, a Monostorpályi úton. A debreceni hivatásos tűzoltók ártalmatlanították a járművet. Utasai nem sérültek meg.

Este Püspökladányban, a 4-es számú főúton egy mikrobusz az árokba csúszott. A püspökladányi hivatásos tűzoltók kitolták onnan a járművet, amely így már tovább tudott haladni.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt két jelzés érkezett tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. Gázkonvektor és gázbojler is üzemelt abban a rozsályi házban, ahol tegnap rosszul lett két gyermek. A csengeri önkormányzati és a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók mérései alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere a gázkészülékeket kizárta a szolgáltatásból, a mentők az ott lakó hat embert, két felnőttet és négy gyermeket kórházba szállítottak megfigyelésre, kivizsgálásra.

Egy mérki családi háznál jelzett az érzékelő, az ingatlanban élő nő fejfájásra panaszkodott. A mátészalkai hivatásos és a nagyecsedi önkéntes tűzoltók mérései alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A mentőszolgálat a nőt megfigyelésre, kivizsgálásra kórházba szállította, a gázszolgáltató szakembere a házban használt konvektort a szolgáltatásból kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő tegnap kora reggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy taktakenézi családi házban. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos kikapcsolta a fürdőszobában üzemelő nyílt égésterű gázkazánt, és átszellőztette a házat. A tűzoltók rekonstruálták a helyzetet és gázkoncentrációt mértek, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet mutatott ki a mérőműszer. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Tegnap az erős szél okozta károk miatt több mint hatvan helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat Budapesten. Jellemzően útra, járdára dőlt fák, leszakadt, több mázsás faágak, megrongálódott hirdetőtáblák és utcára hullott cserepek miatt kérték a tűzoltók segítségét. A főváros számos, forgalmas részén is szükség volt az egységek munkájára, habár a vihar leginkább a budai kerületeket érintette. A tizenkettedik kerületi Eötvös úton egy húsz méter magas, terebélyes fa dőlt meg veszélyesen, míg a második kerületi Huba vezér úton egy fát döntött ki a szél. A tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrésszel darabolták fel a több mázsás fákat. A tizenharmadik kerületi Váci úton egy nyolc méter magas hirdetőtáblát bontott meg az erős szél, míg a hetedik kerületi Király utcában veszélyesen lógó cserepeket, vakolatdarabokat távolítottak el egy házról tűzoltók. Szintén cserepek hullottak egy első kerületi társasház tetejéről, Solymáron pedig egy tizenöt méteres, kidőlt fát daraboltak fel a tűzoltók. A fővárosi hivatásos egységek munkáját a rózsadombi, a budakeszi, a solymári és a nagykovácsi önkéntes tűzoltók támogatták.

A Baranya megyébe érkező hidegfront és viharos erejű széllökések miatt negyvenegy alkalommal hívták a tűzoltókat. Pécsett, a Király utcában egy épület tűzfalát döntötte meg a szél, a tűzoltók a téglák és a törmelék eltávolításával stabilizálták a falat, megszüntetve ezzel a veszélyt. Szintén Pécsett, a Wass Albert utcában egy háromszintes családi ház lemeztetejét bontotta meg a szél, és az udvar felőli tetőszerkezetét letépte, valamint a kémény is ledőlt. A pécsi tűzoltók mentő- és drótkötelekkel erősítették meg a tetőszerkezetet, megakadályozva annak további károsodását. Pécsett, a Szendrey Júlia utcában a Baranya Megyei Kórház egyik épületére dőlt rá egy magas fa, amelyet a tűzoltók visszadaraboltak, megelőzve a további károkat. Magyarszéken és Hertelend között a vihar egy nagy méretű fát a sínekre döntött, a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően a vasúti forgalomban nem volt fennakadás. Hosszúhetényben egy családi ház hullámpala tetejét emelte meg az orkán, ennek rögzítésére siettek a tűzoltók. A Siklósi Piac és Vásárcsarnok mögötti parkolót kellett kiüríteni a viharban leszakadt, magasban lógó ágak miatt, hogy ne károsodjanak a gépjárművek. A siklósi tűzoltóegység távolította el a veszélyes ágakat. Személyi sérülés nem történt.

Fákat döntött ki, tetőszerkezeteket rongált meg a szél tegnap Fejér megyében. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók negyven helyen avatkoztak be. Az éjszaka lehullott csapadék és hirtelen érkezett fagy miatt lesodródott az útról és fák közé hajtott egy személygépkocsi kora reggel Gánt-Kőhányás és Csákvár között. Az autót két fa tartotta meg, így nem borult fel. Az autó vezetője nem tudott kiszállni a megdőlt járműből, saját maga kérte telefonon a tűzoltók segítségét. A sofőrt a helyszínre elsőként kiérkező hivatásos – Csákváron az önkéntes – tűzoltóegység segítette ki a gépkocsiból. Nem sokkal később, kétszáz méterrel távolabb egy másik személyautó is lecsúszott az útról és az árokban a tetejére borult. Mindkét helyszínen a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a csákvári önkéntes tűzoltókkal közösen végezték a műszaki mentést. A 6-os főúton, Adonynál lesodródott az útról és a szalagkorlátnak dőlt egy kisteherautó. A jármű egyik kereke a korlát alá szorult. A rakomány nélküli kisteherautót a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók daru csörlőjével húzták vissza az útra. A megyében nyolc épület tetőszerkezetének lemezfedését szakította fel a szél. Csákváron egy kisbolt előtetejét rongálta meg az orkán, a fellazult lemezdarabok a gyalogosokat veszélyeztették. Csóron a református templom tornyának ugyancsak a lemezfedését tépte fel a szél. A balesetveszélyt a tűzoltók minden helyszínen elhárították. Tizenöt alkalommal útra dőlt, illetve épületeket veszélyeztető fák miatt riasztották a katasztrófavédelem egységeit. A legtöbb beavatkozás a móri, a székesfehérvári és a bicskei járásban történt.

A tegnapi viharos időjárás miatt huszonhét esetben kellett a tűzoltóegységeknek beavatkozniuk Pest megyében. Huszonhárom esetben kidőlt fák, leszakadt ágak adtak munkát a hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak, három esetben az orkán erejű szél épület tetőzetét bontotta meg, egy esetben pedig magasban lógó tárgyat kellett eltávolítani az egységeknek.

A viharos erejű szél miatt tizenegy alkalommal volt szükség a Vas megyei tűzoltók segítségére a tegnapi napon. Több helyen fa dőlt a közútra, házra, telefonvezetéket tartó oszlop dőlt ki, egy helyen pedig a tetőszerkezetet is megbontotta a szél. Petőmihályfán két fenyőfa dőlt a közútra, ezt a vasvári önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították. Szombathelyen, az Ádám László utcában egy fa dőlt a házra, amelyet a szombathelyi hivatásos tűzoltók távolítottak el. Táplánszentkereszten, a Dózsa György utcában egy telefonvezetéket tartó oszlop tört meg, a forgalmat veszélyeztetve. A szombathelyi hivatásos és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, magasból mentő tűzoltó gépjárműre is szükség volt a károk felszámolásához. Sárváron, a Gyöngyös utcában egy általános iskola tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A sárvári hivatásos tűzoltók magasból mentő tűzoltó gépjármű segítségével eltávolították a meglazult részeket. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Somogy megyében tíz helyszínre riasztották a tűzoltókat, miután a csütörtöki erős széllökések több vezetékben kárt okoztak, valamint a letört faágak, kidőlt fák is akadályozták a forgalmat. Nagyatádon egy társasház tetejét bontotta meg a szél, Magyaregresen és Kaposváron pedig épületre dőlt egy fa. A megye tűzoltói mindenhol rövid időn belül megszüntették a veszélyt.

A megélénkülő erős szél miatt tegnap délelőtt három esetben riasztották Békés megye tűzoltóit. Egy családi ház kéménye dőlt le Gyulán, a Scherer Ferenc úton. Fa dőlt ki Sarkadon, a volt kendergyár területén, és Békéscsabán, a Török Ignác utcában. A károkat a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók létra, láncfűrész és kéziszerszámok segítségével számolták fel. Az esetek során senki sem sérült meg.

Kidőlt fa miatt vonultak a debreceni hivatásos tűzoltók tegnap. A tizenöt méteres fa Ebes külterületén, az úttesten okozott problémát. Vámospércsen, az Ibolya utcában egy épület tetejére hasadt egy faág, a debreceni Egyetem sugárúton pedig a járdára dőlt egy fa. Minden esetben láncfűrésszel avatkoztak be az egységek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

katasztrófavédelem

szél

viharos szél

károk

időjárás

kidőlt fa

balest