Háborognak a győriek: miért kellett kivágni ezt a rengeteg egészséges fát?

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Háborognak a győriek: miért kellett kivágni ezt a rengeteg egészséges fát?

A 250–260 hektáros Püspökerdő a győriek legkedveltebb zöldövezete, a város tüdejének is hívják, évente 30–35 ezer látogatóval. Miért állnak most mégis halomban a kivágott fák itt? Nem építkezés, erdőújítás zajlik épp, közölte a Kisalföldnek az erdészet illetékese - a látvány azonban így is elszomorító lehet.

Egy győri a Facebookra posztolta ki, hogy halomba állnak a kivágott fák a Püspökerdőben. Ami azért is elkeserítő, mert a 250–260 hektáros Püspökerdő a győriek legkedveltebb zöldövezete, a város "tüdejének" is tartják, és évente 30–35 ezren látogatnak ki.

Nagy területeken az én meglátásom szerint nem erdőgazdálkodás folyik, hanem tarravágás amit képtelen vagyok megérteni. Miért kell kivágni ezt a rengeteg egészséges fát? Készül talán valami építkezés az erdőbe? Nagyon remélem, hogy nem mert az erdő Győr tüdeje és nem szeretném ha szép lassan csendben elfogyna.

- írta az olvasó a posztjában.

A Kisalföld megkereste Limp Tibort, a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. Győri Erdészetének vezetőjét, aki elmondta, hogy az erdők kezelését, vagyis a fakitermelést, erdőfelújítást 10 évre szóló, törvény által előírt tervek határozzák meg. Ezenfelül adott év munkáit az erdészeti hatóság felé be kell jelenteni, engedélyeztetni kell. A 3,5 hektáron elterülő, elöregedett pelyhedző nyárfaállomány kitermelését 2017-től már előírták az erdészetnek, ennek elvégzésre végül 2021-ben kértek engedélyt. Hozzátette: sürgősségi kategóriája szerint 2019-ig kellett volna a területet letermelni, de egy közeli felújítás miatt mostanra halasztódott.

A faállomány erősen túltartott, gyenge egészségi állapotú volt, több fa már balesetveszélyessé vált. A szóban forgó rész a Püspökerdő kevésbé látogatott területe, melyet ez év tavaszán az előírásnak megfelelően hímivarú, vagyis nem pelyhedző nyárral ültetünk be. A mellette fekvő, a látogatottabb részhez közelebb eső erdőrészt két éve tölggyel újítottuk fel, de a jelenleg bekerített részben növekvő fáknak kell még jó néhány év kell, mire mutatós erdővé érnek

– nyilatkozta a lapnak a szakember.

A történet megértéséhez érdemes még tudni, hogy a Püspökerdő eredetileg őshonos, tehát tölgy, kőris, szil, nyár és fűz fajokból álló, természetes, a Szigetközre jellemző erdő volt, ám a II. világháború alatt más fűtőanyag híján tűzifának használták fel. A háború után gyors növésű, de rövid életű, 40–60 év után maguktól elpusztuló, lábon elszáradó fafajokkal, nemesnyárakkal ültették tele. Ezeknek az öreg nyárasoknak a kitermelését, cseréjét kezdték meg 15–20 éve fokozatosan, odafigyelve az erdőborítás folyamatos fenntartására - írják.

Címlapkép: Illusztráció (Fotó: Pais-H Szilvia)

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gőr

püspökerdő

erdőmegújítás