Csodaszépek: fentűnő tollazatú vízimadarak vendégeskednek épp a Hortobágyon

HelloVidék   
  Megosztom
Csodaszépek: fentűnő tollazatú vízimadarak vendégeskednek épp a Hortobágyon

A Biharban, megfelelő élőhelyek híján sokáig csak alkalmi vendégnek számítottak a bütykös ásóludak. A vizes élőhelyeknek köszönhetően azonban egyre nagyobb számban észlelnek belőlük a Hortobágyi Nemzeti Park területén is.

A természetvédelmi őrszolgálat Facebook-posztjából kiderül, hogy a feltűnő tollazatú bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) nem is olyan régen még ritkaságnak számított a Bihar Tájegység területén. A faj a múlt század végén kezdett gyakoribbá válni az országban és ekkor már helyenként költését is megfigyelték.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által kialakított és fenntartott vizes élőhelyek számukra is kedvező életfeltételeket biztosítanak, így manapság már bármely évszakban találkozhatunk velük.
Az országos trendeknek megfelelően nálunk is egyre nagyobb számban bukkan fel és már nem számít ritkának a több tucat madár jelenléte sem. Költését itt még nem sikerült bizonyítani, de reméljük, hogy hamarosan fiókát nevelő családdal is találkozhatunk majd.

Fotó: Facebook/Simay Gábor

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágyi nemzeti park

vízi madarak