Védett madarak a kertben: durva bírságot kaphatsz, ha kárt teszel bennük

HelloVidék   
  Megosztom
Védett madarak a kertben: durva bírságot kaphatsz, ha kárt teszel bennük

A természetvédelem fontos kérdéssé vált napjainkra. Az állatok és növények pusztulásával egész ökoszisztémák mehetnek tönkre, épp ezért törvény írja elő azt, hogy mely élőlények számítanak védettnek, azaz mely fajok elpusztításáért jár pénzbírság. A HelloVidék most összegyűjtötte azokat a madarakat, melyek védettek hazánk területén, viszont rendszeresen látjuk őket a kertünkben. Lássuk, melyek ezek!

Magyarországon a vadon élő állatok védelmét az 1996. évi LIII. törvény szabályozza, eszerint:

Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A védett állatfajok listáját a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet 2. melléklete tartalmazza, valamint meghatározza a feltételeket, amelyek fennállása esetén egyes fajok gyérítése vagy riasztása a védettsége ellenére megengedhető.

Az elmúlt évszázadban Magyarországon kevés faj pusztult ki, azonban a természet kisebb egységeiből (tájak, élőhely-állományok) sok helyen tűntek el odatartozó növény- és állatfajok. Ha egy életközösségből sok fontos faj hiányzik, ott a természet egészséges működése már nem biztosított, épp ezért törekszik a törvény ezek védelmére. Védettnek minősülnek azok a fajok, melyek – érzékenységük, vagy a vadászat miatt – mára csak kis létszámban találhatók meg élőhelyükön.

Mi most a teljes védett listából a kertünkben élő madarakat vettük szemügyre, hiszen a jó idő és a tavasz közeledtével sorra jelennek meg a csiripelő szárnyasok a kertekben, udvarokon. Fontos viszont kiemelni, hogy a legtöbb kertben is felbukkanó madár védett, természetvédelmi értékük pedig a több tízezres értéket is meghaladja. Éppen ezért, figyeljünk ezekre a fajokra, ha pedig sérült madarat találunk mindenképp értesítsük a legközelebbi madármentő állomást vagy állatorvost.

Ezekkel a madarakkal találkozhatunk a kertünkben:

Az összeállításhoz a Mályi Természetvédelmi Egyesület táblázatát használtuk, melyben az összes kertünkben megtalálható madarat és azok természetvédelmi értékét felsorolták. A listából a legismertebb fajtákat emeltük ki, ezekkel tényleg rendszeresen találkozhatunk lakásunk, házunk környezetében. Lássuk a védett madarakat és azok természeti értékét!

védett madárfajok: természetvédelmi értékük:
széncinege 25000 Ft
kék cinege 25000 Ft
barátcinege 25000 Ft
csuszka 25000 Ft
erdei pinty 25000 Ft
mezei veréb 25000 Ft
házi veréb 25000 Ft
kenderike 25000 Ft
tengelic 25000 Ft
nagy fakopáncs 25000 Ft
citromsármány 25000 Ft
karvaly 50000 Ft
feketerigó 25000 Ft
kerti rozsafarkú 50000 Ft
füsti fecske 50000 Ft
molnárfecske 50000 Ft
vörösbegy 25000 Ft
sárgarigó 25000 Ft

Vannak fajok, melyek magasabb védelmi kategóriába tartoznak

A kertünkben élő madatak mellett számos más faj is felbukkan, ahogy a felmelegedés megérkezik. Épp ezért fontos tudni, hogy az állatok védelmét szolgáló rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett állatfajok között.

A 2001-es rendelet szerint 39 faj természetvédelmi értékénél határoztak meg 500 ezer forintos, 14 fajnál pedig 1 millió forintos természetvédelmi értéket. Fokozottan védett kategóriába tartoznak azok a fajok, melyek védelme csak különleges intézkedésekkel biztosítható.

A fajokat a természetvédelemért felelős miniszter nyilvánítja védetté, illetve fokozottan védetté. Emellett a miniszter határozza meg az európai közösségi jogi aktusokban meghatározott védettségi kategóriába, illetve nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény- és állatfajok közül azokat, amelyek kiemelt oltalma szükséges, beleértve az e fajokra vonatkozó részletes szabályokat.

- olvasható a Magyar Állami Természetvédelem hivatalos weboldalán.

Hogy mely fajokra érvényesek a fent említett védelmi rendeletek? Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy melyek a legnagyobb természetvédelmi értékkel rendelkező, fokozottan védett fajok Magyarországon. Ez itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

védett állatok

védett madarak

madarak

kerti madarak

madarak a kertben

természetvédelmi érték

madárvédelem