Beindultak a kerti munkák: ezek most a tavasz slágernövényei

HelloVidék   
  Megosztom
Beindultak a kerti munkák: ezek most a tavasz slágernövényei

Idén tavasszal jóval több kerti és mezőgazdasági termék talált gazdára az online piactéren, mint a járvány tavalyi kezdetekor vagy a pandémia előtti évben. Jelenleg a legtöbb a dísznövényekből, palántákból, vetőmagokból, és gyümölcsfa-csemetékből fogy, de sokan rendelnek kerti gépet, szerszámot is. Tízből kilenc Vaterán eladott borászati termék használt, míg a pálinkafőzéshez szükséges felszerelésből tízből nyolc magyar vásárló új terméket választ.

Ahogy a portál írja, március óta másfélszer annyi kerti és mezőgazdasági termék talál gazdára, mint tavaly, a koronavírus-járvány kezdetekor, de még a járvány előtti évnél is mintegy 30 százalékkal nőtt ezek forgalma 2021 tavaszán. Ez valószínűleg nagymértékben köszönhető annak, hogy bár a barkácsáruházak és kertészeket nyitva tartanak, a járványhelyzetben sokan elkerülik a sokszor zsúfolt helyszíneket, és interneten szerzik be a kertben szükséges termékeket.

Idén sokan rendelnek növényt az internetről

Bár sokan nem ismerik a lehetőséget, a szakszerű csomagolás és a szállítás gyorsasága révén nem csak vetőmagot, hanem élő növényt is gond nélkül lehet rendelni a Vaterán keresztül is, a piactéren számos kertészet kínálja élő növényeit. Az elmúlt másfél hónapban közel negyvenezer darab növényt adtak el az oldalon.

A legtöbben bokrot vagy sövényt (33 százalék) rendeltek az oldalról, míg a díszfák (24 százalék) voltak a második legnépszerűbbek. A harmadik helyre a virágmagok és virághagymák (16 százalék), a negyedikre a gyümölcstermők1 (14 százalék) kerültek az értékesítési darabszámok alapján, az ötödik legnépszerűbbnek pedig az örökzöldek (14 százalék) bizonyultak.

A legtöbb online növény-, palánta-, mag-, és virághagymarendelést Pest megyéből adták fel idén tavasszal - innen érkezett a vásárlások 37 százaléka, míg a második legtöbb rendelés Jász-Nagykun-Szolnok megyéből (26 százalék) érkezett, de a Győr-Moson-Sopron megyei kertészek közül is sokan (13 százalék) látták meg a fantáziát az online vásárlásban.

Metszőollóból újat, szőlőprésből használtat is vesznek

Természetesen a kerti munkához szükséges gépek forgalma is fellendült: a portálon eladott eszközök kicsivel több, mint fele (56 százalék) új, a fennmaradó 44 százalék pedig használt, míg a kerti szerszámoknak csupán ötödét veszik használtan.

A borászati eszközök, például hordók, szőlőprések esetében a legkelendőbbek a használt termékek, ebben a kategóriában 89 százalékos az arányuk. Érdekes módon a pálinkafőzés eszközei közül az eladott termékek 80 százaléka új, és csak 20 százaléka használt termék. Sokan vásárolnak tartályt, hordót, kannát is használtan, ezeknek csupán 37 százaléka új termék. A szobán kívüli pihenést szolgáló eszközök közül a bográcsok, bográcsállványok, grillsütők, kerti székek, kerti dekorációk fogytak jól március óta.

A járványhelyzettől függetlenül tavasz elején korábban is a növényeket és kerti szerszámokat keresték a legtöbben, a kerti bútorok, dekorációk, medencék és hasonló kényelmi kegészítők szezonja egy-két hónappal később várható, de az időjárástól is függ. Arra számítunk, hogy a növényekhez hasonlóan ezek forgalma is nagyobb lesz a korábbi éveknél, hiszen idén is a szokásosnál többen fogják külföldi utazás helyett a nyarat telken, nyaralóban, vagy akár az otthoni kertben eltölteni

- mondta el Szanitter Áron, a Vatera vezetője.

Ha az összes kerti és mezőgazdasági termék (növények, szerszámok, gépek, bútorok stb.) együttes forgalmát vizsgáljuk, akkor Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb vaterás rendelés március eleje óta, a második legtöbb terméket Baranya megyéből rendelték, és Pest megye csupán a harmadik helyre futott be, ami azt mutatja, hogy az online vásárlás mostanra nem csupán a főváros környéki településeken népszerű.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertészkedés

virágültetés

növények

online rendelés

barkácsáruházak

mezőgazdasági termékek