A nap cukiságai: igazán ritkaságszámba mennek a vidéki állatkert új lakói

HelloVidék   
  Megosztom
A nap cukiságai: igazán ritkaságszámba mennek a vidéki állatkert új lakói

Olyanok, mintha a nyuszi és a szamár vadházasságából születtek volna, pedig dehogy! Ők a marák, akik más különleges dél-amerikai fajokkal egyetemben a Tapírok Világnapja alkalmából kerültek a Debreceni Állatkertbe.

2008 óta ünnepeljük április 27-én a Tapírok Világnapját, amely ezeknek az összetéveszthetetlen külsejű egzotikus patásoknak a szorult helyzetére hívja fel a figyelmet. A ma élő négy tapírfaj mindegyike szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján – hárman ráadásul veszélyeztetett besorolással – elsősorban orvvadászatuk és élőhelyük zsugorodása következtében. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramban (EAZA EEP) részt vevő Debreceni Állatkertben 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok, akik az elmúlt években több utóddal is megörvendeztették a nagyközönséget.

Két cuki mara is érkezett

A tapírok eddig a velük egy térségből származó kapibarákkal osztoztak tematikus kifutójukon, amelybe március 31-én két nagy mara érkezett. A leendő tenyészpárt alkotó fiatal hím és nőstény Debrecenben találkoztak először egymással, mivel az előbbi a Frankfurti, utóbbi pedig az Amszterdami Állatkertből származik. Az érkezésük utáni karanténidőszak és fokozatos összeszoktatás után már birtokba is vették a Dél-Amerika-soron található társaskifutót. Az Argentína déli és középső részén fekvő pampákon őshonos nagy mara, más néven pampanyúl (Dolichotis patagonum) a kapibara után a legnagyobb termetű rágcsáló.

Eztán Dél-Amerika legnagyobb termetű madarát is megcsodálhatjuk

Az intézmény újvilági gyűjteményét gyarapítja mostantól egy nandukakas is, aki április 21-én érkezett a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből. A tervek szerint hamarosan hozzá is potenciális pár költözik. A Dél-Amerika keleti pampáin őshonos nandu (Rhea americana) a kontinens legnagyobb termetű madara, bár a világrekorder struccnál jóval alacsonyabb és karcsúbb. Nevét a kakasok násztánc közben hallatott jellegzetes kiáltása után kapta.

Az új jövevényeket már az újranyitás napján megcsodálhatják majd a látogatók.

Címlapkép és fotók: Debreceni Állatkert

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

állatok

dél- amerikai