A nap cukiságai: igazán ritkaságszámba mennek a vidéki állatkert új lakói

HelloVidék   
  Megosztom
A nap cukiságai: igazán ritkaságszámba mennek a vidéki állatkert új lakói

Olyanok, mintha a nyuszi és a szamár vadházasságából születtek volna, pedig dehogy! Ők a marák, akik más különleges dél-amerikai fajokkal egyetemben a Tapírok Világnapja alkalmából kerültek a Debreceni Állatkertbe.

2008 óta ünnepeljük április 27-én a Tapírok Világnapját, amely ezeknek az összetéveszthetetlen külsejű egzotikus patásoknak a szorult helyzetére hívja fel a figyelmet. A ma élő négy tapírfaj mindegyike szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján – hárman ráadásul veszélyeztetett besorolással – elsősorban orvvadászatuk és élőhelyük zsugorodása következtében. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramban (EAZA EEP) részt vevő Debreceni Állatkertben 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok, akik az elmúlt években több utóddal is megörvendeztették a nagyközönséget.

Két cuki mara is érkezett

A tapírok eddig a velük egy térségből származó kapibarákkal osztoztak tematikus kifutójukon, amelybe március 31-én két nagy mara érkezett. A leendő tenyészpárt alkotó fiatal hím és nőstény Debrecenben találkoztak először egymással, mivel az előbbi a Frankfurti, utóbbi pedig az Amszterdami Állatkertből származik. Az érkezésük utáni karanténidőszak és fokozatos összeszoktatás után már birtokba is vették a Dél-Amerika-soron található társaskifutót. Az Argentína déli és középső részén fekvő pampákon őshonos nagy mara, más néven pampanyúl (Dolichotis patagonum) a kapibara után a legnagyobb termetű rágcsáló.

Eztán Dél-Amerika legnagyobb termetű madarát is megcsodálhatjuk

Az intézmény újvilági gyűjteményét gyarapítja mostantól egy nandukakas is, aki április 21-én érkezett a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből. A tervek szerint hamarosan hozzá is potenciális pár költözik. A Dél-Amerika keleti pampáin őshonos nandu (Rhea americana) a kontinens legnagyobb termetű madara, bár a világrekorder struccnál jóval alacsonyabb és karcsúbb. Nevét a kakasok násztánc közben hallatott jellegzetes kiáltása után kapta.

Az új jövevényeket már az újranyitás napján megcsodálhatják majd a látogatók.

Címlapkép és fotók: Debreceni Állatkert

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

állatok

dél- amerikai