Hoppá, itt egy 2,9 milliárdos bejelentés: ennyiből fejlesztik a vidéki állatkertet

MTI   
  Megosztom
Hoppá, itt egy 2,9 milliárdos bejelentés: ennyiből fejlesztik a vidéki állatkertet

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként.

Andréka György, a győri állatkert igazgatója felidézte, hogy csaknem 2,9 milliárd forint kormányzati támogatásból fejlesztik az intézményt.

Korábban elkészült az új főbejárat, a parkoló, megújultak a sétautak, a csimpánzok, a tigrisek és a medvék helyei, emellett egy orrszarvú-bemutatót alakítottak ki. A nemrég elkészült törpevíziló-bemutatóban egy víziló pár kapott helyet, de a nőstény jelenleg mindenórás vemhes, ezért elkülönítették őket

- mondta.

A pápaszemes pingvineket azért választották, mert szerették volna megmutatni az embereknek, hogy Afrikában is élnek pingvinek - fogalmazott az igazgató.

Andréka György elmondta, hogy az új gazdasági épületben megfelelő teret tudnak biztosítani az állatok etetésének előkészítésére és a takarmányok tárolására.

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Részletezte, hogy 1500 állatot etetnek minden nap, a konyhában több mint 120 féle alapanyagot használnak. Egy évben 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, 20 ezer tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát és 90 tonna zöldlucernát készítenek elő. Az állatok etetésének előkészítése és a takarmányok tárolása mellett a gazdasági épületben az állategészségügyi háttér is meg tudott újulni - tette hozzá.

Az igazgató közölte azt is, hogy a készülő elefántházat és -kifutót a tervek szerint júniusban adják át.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy az emberek számára fontos az állatok védelme, amelyet az is mutat, hogy az állatvédelmi konzultációt több mint 262 ezer ember töltötte ki.

Hangsúlyozta, hogy az állatvédelem gerincét ma a civil társadalom adja, de a civil munka mellett szakmai munka is kezdődött a területen, megalakult az Állatvédelmi Központ és a Nemzeti Állatvédelmi Tanács is.

Hozzátette, hogy az állatkerteknek az állatvédelemben kiemelt szerepük van, hiszen részt vesznek tudományos kutatásokban, fajok megőrzésében, emellett természetvédelmi központként is működnek.

A győri állatkert mindezeken felül a győri ebrendészetei telepet is fenntartja - mondta.

Címlapfotó: MTI/Krizsán Csaba

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

állatkert

modern városok program