Fillérekből így pancsolhatsz otthon: mutatjuk, hogyan válassz medencét a kertbe

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Fillérekből így pancsolhatsz otthon: mutatjuk, hogyan válassz medencét a kertbe

A kertünkben felállított medence nagyon jó szolgálatot tehet a forró nyári napokon. De ahhoz, hogy az élmény tartós lehessen, és megfelelően döntsünk, mivel anyagilag többet vagy kevesebbet rááldozunk a nyári vizes élmény otthoni megvalósítására, fontos néhány alapvető dolgot figyelembe vennünk, mielőtt kerti medence vásárlásába fogunk, netán építtetünk egyet. Utánajártunk szakértő segítségével a legfontosabb szempontoknak és lehetőségeknek.

Jön a nyár, a kánikula, a hőségben pedig semmi nem esik jobban, mint elnyújtózni a hűs habokban, vagy épp vízi csatát vívni a kerti medencében. Ahhoz, hogy az élmény tartós lehessen, és ne a rossz szájíz maradjon meg bennünk, miután anyagilag többet vagy kevesebbet rááldoztunk a nyári vizes élmény otthoni megvalósítására, fontos néhány alapvető dolgot figyelembe venni, mielőtt kerti medence vásárlásába fogunk, netán építtetünk egyet. Utánajártunk szakértő segítségével, hogy melyek is a legfontosabb szempontok.

Az első és legfontosabb a helyi, otthoni adottságok felmérése, és az anyagi lehetőségeink mérlegelése. Vannak az "azonnal használom" típusú medencék, amelyeket csak fel kell fújni, megtölteni vízzel, és mehet is a pancsolás. Aztán vannak a belépő szintű medencék, a nagyobb méretű, felfújható pereműek, a merevfalú csővázasak, amelyek már eggyel magasabb kategóriába tartoznak, és a polipropilén anyagú csővázas medencéket akár a földbe is süllyeszthetjük. Ez utóbbiak kevésbé elterjedtek még itthon a szakértő szerint.

Azt kell először is figyelembe venni, mekkora a rendelkezésre álló terület, hol van a kertben a napos rész, az árnyékos rész, hová célszerű tenni vagy építtetni a medencét. Ugye fontos, hogy kellően átmelegítse a vizet a nap, de ne égjen le benne senki, így kell egy kis félárnyákos, árnyékos időszak is. Aztán azzal is számolni kell, hogy a kutya vagy a macska beleeshet-e, ebből a szempontból a minél magasabb medence a kedvező, hogy szétkarmolhatja-e a falát a macska, szétrágja-e az oldalát a kutya - történt ilyen is már a vevőinkkel -, és ennek tükrében lehet anyagot, típust választani. Az ár mérlegelése ezután következik

- mondta el Gyarmati János, aki több mint húsz éve foglalkozik Debrecenben a Medence webshopnál és a Nyíl utcán uszodatechnikai eszközök értékesítésével, valamint medencék építésével.

1. Felfújható és felfújható peremű medencék

Jó ár-érték arányban kapható ez a típus, ha okosan válogatunk. Mivel az anyaga sérülékenyebb a merevfalú medencéknél, szükséges néhány kiegészítő hozzá, hogy ne csak egy szezonra szóljon. Ez a típus nem téliesíthető, így a hideg beálltával leengedve, kitisztítva fagymentes helyre kell tenni.

A felállítási elv tekintetében ezek a medencék földfelszínre állíthatóak, a süllyesztésük tilos. A vizet vagy a felfújt perem által okozott szűk gallér vagy az összeállított fémvázra erősített fólia tartja. A vízforgatók mára megbízható, jó minőségű és bizonyos értelemben nagyon innovatív fertőtlenítési módszert használnak (pl. intex ózon generátor). Előnyei a gyors felállítás, a kedvező ár, a folyamatos alkatrész biztosítottsága. Hátrányai közé tartozik, hogy a földfeletti felállítás miatt mozognak az oldalfalak, nem stabil a perem. A puha falú, felfújható peremű, 3, 6 méter átmérőjú, kör alakú medence 1 méter vagy 1,2 méter mélységben 30ezer forinttól kapható, ez az egyik legnépszerűbb típus a vásárlók körében.

2. Merevfalú, csővázas medencék

A merevfalú medence a mobil medencék jolly jokere. A merev fémváz és a fémpalást elég stabil tartású ahhoz, hogy talajra, illetve süllyesztve is telepíthető legyen. Gyönyörűen alakítható a környezete, téliesíthető, és megfelelően karbantartva éveken keresztül gond nélkül használható.

Aztán az is fontos szempont a választásnál, hogy hányan is használják majd rendszeresen a kiválasztott medencét. Ha egy család szeretné benne végiglubickolni a nyarat, számít az is, milyen nagyok már a gyerekek, akik használni fogják.

Az a tapasztalatom, hogy egy négy-öttagú családnak, ahol a gyerekek még 10-12 évesek, egy kisebb kertben vagy egy nagyobb teraszon felállítva elég lehet egy 3,6 méter ármérőjű körmedence, persze a nagyobb még jobb. Ez praktikus is, hisz egy-két karcsapást még egy felnőtt is tehet benne, és viszonylag kevés helyet foglal el, egy nagyobb teraszon is elfér. Ugyanis az sem mindegy, hová teszi le a medencét az ember. Ha azt akarjuk, hogy ne sérüljön, egyenletes legyen alatta a talaj, érdemes tenni alá medencefóliát, de ez nem biztos, hogy szép megoldás, és átmeneti, főleg egynyári, felfújható medencéknél kivitelezhető. Jobb, ha van egy kis épített rész térkövekből vagy hajópadlóból, csiszolt lécekből, amin stabilan megáll a nagyobb medence is

- folytatja a szakértő.

Merevfalú csővázas medencét három méter körüli átmérővel 60-70 ezer forintért vásárolhatunk. Nagyon szeretik az emberek, ebből van a felfújható peremű mellett a legtöbb az otthonokban.

3. Földbe süllyesztett medencék

Ebben az esetben komolyabb költségekkel számolhatunk. Meg kell ásni a medencealapot, vagyis a gödröt, amibe beletesszük a medencét, le kell betonozni, de minimum medencefóliával jól kibélelni a leegyengetett talajt. Erre a célra csak a drágább medencék a jók.

A fémpalástos medencék nagy előnye, hogy a medence oldalaként szolgáló galvanizált porszórt fémlemez merevséget ad a medencetestnek. A lemez homogén törésmentes egységet alkot, ezért ezek a medencék meghatározott formavilágot képviselnek. Léteznek kerek, ovális illetve enyhe nyolcszög alakúak. Klasszikus értelemben nincs alsó lemez a medence alatt, a fólia ad vízzáró réteget mintegy belső bélés a föld (beton) és a fémpalást által meghatározott ovális testben vagy hengerben. A medence alá érdemes 6-10 cm vasalt beton alapzatot készíteni. Erre azért van szükség, hogy a földből kinövő erősebb gyomoktól, gyökerektől megvédjük a fóliát, a medence vizéből adódó terhet elviselje a medence alja. Érdemes a kész betont önterülő padló kiegyenlítővel kiönteni, ami esztétikailag jelentősen javítani fog a kész medence látványán. A padlókiegyenlítő sima felületet képez, így később a beton egyenlőtlenségei nem fognak látszódni a medence alján.

A fémpalástos medencék süllyeszthetőek és földfelszínre is állíthatóak. A kerek medencéknek oldaltámasztás nem szükséges, amennyiben a medence köré nem nehéz térkő lesz telepítve. Az ovális medencék esetén a párhuzamos falak külső támasztását kell megoldani.

4. Épített medencék

Az épített medencék a luxus érzését adják. A megvalósításnak csak a képzelet és a pénztárca szabhat határokat. Bármilyen formavilág kialakítható, a medence falborítása lehet fóliás vagy akár csempézett is. Az elmúlt években megjelentek a hungarocell építőkövek, melyek segítségével könnyebben építhető fel a medence és a test hőszigetelése azonnal biztosított. Ezek a medencék mindennel felszerelhetőek, érdemes ezekbe lépcsőt és/vagy ülőpadot építeni, ami a medencébe lépést jelentősen megkönnyíti, főleg azokban az esetekben, ha gyerek vagy idős személy is használná azt. Ezekből az elemekből akár több medenceszakasz is kialakítható, így építhető a medence mellé egy gyerek pancsoló, amiben a gyerekek biztonságban játszhatnak a vízben távol a mély, úszásra alkalmas medencétől. A fóliás medence esetén a fólia élettartama 15-20 év is lehet. Előnyei a változatos forma- és színvilág, a tetszőleges méretezés, valamint extrák is beépíthetők: látvány és élményelemek. Kivitelezési ideje nagyjából két hét.

Beépített medencét minimum 5*2,5 métereset csinálunk, ennél kisebbe belekezdeni sem érdemes, de gyakoribb a 6*3 méteres szabvány, amit kérnek. Mire lebetonozzuk, a vízforgató-rendszert beépítjük, a környezetét is megcsináljuk, járólapozással, járdával, mindennel együtt egy ekkora medence mintegy 4,5 millió forintból jön ki

- osztja meg velünk Gyarmati János.

Ezeket is be kell szereznünk

  • Szűrő: a nagyobb felfújható peremű, és minden merevfalú medencének alap tartozéka a papírszűrős vízforgató. Ha komolyabbra van szükség, mert a medencét sokan és gyakran használják, érdemes homokszűrős vízforgatót beszerezni.
  • Alátétfólia: bár a medencét mindig sík felületre tanácsos telepíteni, előfordulhat, hogy az alatta lévő növényzet átszúrja, vagy betonra telepítésnél egy alákerült kavics megsértheti a háromrétegű PVC-t. Az alátétfilc vagy fólia biztos védelmet nyújt.
  • Takarófólia: a szűrők munkáját könnyítjük meg azzal, ha a használaton kívül letakarjuk a medencét takarófóliával, így sem falevelek, sem eltévedt bogarak nem kerülnek a vízbe.
  • Medence tisztító eszközök: szűrőháló, kefe, egyéb kiegészítők elengedhetetlenek a medence tisztán tartásához. Nagyon fontos a megfelelő vízkezelés, amivel nemcsak a bőrünket óvjuk, hanem a medencetestet és a pénztárcánkat is.

A medencébe való vegyszerek segítségével egyensúlyt érhetünk el a medencénkben otthoni körülmények között is, így elég lesz havonta, vagy akár még ritkábban vizet cserélni benne. Ez pedig egy tíz köbméteres, vagyis 10000 literes pancsolónál már nem kis kiadás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

medence

kert

építés

felfújható

süllyesztett

ár

puha falú

medencefajták

uszodatechnika

szakértő