Itt a brutális szúnyoginvázió, amitől tartottunk: így tehetünk a vérszívók ellen

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a brutális szúnyoginvázió, amitől tartottunk: így tehetünk a vérszívók ellen

A Katasztrófavédelem minden évben nagy erőkkel lép fel a szúnyogok ellen. Nem egyszerű azonban a vérszívók kiirtása, a nagy inváziókat ugyanis lehetetlen előre megjósolni, ahogy sokszor azt is, pontosan hol alakulnak ki nagyobb szúnyogtelepek. De magánemberként is sokat tehetünk az elszaporodásuk ellen, hisz Magyarországon is terjeszthetnek súlyossá váló betegségeket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a 25. hétre kiadott figyelmeztetésében felhívta a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban sok helyen, főként a folyóparti településeken jelentek meg tömegesen csípőszúnyogok. Mindez pedig azt jelenti, hogy a héten az eddig legnagyobb irtás veszi kezdetét, tizenegy megyében, 404 településen. Persze a szakemberek az elmúlt hónapokban már végig dolgoztak, múlt héten például több mint háromszáz településen léptek fel a vérszívók ellen, írja a Pénzcentrum.

A helyzet azonban nem egyszerű, nagyon nehéz ugyanis megjósolni, hogy mikor érkezik szúnyoginvázió, illetve, hogy mely területeken érik el a kritikus mennyiséget a vérszívók. A Pénzcentrum megkereste az OKF-t, hogy milyen szúnyogszaporulatra számíthatunk az idén, illetve hogyan tudunk hatékonyan védekezni ellenük.

Nem egyszerű a szúnyogok ellen harc

Az OKF azt közölte a portállal, hogy április 22-én kezdődött a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés idén Magyarországon. Ennek első lépése az úgynevezett biológiai módszeres gyérítés, ami a szúnyoglárvákat likvidálja. Erről úgy nyilatkozott a katasztrófavédelem, hogy egy kevésbé látványos módszerről van, azonban már ez is jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását.

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A kijuttatott mennyiségben még a nem vérszívó szúnyogok lárváira is ártalmatlan. Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein, jellemzően külterületen juttatják a vízbe és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat.

A biológiai készítmény folyadék és granulátum formában is elérhető. Nagyobb kiterjedésű vízfelületekre repülőről juttatják ki, azonban ha záródik a fák lombozata, akkor a légi úton permetezett folyadék már nem jut el a vízig, mert fennakad a leveleken. Ilyen esetben alkalmazza a hatóság a granulátumot, ami lepereg a levelekről és így jut el a vízbe, de egyébként a granulátum hatóanyaga ugyanaz, mint a folyadéké.

Kisebb kiterjedésű vizek esetén azonban autóról, nagynyomású permetezővel juttatják ki a biológiai készítményt. Nehezen megközelíthető területeken pedig gyalogos kijuttatásra is van lehetőség. Ilyen módszerrel egyébként a múlt hétig idén eddig 16 ezer 950 hektáron zajlott lárvagyérítés, 9750 hektáron repülőről, 7200 hektáron pedig földi permetezéssel. Fontos azonban kiemelni, hogy a biológiai módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, ellenük a kémiai szúnyoggyérítésnek nevezett irtószeres permetezés jelent megoldást.

Kémiai szúnyoggyérítés a gyakorlatban

Ennek az eljárásnak a során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek autóról. Számos otthoni rovarirtó spray is ugyanebbe a hatóanyagcsaládba tartozik. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik. A permetezések a késő esti, éjszakai órákban zajlanak.

Érdemes kiemelni ugyanakkor, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) döntése értelmében, ha a helyzet indokolja, idén is végezhető repülőről kémiai szúnyoggyérítés.

A baj csak az, hogy mivel a gyérítés területe és gyakorisága a szúnyogok számától függ, pontosan csak egy-másfél héttel lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol, és mekkora területen szükséges beavatkozni a vérszívók ellen. A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg.

Az OKF tájékoztatott, hogy a jó helyismerettel rendelkező entomológus szakemberek (rovarbiológusok) országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el. A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista, és annak térképes ábrázolása is.

Az esős időszak után az ország számos részében tapasztalhattuk a szúnyogok jelenlétét. A legerősebb szúnyogártalom a Tisza és mellékfolyói, valamint a Duna több szakasza mentén tapasztalható. A szúnyoggyérítés hetente változó programja ehhez igazodik. A szúnyogok számát, egy esetleges invázió létrejöttét előre nem lehet megjósolni, hiszen a szúnyogok egyedszámának alakulása az időjárástól függ. Ha esős és meleg az időjárás sok szúnyogra kell számítani, ha szárazabb lesz a nyár, akkor mérsékeltebb számban lesznek jelen a vérszívók.

Így tehetünk ellenük

Bár a hatóság folyamatosan végzi a szúnyoggyérítést, a szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, ezzel is elősegítve a sikeres központi szúnyoggyérítést. A szúnyogok élőhelyeinek ugyanis jelentős része magántelkeken található.

A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen

- emelte ki Mukics Dániel. A legproblémásabb lakóhelyünk körüli helyekről az NNK készített is egy képet, amiben pontosan megmutatják, mire kell a legjobban odafigyelni akkor, ha nem akarunk a portánkon vérszívók tömegével viaskodni. Az önkormányzatoknak is van lehetőségük saját költségvetésük terhére kiegészíthetik a központi szúnyoggyérítést általuk megrendelt kezelésekkel.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

szúnyoggyérítés

szúnyog

szúnyogirtás

országos katasztrófavédelem

országos katasztrófavédelmi főigazgatóság