Újabb csapás a magyarok kedvenc gyümölcsére: új kártevő pusztítja a kajszibarackot

Agrárszektor   
  Megosztom
Újabb csapás a magyarok kedvenc gyümölcsére: új kártevő pusztítja a kajszibarackot

A kajszibarack hazánk egyik legkedveltebb gyümölcse, nehezen lehetne olyan háztartást találni, ahol nem lapul egy-egy üveg lekvár, konzerv vagy befőtt. Persze, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy igen nagy népszerűségnek örvend a kajszipálinka, de a gyümölcs magában is ízletes, éppen ezért, nem meglepő, hogy nemcsak Magyarországon, hanem világszerte termesztik és kedvelik. Azonban aggodalomra adhat okot, hogy több tényező miatt is jelentős károk keletkeztek idén az ültetvényeken, ez pedig könnyen elképzelhető, hogy a jövőben sem lesz másként. Kérdés, hogy mi lehet a megoldás – ennek járt most utána az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) segítségével.

A tavaszi fagyok gyorsan tönkre tehetik a termés jelentős részét, ez pedig sajnos ebben az évben sem történt másként - írja az Agrárszektor. Nébih is megerősítette, hogy a legnagyobb problémákat a szokatlanul enyhe telek jelentik, valamint a kései, márciusi és áprilisi fagyok:

Az utóbbi évek tapasztalata az Magyarországon, hogy ami lényegesen megváltozott, az a tél. Rendkívül enyhe teleink vannak, legfeljebb a tél végéhez közeledve lehetnek az évszakra jellemző hidegebb periódusok. Emiatt a termesztett csonthéjas gyümölcsfajok nagyon korán megindulnak, és ezért tudnak különösen komoly károkat okozni a tavaszi lehűlések és fagyo

- árulta el a Nébih.

Ráadásul az eddigi betegségek mellé egy újabb veszélyforrás bukkant fel, méghozzá az idegenhonos kajszilevéltetű. Az új kártevő egy súlyos növényi betegséget, a kajszihimlőt okozó vírust is aktívan terjeszti, de közvetlenül is képes károkat okozni. Ezért a kertekben és a gazdaságokban is el kell kezdeni védekezni ellenük.

Árak tekintetében sem lehetünk felhőtlenül boldogok

Az Európai Unión belül egységes a piac, a hazai kajszi termésmennyiség alakulása önmagában nem határozza meg az árakat, hiszen ebben az esetben az összes európai termésmennyiséget kell figyelembe venni, miután szabad az áruforgalom. Az azonban biztos, hogy ahogyan az elmúlt években tapasztalhattuk, idén sem lesznek olcsóbbak a gyümölcsök. A nagybani piacon a magyar kajszibarack kilójáért 850-1000 forintot kell fizetni, míg az importért 1000-1100 forintot. Bár a legtöbben talán az őszi, - kajszi és lapos barackkal, illetve nektarinnal találkoznak az áruházakban vagy a piacokon, ennél lényegesen több fajta érhető el hazánkban.

Magyarországon 70-nél is több kajszifajtát termesztenek árutermelő ültetvényeken, melyek részben hazai, részben pedig az EU-s piacokon értékesülnek

- tudtuk meg a hivataltól. Majd hozzátették, hogy az a helyi piactól függ, hogy ki, hány féléhez jut hozzá.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

kajszibarack

terméscsökkenés

fagykár