Zsebbenyúlós hónapok várnak a kerttulajokra: százezres kiadás lehet a móka vége

HelloVidék   
  Megosztom
Zsebbenyúlós hónapok várnak a kerttulajokra: százezres kiadás lehet a móka vége

Ha odafigyelünk növényeinkre és még időben elvégezzük a permetezést, azzal nem csak megvédjük növényeinket a kártevőktől és a betegségektől, de segíthet abban is, hogy jelentős károkat előzzünk meg. Mivel érdemes permetezni? Milyen általános szabályokat kell követni? A HelloVidék most ennek járt utána, szakértő segítségével.

Szárazságtól és rendkívüli melegtől szenvedünk mi is, akár csak a növények. Ezek a tényezők nem kedveznek a levéltetvek terjedésének, viszont sajnos nem dőlhetünk hátra a kerti karosszékben. Valószínűleg újra felszaporodnak a levéltetvek és a gombák is felélednek. A molyok a megszokott ütemben rajzanak, az országos hálózat adatai szerint a molyokat és a cseresznyelegyet nem gátolta az extrém meleg a rajzásban

- olvasható Zsigó György előrejelzésében.

Mit tehetünk a kártevők, betegségek ellen?

A kertészeti áruházak kínálatában a növényeink számára fejlesztett tápszereket, permetszereket, növényvédőket vásárolhatunk, de a balkonnövények, szobanövény mellett a kerti növényzet ápolását segítő készítményeket is beszerezhetünk. Ezen termékek egy része engedélyköteles, egy részük azonban szabadon levehető a polcokról, mint például

  • a különböző gyomirtók, levéltetvek és egyéb rovarok, kártevők, atkák irtására alkalmas szerek, megelőzésre használható cikkek (gombaölők, lemosó permetszerek),
  • illetve az egyéb növénybetegségek kezelésére való termékek (sebkezelők, gyökérrothadásra való szerek, gyomirtó szerek).

A vásárlók az adott növény kultúrának megfelelően (faiskolai növények, gyümölcsfák, lágy szárúak, balkonnövények, szobanövények) ki tudják választani, hogy milyen problémára keresnek megoldást. Az áruházak termékkínálatában élősködők, rovarok, kártevők, gombák ellen, fizikai sérülések kezelésére (rothadások, tápanyag hiány), illetve megelőzésre alkalmas termékek is egyaránt találhatóak

- közölte a Praktiker, a HelloVidék megkeresésére. Hozzátették, az áruházi eladóknakat is rendszeresen megkérdezik a permetezéssel kapcsolatban a vásárlók.

Permetező vásárlása esetén a legjellemzőbb kérdések, amit az eladóinknak feltesznek a vásárlók, hogy alkalmas-e fa permetezésére is a készülék, megfelelően porlaszt-e, miként kell karbantartani, illetve hány literes a tartálya. Gyakori kérdés az is, hogy az egyes kártevőkre milyen permetszer javasolt. Kollégáink általános tanácsként el szokták mondani, hogy nem célszerű a permetszereket keverni, mert gyengíthetik egymás hatását

- tették hozzá, majd kitértek arra is, hogy egyre többen vásárolnak permetező gépeket a nagyobb kertek karbantartásához. Éppen ezért, van néhány szempont, mely segítségével kiválaszthatjuk a megfelelő gépet.

Permetező gépek vásárlása során fontos szempont az ültetvény, illetve kiskert mérete, amin az eszközt használni akarjuk. Egy kisebb kerthez, esetleg balkonnövényekhez elegendő egy kézi permetező. Itt az a fontos, hogy hány liter permetlével tölthető a készülék. Ezen termékek árai 420 forinttól kezdődnek (0,46 literes szobai permetező) és 9999 forintig (nagyobb kertekhez való 16 literes tartállyal rendelkező háti permetező) terjednek. A termékkínálatunkban megtalálhatóak az akkumulátoros és benzines permetezők is, melyek esetében szintén fontos a tartály térfogata, illetve teljesítménye. Áraik 26 990 forint (akkus permetező) és 120 000 forint (talicskás, benzines, nagyobb teljesítményű permetező) között alakulnak

- közölte az áruház.

A permetezés során mindig figyeljünk a beporzókra!

A termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak alacsony szinten tartása kulcsfontosságú, emellett azonban különös figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, a beporzó rovarokra. Tavaszi időszakban a virágzó szántóföldi és kertészeti növényeket, valamint táblaszegélyeket nagyszámú beporzó rovar (poszméhek, méhek, darazsak, legyek, lepkék) keresi fel. Az időszerű növényvédelmi munkák során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ne kerülhessen méhekre kockázatos vagy veszélyes növényvédő szer a virágzó táblaszegélyre, ilyenkor a virágzó növénykultúrákban kizárólag a méhekre nem jelölésköteles, illetve a méhkímélő technológiával kijuttatható szerek használhatók.

Már csak azért is érdemes a permetezés során kiemelt figyelmet fordítani a beporzó rovarokra, mert 2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében. Érdemes betartani a kijuttatható növényvédő szerekre, illetve az alkalmazható technológiára vonatkozó előírásokat, ugyanis a szabályok megszegése esetén tetemes növényvédelmi bírságra számíthat, aki az előírásokat megszegi.

Mennyibe kerülnek az egyes termékek?

A termékek árát az befolyásolja, hogy a vásárló milyen problémára keres megoldást, illetve az adott termék kiszerelésétől is függ.

A Praktiker kínálatában a következő árakra számíthatunk:

  • általános tápoldatok: 370-1400 forintig
  • gyeptrágya: 2000-11 000 forintig
  • muskátli és balkon tápok: 750-3000 forintig
  • műtrágyák: 680-8300 forintig
  • speciális tápoldatok (pl. kaktuszokhoz, citrusokhoz, leanderekhez): 400-3400 forintig
  • szarvasmarha trágyák: 600-1500 forintig
  • szobanövény tápoldatok: 400-3300 forintig
  • táprudak: 600-1300 forintig
  • növénybetegségekre, kártevők, gyomok, megelőzésre szolgáló szerek: 340-7900 forintig

Az OBI kínálatában a következő árakra számíthatunk:

  • általános tápoldatok: 849-1999 forintig
  • gyeptrágya: 1890-19 990 forintig
  • muskátli és balkon tápok: 999-1499 forintig
  • műtrágyák: 999-3699 forintig
  • szarvasmarha trágya: 899-1299 forintig
  • szobanövény tápoldatok: 849-1499 forintig
  • táprudak: 599-1299 forintig
  • kártevők megelőzésre szolgáló szerek: 2999-3499 forintig

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

permetezés