Brutális felhőszakadás tarolja le az országot: innen érkezik a rettenet

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális felhőszakadás tarolja le az országot: innen érkezik a rettenet

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adtak ki, nagy eső jön éjszaka. Csupán hazánk északkeleti része maradhat szárazon, ugyanakkor délen, középen és a Dunántúlon helyenként 40-50 mm eső is összegyűlhet.

Egy magassági hidegörvény hatására péntek este dél, délkelet felől kiterjedt zivatarrendszer érkezik, mely holnapig átvonul az ország fölött - írja az Időkép legfrissebb előrejelzésében.

Bár a kiterjedt csapadékzóna holnap nyugat felé fokozatosan elvonul, mögötte újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyek lokálisan továbbra is felhőszakadással járhatnak.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adtak ki

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki több déli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Veszélyjelzésük szerint további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megye járásaira.

Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kiemelték: a dél, délkelet felől érkező kiterjedt zivatarzóna fokozatosan északnyugat felé terjedve halad át az országon. A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméternyi, esetenként akár 50 millimétert meghaladó eső) kísérheti. Emellett viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás, néhol ennél is erősebb) széllökés és jégeső is előfordulhat. A zivatarok a szombatra virradó éjszakába is átnyúlnak, emellett ekkor a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.

Szombaton az elvonuló csapadékrendszer mögött továbbra is többfelé alakulhatnak ki zivatarok (legkisebb valószínűséggel az északkeleti országrészben). A zivatarok várhatóan a vasárnapra virradó éjszaka fokozatosan mérséklődnek.

Vasárnap és hétfőn is marad még a záporos-zivataros idő

Vasárnap keleten lesz a legtöbb napsütés, itt csak néhol, máshol ismét több helyen várható záporok, zivatarok kialakulása. Élénk, erős, zivatarok környékén viharos lesz az északias szél. A csúcshőmérséklet 27-35 fok között várható.

Hétfőn egy hidegfront hatására még többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Az északias szél erős, nyugaton és északkeleten viharos lehet. 25 és 31 fok között alakulnak a maximumok. Kedden már csak néhol fordulhat elő zápor, sok lesz a napsütés, délután pedig 26-31 fokot mérhetünk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

előrejelzés

időjárás

hidegfront

intenzív esőzés