Lassan tetőzik a dunai árhullám: Győr fölött éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak

HelloVidék   
  Megosztom
Lassan tetőzik a dunai árhullám: Győr fölött éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak

Csak Nagybajcsnál kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni, a fővárosban még a rakpartokat sem kell majd lezárni a Duna vízszintjének az emelkedése miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

A Németországban leesett csapadékmennyiség nem befolyásolta volna ennyire a Duna magyarországi vízállását, a múlt hét végén még kisebb vízszintemelkedést vártunk. A haláleseteket okozó németországi árhullámból nagyon kevés érkezett, ellenben a hétvégén Ausztriában is elkezdett esni az eső, és az előrejelzettnél jóval több a Duna, illetve az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtő területeire, 50-60 milliméter is hullott lokálisan, és ez indított el egy kicsit komolyabb árhullámot Magyarországon

– mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban.

Ez az árhullám a töltések között és a kijelölt ártereken levonul majd. Győr fölött éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak, de operatív beavatkozásra, például homokzsákolásra a most következő pár napban nem lesz szükség a szóvivő szerint.

A legmagasabb, harmadfokú készültség elrendelésére egyedül Nagybajcsnál, tehát a felső szakaszon lehet szükség rövid ideig, de ott kedden már tetőzik a folyó, Komáromnál és Esztergomnál valószínűleg már csak elsőfokú készültségre lesz szükség, míg a fővárosban ez sem kell.

Budapestnél szerdán a nap második felében vagy csütörtök hajnalban tetőzik majd a folyó, és nem is kell elrendelni készültséget, hiszen 600 centiméter alatt egy kicsivel várjuk a tetőzést, az első fok pedig 620 centiméternél, a rakpart lezárás pedig 645 centiméternél történik. Bármennyire látványos és intenzív a vízszintemelkedés, hiszen többméteres, vízügyes szempontból ez szerencsére most különösebb feladatok elé nem állítja a kollégáimat

– nyilatkozta az Inforádiónak Siklósi Gabriella.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

duna

árvíz

tetőzés