Ezek a szerszámok nem hiányozhatnak: mutatjuk, mi kell a kertes házba

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a szerszámok nem hiányozhatnak: mutatjuk, mi kell a kertes házba

Az elmúlt év egyik lakáspiaci tendenciája azt mutatja, hogy egyre többen költöznek ki a városokból és vásárolnak kertes házat, nyaralót, hogy természetközelibb, zöldebb környezetben éljenek. Sokan előzmények nélkül vágnak bele a lakhely és életforma megváltoztatásába, így talán nem tudják, hogy melyek lesznek azok az alapvető szerszámok, amelyekre mindenképpen szükség lehet a ház körüli munkákhoz. A kerti gépek kapcsán Nagy Szilvia, míg a barkácsgépek esetében Bránáth Beáta, a Praktiker kategória menedzserei ehhez adnak néhány tanácsot, hogy minél könnyebben felszerelkezhessünk.

A pandémia és az otthonteremtési lehetőségek bővülésének hatására megnőtt a barkácsolási, felújítási kedv Magyarországon. Ez érződik a Praktiker barkácsáruházakban az elektromos kisgépek, géptartozékok és kéziszerszámok területén is. Az előző évekhez képest a különböző csiszológépek, gyaluk és a tartozékok forgalmának növekedése szembetűnő. A már eddig is keresett fúrógépek, akkus fúró-csavarozók és sarokcsiszolók iránti kereslet továbbra is töretlen, illetve jól megfigyelhető a rendszeresen barkácsoló, felújító vásárlók körében, hogy szívesen vásárolják a közép- és magasabb árfekvésű, minőségi gépeket. Lássuk mire is lehet szükségünk!

Dilemmák: benzines, elektromos, vezetékes vagy akkus

Elsőként érdemes eldönteni, hogy elektromos vagy benzines szerszámokat válasszunk. Fontos, hogy minden esetben igényeinkhez és felhasználói szokásainkhoz mérten célszerű vásárolni, ennek tükrében pedig célszerű meghatározni, hogy mekkora munkához keresünk eszközöket. Főszabály szerint a benzines szerszámok nagyobb teljesítményre képesek, ugyanakkor nagyobb hanghatással is működnek, aminek nem biztos, hogy a leendő szomszédok örülnének. Ha viszont a csendesség és az ökotudatosság a legfontosabb szempont, akkor csak az elektromos eszközök jöhetnek szóba.

A második eldöntendő kérdés: akkumulátoros vagy kábeles szerszámot válasszunk? Ebben az esetben is alaposan meg kell vizsgálni az elvégzendő munkák mennyiségét – itt viszont nem a teljesítmény, hanem az üzemidő lesz a döntő tényező. Egy akkumulátoros fűnyíróval akár egy 700 négyzetméteres kertet is karban tudunk tartani. Nagyobb területek esetében viszont már egy töltés aligha lenne elég, ezért egy hosszabbítós, kábeles gép elengedhetetlennek bizonyul. Ugyanez az elv érvényes bármilyen más feladatoknál is.

A klasszikus vezetékes gépek mellett egyre nagyobb kereslet figyelhető meg az azonos akkuval működő gépcsaládok esetében, melyeket nem csak a praktikussága miatt kedvelik a vásárlók, hanem a környezeti fenntarthatóságot is támogatják. Ezen rendszerek további előnye a vezetékes gépekkel szemben, hogy elegendő megvásárolni egy darab töltőt és egy-két akkumulátort, mert ezzel több gépet is lehet üzemeltetni.

Háztartások alaptartozéka: akkus fúró-csavarozó

Bránáth Beáta szerint bármilyen egyszerű otthonfelújítási vagy barkácsolási munkához kelleni fog egy jó akkus fúró-csavarozó, de korántsem mindegy, hogy milyet vásárolunk. A szerszám kiválasztásánál a legfontosabb szempontok: a készülék tömege, az akkumulátor típusa és a nyomaték is. Hasznos felszerelkezni egy ütvefúróval is, amely lehetőséget teremt arra, hogy masszívabb falazatokba, keményebb felületekbe is fúrni tudjunk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a vásárlók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a közép- és felsőkategóriás szerszámok iránt, ami a fúrógépekre és az akkus fúró-csavarozókra hatványozottan igaz.

Az ezerarcú sarokcsiszoló

Habár a sarokcsiszoló, közismertebb nevén flex első hangzásra nem tűnik nélkülözhetetlen eszköznek, valójában igazi multifunkcionális szerszámról van szó. A szerszám számtalan – egymástól alapjaiban eltérő – feladatra is használható. A sarokcsiszolókra különböző korongok helyezhetőek fel, ezekkel pedig fától kezdve fémig szinte bármit el tudunk vágni, de polírozáshoz, csiszoláshoz vagy egyéb tisztítási feladatokhoz is ugyanúgy használhatjuk. A minél pontosabb vágás érdekében akár állványokat is beszerezhetünk, így pedig már asztalos munkára is alkalmas lehet ez a kis eszköz. Ha pedig már haladó felhasználónak érezzük magunkat, akkor olyan praktikus adapterekkel is összekapcsolhatjuk gépünket, amiknek köszönhetően akár lyukfúróvá vagy körvágóvá alakíthatjuk.

Segítség a kertben: sövényvágó

A sövényvágó is hasonlóan praktikus szerszám, mint a flex, elsősorban a sövények vágására lett kitalálva, de ennyiben azért nem áll meg a dolog. A kert rendszeres karbantartása nemcsak esztétikai szempontok miatt fontos, hanem a növények fertőzéseinek elkerülése végett is: a vékonyabb, sérült vagy beteg ágak és gallyak eltávolítására ugyanúgy használhatjuk a sövényvágót, de ilyen módon jó szolgálatot tehet a fák és bokrok ritkításában is

- fogalmazta meg Nagy Szilvia kategória menedzser.

Kincseket rejtő szerszámos láda

A veterán barkácsolóknak egy láda már nem elég, inkább egy teljes műhelyre van szükségük, de a kertes házba költözés ritkán kezdődik műhelytelepítéssel, éppen ezért beszéljünk most a szerszámosládáról. Egy jól felszerelt szerszámosládában minden van, amire szükségünk lehet: szögek, csavarok, csavarfejek, húzók, fogók és ki tudja, még mennyi minden! Az biztos, hogy egy jól felszerelt, rendszerezett és áttekinthető szerszámosláda biztonságot jelent, hiszen tudjuk: bármi is adódik, nem maradunk pácban.

Ami még jól jöhet

Van még két olyan szerszám, ami ugyan nem létszükségletű, de azért jó szolgálatot tehet. Ilyen például a dekopírfűrész, amely bizonyos precíz, vágási feladatokhoz nélkülözhetetlen a háztáji munkák során. Előfordul, hogy nemcsak fúrni, faragni és vágni, hanem ragasztani is kell, ebben lehet segítség, ha háztartásunkban vagy műhelyünkben kéznél van egy ragasztópisztoly is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szerszámok

kert

barkácsáruházak

barkácsolás

kisgépek

kerti szerszámok