Marad a brutális hőség, de jönnek zivatarok is: vasárnap éjfélig él a hőségriadó

HelloVidék   
  Megosztom
Marad a brutális hőség, de jönnek zivatarok is: vasárnap éjfélig él a hőségriadó

Az országos tisztifőorvos augusztus 1-jén (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabbítja a harmadfokú hőségriadót. Napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! Ne hagyjanak a kocsiban öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem. A meteorológiai előrejelzések szerint helyenként előfordulhatnak zivatarok, ezért a nagyobb tavainknál pihenők vegyék komolyan a viharjelzőrendszer jelzéseit.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából légkondicionált helyet keresni és némi időt eltölteni ott. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját ITT találja, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

A meteorológiai előrejelzések szerint helyenként előfordulhatnak zivatarok, ezért a nagyobb tavainknál pihenők vegyék komolyan a viharjelzőrendszer jelzéseit. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hőség

kánikula

hőségriadó

nyár

országos tisztifőorvos

figyelmeztetés