Ezek most a legfontosabb kerti munkák: itt a 10 pontos augusztusi feladatlista

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezek most a legfontosabb kerti munkák: itt a 10 pontos augusztusi feladatlista

Az elmúlt hónapban bőven kijutott a nagyobb szárazságokból, aztán a pusztító viharokból is. A kiszámíthatatlan időjárás most nehéz feladat elé állítja a kertészeket, holott az augusztus igazán mesés hónapnak számít: lehet végre bőséggel szüretelni! De most jött el a másodvetés ideje is: ezt ültesd, hogy még idén újra szüretelhess!

Ha szerencsénk van, a nyár során fejlődő és beérő zöldségek és gyümölcsök mostanra elárasztanak minket terméssel. Fontos viszont, hogy a betakarítási munkák után se tétlenkedjünk! A HelloVidék most is összegyűjtötte a legfontosabb feladatokat, tippeket augusztus hónapra:

1. Gyomirtás, gereblyézés

A nagyobb esők után az első és legfontosabb teendők a kiskertben a gazok eltávolítása. Gyorsan nőnek a kertben a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet!

2. A legjobb dolog, ami augusztusban történhet: a szüret!

A szüretelés nem csak az őszi feladatlista része, nyáron is aktuális tevékenység és ha már egész évben dolgoztunk a kertben pont a munkánk gyümölcsét hanyagolnánk el? A gyümölcsöt termő növényeinket folyamatosan tartsuk szemmel és szedjük le róla azt, ami már megérett. A bokrok, fák alá hullott gyümölcsöket mindig gyűjtsük össze, hogy ne fertőzze meg a fán érő társait, így is védhetjük a növények egészségét.

3. Tároljuk a felesleget, de hogyan?

A kiskertekben most már napi szinten szedhetjük a paprikát, a paradicsomot, érnek a tökfélék, az uborkák, vadul nő a karalábé és más zöldségfélék is. De mit csináljunk a felesleggel?

Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki. A második lépés, hogy felmérjük a lakást, keresünk egy hűvös, száraz pontot, ahová elkezdhetjük a bepakolást. Ideálisnak számít, ha a kamra például 15℃ fokos, itt már bátran elkezdhetjük a berendezést.

Ezután jöhet a termény elosztása. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz – de erről részletesen itt írtunk!

További elrakási módok:

  • Hűtőszekrény: Ha van helyünk és elég nagy a hűtőnk, akkor a gyökérnövényeket is tárolhatjuk itt. A leveles részt vágjuk le, majd helyezzük tárolóba a terményt. Kevesen alkalmazzák, de például a burgonya is jól tárolható a hűtőben.
  • Hagyjuk a földben: Amíg a talaj meg nem fagy, addig a növényeket, például répát, sárgarépát, fehérrépát, burgonyát és retket közvetlenül a kerti ágyásban tárolhatjuk. Takarjuk be őket szénával vagy szalmával. Ezt az első fagyokig lehet alkalmazni.

4. Zivataros napok után kezdődhet az öntözés!

Az augusztus még mindig az egyik legmelegebb hónap és bár most sok helyen egészen sok csapadék érkezett, alapvetően ez a hónap még inkább aszályosnak számít a szakemberek szerint, ezért ügyelnünk kell rá, hogy a talaj soha ne száradjon ki. A profi kertészek legtöbbször a korai órákban, a hajnali napsütésben locsolnak, mivel így napközben van ideje párologni a földnek. Sokan öntöznek este, bár ez kevésbé jó megoldás, mivel gyakori lehet a gombásodás.

5. Gondoljunk a jövőre: gyűjtsünk magokat!

Gyűjtsük össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait és metsszük le fiatal hajtásokat évelő növényeinkről. Ez a megfelelő időszak ahhoz, hogy megfakadjanak és jövőre csodálatosan pompázzanak.

6. Most van ideje a másodvetésnek

Augusztus közepén azonban meg lehet próbálkozni egy másodvetéssel, hiszen a gyorsan fejlődő zöldségek közül jó párat leszüretelhetünk még a fagyok beállta előtt. Erről bővebben itt olvashatsz!

7. Természetes tápanyag-utánpótlásról is gondoskodjunk

Kiskertünkben természetes trágyázási megoldás lehet, ha csalánt áztatunk vízbe, majd egy hét elteltével ezzel öntözzük a növényt. De ha nincs időnk bajlódni ezzel, akkor már többféle, hasonló technológiával készített tápoldat is beszerezhető az árudákban. Ezek a növényi kivonatok is csodákat tudnak művelni.

8. A sövények gondozása

A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan végezhetjük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára őket.

9. A zöldmetszés is most esedékes

Itt az ideje, hogy megmetsszük a levendulát és a rozmaringot, az akácot. Ügyeljünk rá, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le.

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig – augusztus elejéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint augusztus elején célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani.

10. Újra támadnak a meztelencsigák

Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket imádja a legjobban. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi.

A legegyszerűbb és legtermészetesebb védekezés ellenük, hogy menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros – ezt senkinek sem ajánljuk. További meztelencsiga-ölő módszerről itt olvashatsz!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertészeti munka

kertészkedés

gazdaság mezőgazdaság

háztáji

kiskert

paradicsom termelés

paradicsom termesztése