Hurrá, ezek a magyar gasztro-finomságok uniós oltalmat kaptak: kóstoltad már őket?

MTI   
  Megosztom
Hurrá, ezek a magyar gasztro-finomságok uniós oltalmat kaptak: kóstoltad már őket?

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés azt igazolja, hogy a termék előállítása nemcsak a területhez kötődik szorosan, hanem kiemelkedő minőségének elérésben meghatározó szerepet játszik a termesztés során alkalmazott közvetlen emberi közreműködés.

Ezt tudja ez a különlegesen metszett alma

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti csücskében, a Tisza mellett elhelyezkedő Tuzsér településen az alma termesztése több generációs szakmai tudás átadására épül. Az itt alkalmazott, úgynevezett Nagy Sándor-féle metszési technikának köszönhetően, a szellősebb és nyitottabb lombszerkezet miatt a napfény a korona belsejében fejlődő gyümölcsöket jobban éri. A szakszerű művelést a gazdák - a termesztési folyamat kezdetétől végéig - jelenléte, kitartó gondoskodása garantálja. A helyi Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület tagjai elismert szakmai tudással rendelkeznek, amelyet továbbadva biztosítják a terület almatermesztőinek a szakmai fejlődését.

Majd száz éves hagyománya van az őrségi tökmagolajnak

Az Őrségi tökmagolaj előállítása a történelmi Őrség falvaihoz kötődik. Közel száz éves hagyományra tekint vissza ezen a területen az olajtök termesztése, és annak magjából a tökmagolaj sajtolása. Az Őrségi tökmagolaj elkészítésének hagyományos módját napjainkig megőrizték. Az Őrségi tökmagolaj 2014-ben elnyerte a „HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK” (HÍR) védjegy használati jogát.

Az Őrségi tökmagolaj kiváló érzékszervi tulajdonságairól híres, amelyet a hagyományos technológia biztosít: az aprított tökmagot vízzel és sóval dagasztják, majd pirítják, végül mechanikus préssel préselik. A nagy szakértelemmel előállított olaj íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető, színe egészen sötétzöld. Az Őrségi tökmagolaj zsírtartalmának jelentős része többszörösen telítetlen zsírsav, amely a szív és érrendszerre, idegsejtek működésére jótékony hatást gyakorol.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alma

őrségi tökmagolaj

tuzséri alma