Kész tragédia: több ezer méhet kell elégetni ezen a magyar vidéken

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Kész tragédia: több ezer méhet kell elégetni ezen a magyar vidéken

A fiasítás súlyos betegsége támadott meg egy hódmezővásárhelyi méhészetet, részleges zárlatot rendeltek el szeptember 24-től a városban. A bakteriális fertőzés megfékezéséhez a teljes érintett méhcsaládot elégetik. Ha a teljes állomány ötven százalékánál felismerik a betegség jeleit, az egészet el kell pusztítani.

A házi méhek fészkének viaszsejtjeiben fejlődik a méhek fiasítása, azaz költésrothadása, amely a peték, lárvák, bábok közös neve. A mézelő méhek nyúlós költésrothadása egy olyan súlyos megbetegedés, amely éppen a fiasítást támadja meg - írta a Délmagyar.

Terjedését Magyarországon egyelőre a teljes érintett család elégetésével állítják meg. Ha a teljes állomány ötven százalékánál felismerik a betegség jeleit, az egészet el kell pusztítani. Az érintett méhészetet államilag kártalanítják, az összeg körülbelül fedezi az elpusztított méhek árát

– közölte a lappal Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész. Hozzátette, a betegség jól felismerhető jellegzetes szagáról, illetve a sejtek barnás, majd fekete színéről, nyúlós állagáról.

Egy frissen felfedezett fertőzés miatt szeptember 24-étől részleges községi zárlatot rendeltek el Vásárhelyen: a Hódmezővásárhely helyrajzi szám 5899 járványgóctól számított öt kilométeres sugarú területen.

Rablással terjed

Ahogy Németh Attila hangsúlyozta, a költésrothadás lényegében bárhol, bármikor megjelenhet, főként a legyengült családokat veszélyezteti. Sajnos a beteg sejtek tisztításakor a baktérium spórái megfertőzik az egész kolóniát. Később úgynevezett rablással terjed a betegség, amit a legyengült családokat kifosztó méhek hurcolnak el, így ők maguk a következő áldozatok.

A zárolt körzet méhcsaládjait hatvan nap elteltével vizsgálják újra, ami most november végén lenne esedékes, így ilyenkor tavaszig tart a korlátozás.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méh

kaptár

fertőzés

méz

méh betegség