Ledobták a cukiságbombát: egzotikus párral bővült a vidéki állatkert

HelloVidék   
  Megosztom
Ledobták a cukiságbombát: egzotikus párral bővült a vidéki állatkert

Újabb különleges, korábban sosem tartott egzotikus papagájfaj érkezéséről adtak hírt a Debreceni Állatkert, miután nemrég egy nemespapagáj-párt fogadott a Szegedi Vadasparkból.

A jövevények illegális állatkereskedőktől történő lefoglalásukat követően kerültek a természetvédelmi mentőközpontként is működő Debreceni Állatkertbe. Ideiglenesen az Afrika-röpde épületében laknak, de hamarosan birtokba veszik otthonukat a papagájsoron, ahol a látogatók is gyönyörködhetnek majd bennük - olvasható a sajtóközleményükben. A papagájfélékre nem jellemző módon e fajnál a nemek könnyedén megkülönböztethetők pusztán tollazatuk színe alapján, így a két új lakó minden kétséget kizáróan hím és tojó, az intézmény pedig bízik a későbbi sikeres szaporulatban.

A délkelet-ázsiai szigetvilágban és az ausztrál York-félsziget északi részén őshonos nemespapagáj (Eclectus roratus) nemcsak a hímek és tojók merőben eltérő színezete miatt különleges a papagájfélék körében, hanem sajátos párzási stratégiája miatt is. A tojók a fák üregeiben kialakított fészkükben töltik idejüket, míg a hímek egymással versengve hordják nekik a táplálékot, hogy elnyerjék kegyüket; ugyanakkor egy hím is jellemzően egyszerre több tojónak udvarol. Ez jól magyarázza a nemek markánsan eltérő külsejét: míg a lombok közt gyűjtögető hím számára kiváló rejtőszín a smaragdzöld tollazat, a kék, piros és lila színekben pompázó tojók egészen sötétedésig jól felismerhetők fészkükben.

- írják.

A fajt a fakitermelés miatt élőhelyvesztés mellett az illegális kereskedelem is fenyegeti, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében. A hazai állatkertek körében ritkaságnak számít, mivel a debreceni intézmény mellett csak két kertben találkozhatunk vele.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

állatkert

papagáj