Lassan valóban aranyat ér: elfogyhat a piacokról, boltokból a magyar mák

Agrárszektor   
  Megosztom
Lassan valóban aranyat ér: elfogyhat a piacokról, boltokból a magyar mák

Nagy léptekkel közelítünk az ünnepi időszak felé, ami egyben azt is jelenti, hogy olyan ételek és élelmiszerek kerülnek a családok asztalára, melyek az év többi szakaszában nem feltétlenül megszokottak. Ilyen például a bejgli, mely nélkül szinte elképzelhetetlen lenne a karácsony. Ilyenkor előtérbe kerül a mák is, ami talán méltatlanul lett egyre jobban mellőzve a konyhákból, pedig számos módon használhatjuk fel, ráadásul több jótékony hatással is bír. Az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) segítségével most annak járt utána, hogy mi nehezíti hazánkban a máktermesztést, milyen árakra lehet számítani, valamint kiderül az is, hogy a közelgő ünnepi időszak mennyire lendítheti fel az ágazatot.

A mákot egyébként a gyógynövényi és narkotikus hatása miatt már Krisztus előtt 4-5000 évvel termesztették Egyiptomban, mára azonban, köszönhetően az éghajlatnak, Ázsia és Afrika helyett legnagyobb termelőkké. Az azonban sokak számára meglepő lehet, hogy a 2018-as FAOSTAT adatok alapján Magyarország is előrelépett a termelést illetően, méghozzá az 5. helyre. Ennek ellenére évről évre egyre kevesebb gazda foglalkozik ezzel a nem mindennapi növénnyel. Az egyre jobban változó időjárás pedig szintén nehezíti a munkákat, így a megmaradt termesztők is komoly kihívással néznek szembe, írja az Agrárszektor.

Hullámvasút a számokban

A lap a Nébihtől megtudta, hogy igen nagy területen termesztenek mákot hazánkban. A megyei kormányhivatalok idei jelentései alapján a következőképpen alakulnak a számok: az étkezési és díszítő mák esetében 2020. évi őszi és 2021. évi tavaszi vetés 7442,79 hektár, a 2020. évi betakarított terület nagysága 3505,17 hektár volt. Az ipari mák 2020. évi őszi és 2021. évi tavaszi vetés 2136,28 hektár, míg a 2020. évi betakarított terület nagysága 1249,78 hektár (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye viszont a jelentéskor nem rendelkezett adatokkal). A megyei kormányhivatalok jelentései alapján pedig megállapítható, hogy az ipari mák esetében 2019. évben kis mértékben növekedett a vetett termőterületek nagysága az előző 1-2 évhez képest, országosan a vetett termőterület összesen 3705,05 hektár. Az előző években feldolgozott adatok alapján kijelenthető, hogy az ipari mák termőterületek drasztikusan lecsökkentek: 2012-ben még 14181 hektár volt, 2018-ban viszont már 2381,81 hektár. Az étkezési mák 2019. évben bejelentett termőterület nagysága 5284,88 hektár volt, és ezek a termesztési adatok is növekedtek a megelőző évekhez képest, méghozzá jelentősen, hiszen 2018-ban még 3037,57 hektár volt, míg 2015-ben csak 2538,23 hektár.

A klímaváltozás itt is beköszönt

Szinte minden gazda sorra számol be arról, hogy a klímaváltozás mennyire megnehezíti és kiszámíthatatlanná teszi a termelést. A Nébih megerősítette, hogy ez bizony sajnos a máktermesztés esetében sincsen másként, sőt: a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Egyre nyitottabbak vagyunk a mákos élelmiszerekre

Ha betérünk egy üzletbe, akkor megfigyelhetjük, hogy a polcokon egyre több termékben tűnik fel a mák. Hogy néhány példát említsünk, a mákpálinka nagy népszerűségnek örvend, de már a Túró Rudiban is visszaköszön, valamint számos pékáruban is (a rétesen kívül). A hatóság szerint ennek az az oka, hogy a mák és a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, vas-, kalcium- és magnéziumtartalma jelentős, tehát méltán tekinthetjük az egészséges étrend részének, helye van a fontosabb gyógy- és tápláléknövények között. Az pedig, hogy az említett márkák mákos termékekkel is előrukkoltak, csak növeli a fogyasztást, és egyelőre úgy tűnik, hogy kedvelik őket a magyarok.

Sok az import "jelzés" a címkéken

A máktermesztés minimum százéves magyar hagyománya, a máig jellemző kiskerti ültetvények és két település közt a szezonban lilában játszó mákmezők ellenére azonban sokan mégis meglepődnek, amikor a csomagoláson a származási ország helyén Magyarország nevét pillantják meg. Ennek vélhetően az az oka, hogy mivel jelentősen lecsökkent a máktermelő területek nagysága, a hazai piacon az import mák uralma a jellemző. Ám ennek fő oka nem a munkaerőhiány vagy a rossz földminőség, hanem a fent már említett rossz időjárási viszonyok. A mesterséges öntözés pedig mondhatni, elengedhetetlen a sikeres termesztéshez, azt viszont már tudhatjuk, hogy sajnos nagyon kevesen tudják megoldani.

A karácsony adhat nagy löketet

Mivel a karácsony elmaradhatatlan fogása a bejgli, aminek a két fő töltetéke a mák és a dió, nem meglepő, hogy a mák tekintetében az elkövetkezendő hetek az igazi aranykorszakot jelentik majd. Sőt, a tradicionális ételek mellett ilyenkor egyes családoknál a mákos tészta is az ünnepi menün van, ami még tovább növeli a fogyasztást. Ám mindenkit foglalkoztathat a kérdés, hogy az élelmiszerdrágulás közepette

Milyen árakra számíthatunk a mák esetében?

Nem eszünk belőle eleget, pedig kellene

Sokan a mákra csak süteménytöltelékként gondolnak, pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek: Magas a rosttartalma: 2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami igen jó aránynak számít. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, valamint még a koleszterinszintet is csökkenti.

Természetes bőrradír: a természetesség az élet minden területén fontos, így természetesen a kozmetikumok tekintetében is. Ha például két teáskanál mákot összekeverünk egy kevés túróval, akkor nagyszerű bőrradírt kapunk. Olcsóbb, egészségesebb és tudjuk, hogy mi van benne – a bolti társaival ellentétben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

mák

mákföld

máktermesztés