Áttörés a gyógynövény-piacon: új besorolás alá került ez a misztikus karácsonyi növény is

HelloVidék   
  Megosztom
Áttörés a gyógynövény-piacon: új besorolás alá került ez a misztikus karácsonyi növény is

A módosítások érintik a fehér fagyöngy, közönséges orbáncfű és a diólevél gyógynövény teaként való fogyasztását, ami csak bizonyos korlátozásokkal lehetséges a jövőben.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetének Tudományos Tanácsadó Testülete nemrégiben új értékelést készített a fehér fagyöngy (Viscum album L.), közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum L.) és a közönséges dió (Juglans regia L.) fajokról. A növényekről készített új szakvélemények itt érhetőek el.

A Testület a rendelkezésre álló korábbi adatokat újra áttekintve és a legfrissebb szakirodalmi adatokat feldolgozva készíttete el az új értékeléseket az említett növényekről és tett javaslatot az élelmiszerekben (beleértve az étrend-kiegészítőket is) alkalmazásra nem javasolt növények listája (negatív lista) módosítására. Ez alapján az élelmiszerekben való biztonságos fogyasztás bizonyos korlátozásokkal, gyógynövény teák esetén biztosítható, az alábbiak szerint:

  • Közönséges orbáncfű: "A H. perforatum (orbáncfű) virágos hajtása élelmiszerekben történő biztonságos alkalmazása a gyógynövény teák esetében bizonyos korlátozások mellett biztosítható. A fogyasztót azonban tájékoztatni kell az ajánlott napi maximális dózisról, ami: 2-4g drog/nap, valamint az ajánlott alkalmazási időtartamról, ami legfeljebb 2 hét. A fogyasztót továbbá figyelmeztetni kell, hogy a tea fogyasztása 18 éves kor alatt, továbbá rendszeresen gyógyszert, vagy egyéb gyógynövény készítményt szedőknek nem ajánlott, mivel a gyógynövény hatóanyagai bizonyos gyógyszer hatóanyagokkal, gyógynövényekkel interakcióba léphetnek, így azok hatását befolyásolhatják."
  • Közönséges dió: "A Juglans regia L. levele (diófalevél) élelmiszereként történő biztonságos alkalmazása a rendelkezésre álló szakirodalmi adatok, valamint a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalat alapján feltételezhető abban az esetben, ha a szárított diófalevelet főzet formájában alkalmazzák. A Juglans regia L. szárított levele kizárólag csak gyógynövény teakészítésre, főzetként alkalmazható."
  • Fehér fagyöngy: "A Viscum album L. (fehér fagyöngy) leveles hajtása korlátozással gyógynövény teaként felhasználható, napi egyszeri 1,5 g- 2,0 g leveles hajtás (herba) egy csésze (kb. 250 ml) hideg vízben történő, 2 órát meg nem haladó áztatását előírva a gyógynövény tea elkészítési útmutatójában. Figyelmeztetni kell a fogyasztót, arról, hogy alkalmazása nem javasolt alacsony vérnyomás esetén, illetve vérnyomáscsökkentő kezelésben részesülőknél, mert befolyásolhatja a terápiát, továbbá arról, hogy 18 éves kor alatt nem ajánlott az alkalmazása."

A (felsorolt növényeket tartalmazó) termékek jelölését érintő követelmények teljesítésére vonatkozólag fél éves átmeneti időszak lesz várhatóan.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyógynövények

fagyöngy

orbáncfű

diófalevél