Ilyet sem láttak még a magyar vidéken! Súlyosan veszélyeztetett fajjal gazdagodott az állatkert

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyet sem láttak még a magyar vidéken! Súlyosan veszélyeztetett fajjal gazdagodott az állatkert

A Debreceni Állatkert az ünnepekhez és az év végéhez közeledve is újdonságokkal, köztük jelentős természetvédelmi értéket képviselő különleges jövevényekkel várja látogatóit; legutóbb egy laysani réce érkezett hozzájuk a csehországi Ostrava állatkertjéből. Az idei kelésű fiatal tojó karanténját követően csatlakozott az intézmény minden eddiginél gazdagabb récegyűjteményének többi tagjához, akiknek társaságában jelenleg az Afrika-röpde külső volierében tekinthetik meg a látogatók. A remények szerint a jövőben gácsér is érkezhet hozzá, így a sikeres szaporulat is kilátásba kerülhet.

Az egykor a hawaii szigetvilág valamennyi tagján megtalálható laysani réce (Anas laysanensis) ma kizárólag Laysan mintegy 350 hektáros szigetén endemikus. Viszonylag gyengén repül, és ritkán úszik; közlekedni sétálva vagy futva szokott. Dél körül pihen, tápláléka után este kezd kutatni. Érdekes táplálékszerzési módszere, hogy kitátott csőrrel szalad át vízilégyrajokon minél több egyedet elkapva. A tőkés récéére emlékeztető hangját szinte csak udvarláskor hallatja. A gácsérok gyakran heves küzdelembe bocsátkoznak a tojókért; a párzásra ősz végén vagy tél elején kerül sor, a tojásrakásra pedig április és augusztus között. A költést kizárólag a tojó végzi - írták a sajtóközleményben.

Megmaradt természetes állományának kis egyedszáma, továbbá az invazív fajokkal és a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága miatt a faj súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel jelenleg csak Debrecenben találkozhatunk vele.

Címlapkép és fotó: Debreceni Állatkert

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

állatkert

állatok

veszélyeztetett fajok